logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mała przetwornica DC/DC PWM do zasilania beztransformatorowego

Steryd3 23 Cze 2022 11:59 1401 24
  • #1 20072551
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Witam,
    Potrzebuję zbudować obwód zasilania ESP8266 wraz z dwoma przekaźnikami (by zmieściło się to do puszki 60mm). Obwód powinien więc być takim o niewielkich gabarytach pozwalający dostarczyć powiedzmy 5V DC 200mA.

Po prześledzeniu chińskiej "konkurencji" w zakresie stosowanych tam rozwiązań odkryłem, iż stosują oni do tego celu układ scalony w obudowie SOP-08 zasilany wyprostowanym i odfiltrowanym na kondensatorze napięciem sieci zasilającej 230V AC (czyli ok 325V DC). Taki układ to np.: KP1051SP -znalazłem też inny o chyba identycznych schemacie aplikacyjnym i topologii wyprowadzeń.
    Schemat aplikacyjny wygląda tak:

Czy któryś z szanownych kolegów kojarzy tego typu rozwiązania i czy są na zachodnim rynku jakieś odpowiedniki tego tupu układów (napisał bym pierwowzory ale nie wiem czy w tym przypadku miałbym rację) ?
  • #2 20072598
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2489
    Witam.

Tego typu przetwornice nie są galwanicznie odizolowane od sieci energetycznej 230VAC i mogą stwarzać niebezpieczeństwo porażenia "prądem". Warto to wziąć pod uwagę.
    W obecnych czasach, ludzie posiadają pełne szuflady niepotrzebnych ładowarek do smartfonów, może zamiast tworzyć coś od podstaw warto byłoby wykorzystać elektronikę (PCB) takiej ładowarki.

Pozdrawiam.
  • #3 20072608
    Steryd3
    Poziom 33  
    gumisie napisał:
    Witam.

Tego typu przetwornice nie są galwanicznie odizolowane od sieci energetycznej 230VAC i mogą stwarzać niebezpieczeństwo porażenia "prądem". Warto to wziąć pod uwagę.
    W obecnych czasach, ludzie posiadają pełne szuflady niepotrzebnych ładowarek do smartfonów, może zamiast tworzyć coś od podstaw warto byłoby wykorzystać elektronikę (PCB) takiej ładowarki.

Pozdrawiam.

Zdaję sobie sprawę z braku izolacji galwanicznej wejścia do wyjścia takiej przetwornicy. Jest to minus ale tak właśnie działają rozwiązania beztransformatorowe. Priorytetem jest -jak pisałem- miejsce.

Co do ładowarek... mało trafiona rada jak się chce coś upchać do puszki elektroinstalacyjnej. Poza tym jak trzeba wykonać kilka egzemplarzy urządzenia to nie będę każdemu przypinał innej osobnej ładowarki lub poszukiwał 10 sztuk jakiejś ładowarki by z niej scalaka wylutować i wlutować na swoją płytę.
  • #4 20072665
    gumisie
    Poziom 43  
    Steryd3 napisał:
    Poza tym jak trzeba wykonać kilka egzemplarzy urządzenia
    Szkoda, że wcześniej o tym nie wspomniałeś.
    Układy o których piszesz to nie przetwornice napięciowe CV, lecz prądowe CC stosowane jako driver LED.
  • #5 20072687
    Steryd3
    Poziom 33  
    gumisie napisał:
    Układy o których piszesz to nie przetwornice napięciowe CV, lecz prądowe CC stosowane jako driver LED.

Też tak podejrzewałem ale nie do końca mi się to zgadza z opisem w nocie katalogowej przytoczonego układu scalonego.

KP1505X family is a high performance Switch Mode Power Supply Switcher for low power off-line application with minimum components in typical buck solution. This family has built-in high break down voltage MOSFET to withstand high surge input.

Czy ma kolega jakiś zachodni odpowiednik tego typu scalaków które dało by się zastosować?
  • #6 20072705
    paladyn
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Zobacz rodzinę przetwornic LNK
  • #7 20072715
    gumisie
    Poziom 43  
    Steryd3 napisał:
    Czy ma kolega jakiś zachodni odpowiednik tego typu scalaków które dało by się zastosować?
    Niestety, nie. :cry:
    Gdy ostatnio były mi potrzebna przetwornice spełniające podobne wymagania, zakupiłem kilka takich: Link
  • #8 20072726
    Steryd3
    Poziom 33  
    paladyn napisał:
    Zobacz rodzinę przetwornic LNK

Też je już widziałem. Nie wiem jak z ceną i dostępnością.
    gumisie napisał:
    Gdy ostatnio były mi potrzebna przetwornice spełniające podobne wymagania, zakupiłem kilka takich: Link

Za duże...już by mniejszy wyszedł klasyczny kondensator z rezystorem w roli beztransformatorowca.
  • #9 20072735
    gumisie
    Poziom 43  
    Steryd3 napisał:
    Za duże..
    Cytat:
    Wymiary: wys.:12 , szer.:20 , dłu.:30.
    No niewie?
    Zawsze można zastosować głębszą "puszkę".
    Ja tak zrobiłem.

Ps.

W przypadku "scalaków" o których piszesz, należy wziąć pod uwagę wymiary dodatkowych elementów takich jak np; kondensatory, dławik (L), ...
  • #10 20072759
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    gumisie napisał:
    Jesteś pewien? Dokumentacja mówi o napięciu wyjściowym, a nie prądzie. Owszem, w przypadku układu KP1505X jest pomiar prądu cewki, ale to wcale nie oznacza stabilizacji prądu obciążenia.
    @Steryd3 A może lepszym wariantem będzie KP15014, który nie mierzy prądu wyjściowego i jest typowym zasilaczem ze stałym napięciem wyjściowym? A może KP15026VPA, który jest naprawdę minimalistycznym projektem?

Jakość dokumentacji jest poniżej standardów.
    Załączniki:
    • KP15026VPA Low Cost Fast Dynamic Response Non-isolated PWM P.pdf (174.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KP1505X High Performance Low Cost Off-line PWM Power Switch.pdf (224.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KP15014 High Performance Low Cost Off-line PWM Power Switch.pdf (198.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20072789
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1860
    W pralkach automatycznych stosowane są podobne przetwornice, np. LNK304(6):
    https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/527622/POWERINT/LNK304GN-TL.html
    Żeby nie odkrywać Ameryki - wystarczy "zerżnąć" układ z pralki, w której jest zastosowany.
    Nie podam modelu pralki, bo naprawiałem moduły, nie widząc pralek (Whirlpool, Elektrolux, Amica).
    Dodam też, że skoro je naprawiam - to oznacza, że tego typu zasilacze są dosyć awaryjne; prawie zawsze powodem jest wyschnięty kondensator wejściowy, w efekcie przegrzanie układu i jego zwarcie/wybuch, więc stosując ten układ należy zadbać o dobrą jakość zastosowanych kondensatorów elektrolitycznych.

Myślę, że klasyczny zasilacz beztransformatorowy z diodą Zenera powinien wystarczyć, przy czym należy zastosować przekaźniki na napięcie 24V, co znacznie (4x) zmniejszy pobór prądu, zmniejszy pojemność kondensatora szeregowego, a przy module wystarczy umieścić stabilizator scalony o odpowiednim napięciu.
  • #12 20073625
    Steryd3
    Poziom 33  
    gumisie napisał:
    Zawsze można zastosować głębszą "puszkę".

Może być z tym problem, gdyż puszki są podtynkowe i co gorsza jest też już tynk :) Rady, bym zabrał się za ich wykuwanie i obsadzanie większych raczej też nie będę brał pod uwagę choćby z tego powodu, że to nie forum budowlane:)
    Marek_Skalski napisał:
    A może lepszym wariantem będzie KP15014, który nie mierzy prądu wyjściowego i jest typowym zasilaczem ze stałym napięciem wyjściowym? A może KP15026VPA, który jest naprawdę minimalistycznym projektem?

Jakość dokumentacji jest poniżej standardów.

Dzięki. Częściowo widziałem tą dokumentacje. Było by z czego wybrać. Jednak ponawiam pytanie...czy są jakieś odpowiedniki w SOP-08 nie pochodzące z państw wschodnich?

pikarel napisał:
    W pralkach automatycznych stosowane są podobne przetwornice, np. LNK304(6):

Widziałem już te przetwornice...jest to jedna z opcji. Nawiasem mówiąc też już kiedyś coś takiego w jakiejś zmywarce kolegi wymieniałem.
    pikarel napisał:
    Myślę, że klasyczny zasilacz beztransformatorowy z diodą Zenera powinien wystarczyć

Pomijając, że w klasycznym rozwiązaniu kondensatory foliowe są dość spore to też już kilka ich wymieniłem w podobnych konstrukcjach.

Całość powinna się zamknąć na płytce o wymiarach 40-kilka mm na 40-kilka mm. Muszą się tam zmieścić dwa przekaźniki (najlepiej na prąd 10A) i moduł ESP8266. Trzeba tam jeszcze upchnąć parę innych elementów więc każdy cm² powierzchni a i każdy cm³ objętości mają tu znaczenie.
    Chińczykom udało się to stworzyć w oparciu o przytoczony wcześniej układ więc jest to możliwe bez sugerowanie zastosowanie większej puszki :)
  • #13 20073963
    pikarel
    Poziom 39  
    Dobrej jakości kondensator w "zwkłym" zasilaczu lest lepszym wyjściem, niż użycie układu scalonego, przeznaczonego do sprzętów planowo psujących się po dwóch-trzech latach.
    Chyba, że miniaturyzacja jest ważniejsza, niż niezawodność.
    Poza tym; masz internety i wiesz "wszystko" a może i wiecej - więc nasze rady dla Ciebie są o kant sosny potłuc :)
  • #14 20073999
    Steryd3
    Poziom 33  
    pikarel napisał:
    Chyba, że miniaturyzacja jest ważniejsza, niż niezawodność.

Niezawodność jest bardzo ważna ale niestety miejsca w puszcze 60mm nie przeskoczę...wymiary to jednak twarda fizyka i jej nie sposób pokonać :) Najchętniej wrzucił bym tam mały transformator sieciowy ...
    pikarel napisał:
    Poza tym; masz internety i wiesz "wszystko" a może i wiecej - więc nasze rady dla Ciebie są o kant sosny potłuc

No prawdę mówiąc nic bardzo odkrywczego tu dla mnie nie padło choć miałem nadzieję, iż ktoś kto się z podobnym problemem zmagał podrzuci jakiś dobry pomysł.

Najbardziej miałem nadzieję, że ktoś podpowie mi jakiś scalak który jest produkcji europejskiej bądź amerykańskiej a realizuje tego typu funkcję...taki który skopiowali Chińczycy robiąc swój.

Tematu jeszcze nie zamykam...może jeszcze ktoś coś podpowie.
    Ostatecznie wykorzystam scalaka do pralek lub zamówię coś w państwie środka.
  • Pomocny post
    #15 20074105
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    Steryd3 napisał:
    Najbardziej miałem nadzieję, że ktoś podpowie mi jakiś scalak który jest produkcji europejskiej bądź amerykańskiej a realizuje tego typu funkcję...taki który skopiowali Chińczycy robiąc swój.
    Proszę. oto szczyt europejskiej myśli technicznej. Ale ten pewnie jest zbyt duży, ponieważ cywilizacja zachodu stawia na bezpieczeństwo materiałowe i kwestie parytetów ;)
    https://www.st.com/resource/en/datasheet/viper06.pdf
    https://www.st.com/resource/en/datasheet/viper11.pdf
  • #16 20074274
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Za dobry czteropak mogę ci podesłać regulator temperatury produkcji polskiej ( lumel) do reverse engineringu. Siedzi tam miniaturowa przetwornica nie pamiętam już na jakim układzie ( ale skoro produkują to w Polsce to jakiś dostępny) ale daje radę zasilić dwa przekaźniki, procesor i cztery wyświetlacze LED. Poproszę PW
  • #17 20074335
    Steryd3
    Poziom 33  
    kortyleski napisał:
    Za dobry czteropak mogę ci podesłać regulator temperatury produkcji polskiej ( lumel) do reverse engineringu. Siedzi tam miniaturowa przetwornica nie pamiętam już na jakim układzie ( ale skoro produkują to w Polsce to jakiś dostępny) ale daje radę zasilić dwa przekaźniki, procesor i cztery wyświetlacze LED. Poproszę PW

Bardzo dziękuję za propozycję ale już miałem w ręce kilka rozebranych RE43, RE31, czy nawet RE72... więc nie skorzystam.

Dziękuję bardzo Marek_Skalski za linki. O coś takiego mi chodziło.
  • Pomocny post
    #18 20074795
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6147
    Oczywiście że są takie układy, a raczej jest to sprytny spsób włączenia układów projektowanych do flybacków
    Trzeba szukać non-isolated offline buck
    https://www.monolithicpower.com/en/documentvi...atasheet/lang/en/sku/MP173A/document_id/6580/
    https://www.diodes.com/assets/Datasheets/AP3917B.pdf
    https://www.mouser.com/datasheet/2/149/FSL336LR-270557.pdf
    https://www.eeweb.com/1-44-w-non-isolated-buck-converter/
    https://www.power.com/zh-hant/downloads/documents/linkswitch-tn2_family_datasheet.pdf
    https://www.ti.com/lit/gpn/ucc28881
    https://www.st.com/en/evaluation-tools/steval-vp26k01b.html
    Nawet ukłądów z zewnętrznym kluczem można tak użyć
    https://www.ti.com/tool/PMP10937#overview

Flyback wymaga transformatora, ale pali się w sposób bezpieczny, buck pali się tak że na wyjściu może pojawić się 300V
  • #19 20075116
    pikarel
    Poziom 39  
    Z doświadczenia wiem, że w klasycznym zasilaczu beztransformatorym uszkodzeniu ulegają dwa szeregowe elementy; kondensator oraz rezystor, który jednocześnie jest bezpiecznikiem tego zasilacza.
    W zasilaczu "nowoczesnym", na układzie scalonym, naprawa polega na wymianie wręcz wszystkich elementów tego zasilacza; układu, diod, rezystorów, kondensatorów, a w średnio co trzecim module usmażony jest procesor sterujący (a pralki miały mniej, niż pięć lat).
    Współczesne urządzenia "wtyczkowe", np tajmery, załączanie oświetlenia pilotem, lampy z czujnikiem ruchu - mają te proste zasilacze i jeśli coś w nich się psuje, to właśnie kondensator szeregowy traci pojemność, więc jeśli zadba się o odpowiedniej jakości kondensator - urządzenie będzie trwałe.

Używam w piwnicy wyłącznika dotykowego z regulacją jasności, polskiej produkcji, ma 45 lat i dotąd nic mu nie dolega.
    Ciut później, w latach 80-tych Spółdzielnia Inwalidów produkowała wyłączniki mechaniczne ze ściemniaczem na suwaku.
    Te wyłączniki do dziś są sprawne, jeśli po zwarciu spowodowanym spaleniem zarówki bezpiecznik wymieniono na właściwy.
    W tamtych latach jedynym postarzanym urządzeniem była zwykła żarówka ("dobrodziejstwa" zmów korporacji) , ale już np. żarówki przemysłowe do ulicznej sygnalizacji - były trwałe, były opisane nie na 220V (wtedy obowiązujące), a na 230V lub 250V.

Czy "inteligętny" dom nie łatwiej jest realizować na załacznikach w rozdzielnicy?
    Chyba, że to tylko cerowanie istniejacej już, "głupiej" instalacji :)
  • #20 20075240
    Steryd3
    Poziom 33  
    pikarel napisał:
    Czy "inteligętny" dom nie łatwiej jest realizować na załacznikach w rozdzielnicy?

Oczywiście, że lepiej. Ja jednak postawiłem na rozwiązanie rozproszone tj. moduły w puszkach tam gdzie są one potrzebne.
    Problem z inteligentnym domem sterowanym z rozdzielnicy jest konieczność wykonania instalacji w tzw. gwiazdę...do rozdzielnicy ciągnięte są przewody od każdego punktu- czy to gniazdko, czy żaróweczka, czy przełącznik. Problemem tego rozwiązania są koszty. Rozdzielnica często to pół małej ściany a przewodów do okablowania takiej instalacji wychodzi kilka raz więcej. Uwzględniając obecną cenę przewodów ( 100m 3x2,5 to koszt pod 500zł) to takie rozwiązanie jest " jakby luksusowe". Do tego tak samo trzeba zastosować jakieś moduły sterujące w rozdzielnicy.

Ja wykonałem instalacje tzw. bezpuszkową którą mogę wzbogacić o małe dopuszkowe moduły lub spiąć na starą modłę gdyby taki moduł padł.

Czy takie rozwiązanie centralne jest lepsze...oczywiście- ale i kilkukrotnie droższe.
  • #21 20078193
    feryster

Poziom 19  
    Ocena: 72
    Układy serii LinkSwitch-TN (LNK302/304/306) i nowsza rodzina TN2 są bardzo dobre. Jednak problem z tego typu zasilaczami rozbija się nie o kontroler, który jest zupełnie przyzwoity ale o „oszczędzanie” na dławiku. Dławik w tego typu przetwornicy musi wytrzymywać impulsowo pełne, wyprostowane napięcie sieci bez degradacji izolacji. Uszkodzenie izolacji, jeśli nie ma zabezpieczenie w postaci solidnego transila, powoduje wysmażenie całej elektroniki.
    Uszkodzenia dławika powstają w wyniku przebicia izolacji - zazwyczaj wyprowadzenia początku, przebiegającego w poprzek wszystkich warstw drutu na dławiku. Dlatego też w naszej praktyce, dla wszelkich zasilaczy nieizolowanych buck zalecamy dławiki na rdzeniach kształtkowych, nawijane drutem w potrójnej lub pełnej izolacji (TIW lub FIW).

Co do dostępności kontrolerów - są one dostępne w TME.
    Konto firmowe:
    FERYSTER sp. z o. o.
    Traugutta 4, Iłowa, 68-120 | Tel.: +48 XX-XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.feryster.pl
  • #23 20078249
    feryster

Poziom 19  
    Ocena: 72
    tos18 napisał:

Sympatyczne, ale nie stosowałbym w rozwiązaniach izolowanych - powołują się na wycofaną normę 60950-1. Obecnie wymagania są ostrzejsze i na zasilacze do sprzętu AV, IT, telekom. i podobnych obowiązuje norma 62368-1. Odniesienie do 60335-1 (AGD) w powołaniu na 60950-1 też nie jest poprawne. Transformator i tak musi być wykonany zgodnie z tą sama normą, co dla 62368=1.

W rozwiązanie nieizolowanym - wystarczające.
    Konto firmowe:
    FERYSTER sp. z o. o.
    Traugutta 4, Iłowa, 68-120 | Tel.: +48 XX-XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.feryster.pl
  • #25 20078544
    Steryd3
    Poziom 33  
    gumisie napisał:
    tos18 napisał:
    Przypuszczam, że dla Autora tematu, może być; za duże i za drogie. :D

Widzę, że kolega poznał już moje preferencje :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat budowy małej przetwornicy DC/DC PWM do zasilania modułu ESP8266 oraz dwóch przekaźników w ograniczonej przestrzeni puszki 60mm. Użytkownik wskazał na zastosowanie układów scalonych, takich jak KP1051SP i KP1505X, które są zasilane napięciem 230V AC. Zwrócono uwagę na brak galwanicznej izolacji, co może stwarzać ryzyko porażenia prądem. Uczestnicy dyskusji sugerowali alternatywy, takie jak wykorzystanie przetwornic LNK oraz układów serii LinkSwitch-TN. Podkreślono również znaczenie jakości kondensatorów w kontekście niezawodności zasilaczy. Użytkownik poszukiwał europejskich lub amerykańskich odpowiedników chińskich układów, które spełniałyby jego wymagania dotyczące miniaturyzacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA