logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerywanie pobierania na Steam - Ethernet vs WiFi: sterowniki, kabel, ustawienia energetyczne

Gryź-go 23 Cze 2022 16:25 894 7
REKLAMA
  • #1 20072937
    Gryź-go
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Cześć Mam taki problem bo gdy pobieram se coś np. przez steam to pobiera mi się 50mb/s i potem nagle 0b/s i nic nie pobiera a jak pobieram przez wifi to 1mb/s i stałe
    Aktualizowałem sterowniki ethernetu
    Zmieniałem kabel ethernet
    wyłączyłem ustawienia energooszczędne ethernetu i nic
  • REKLAMA
  • #2 20072938
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10446
    Jak pobierasz z innego komputera podlaczonego do tego samego routera to wystepuje ten sam problem?
  • REKLAMA
  • #3 20072962
    Gryź-go
    Poziom 4  
    Nie mam dostępu do innego komputera
  • REKLAMA
  • #4 20072972
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10446
    To lepiej miej bo bez tego ciezko bedzie sprawdzic czy to nie wina np. routera.
  • REKLAMA
  • #5 20073088
    dd10
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Tez może być kwestia routera, jak poprzednik mówił najpierw trzeba by było sprawdzić na innym komputerze, jeśli by było tak samo to wina leży po stronie routera bądź dostawcy Internetu.
  • #6 20075438
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Wydaje mi sie, ze w przypadku Steam moze byc to tez dekompresja/weryfikacja danych - dla niektorych gier wystepuje ona dopiero po pobraniu, a dla niektorych 'w locie' i przez to Steam nie pobiera 'ciurkiem' na szybszych predkosciach; jednakze jest to tylko gdybanie, zapros jakiegos kolege z laptopem, podlaczcie go ethernetem i sprawdzcie, czy problem dalej wystepuje.

EDIT: Jaki router?
  • #7 20077172
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20078859
    Gryź-go
    Poziom 4  
    N0n3_ napisał:
    Wydaje mi sie, ze w przypadku Steam moze byc to tez dekompresja/weryfikacja danych - dla niektorych gier wystepuje ona dopiero po pobraniu, a dla niektorych 'w locie' i przez to Steam nie pobiera 'ciurkiem' na szybszych predkosciach; jednakze jest to tylko gdybanie, zapros jakiegos kolege z laptopem, podlaczcie go ethernetem i sprawdzcie, czy problem dalej wystepuje.

EDIT: Jaki router?

Aktualnie jestem poza domem więc ciężko mi to powiedzieć jak wrócę to napisze ale mam internet z laguny światłowodowy 100mb/s

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pobieraniem gier na Steam, gdzie prędkość pobierania przez Ethernet spada do 0b/s, podczas gdy przez WiFi utrzymuje się na poziomie 1mb/s. Pomimo aktualizacji sterowników Ethernet, wymiany kabla oraz wyłączenia ustawień energooszczędnych, problem nie ustępuje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być problemy z routerem lub dostawcą Internetu. Wskazują również na możliwość dekompresji danych przez Steam, co może wpływać na prędkość pobierania. Rekomendują przetestowanie połączenia na innym komputerze oraz monitorowanie aktywności dysku podczas pobierania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA