logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Drastyczny spadek prędkości internetu przez Ethernet – pobieranie max 300 kB/s, co robić?

nie_wiem_jak 13 Paź 2025 19:19 576 17
REKLAMA
  • #1 21719332
    nie_wiem_jak
    Poziom 3  
    Otóż dziś przysiadłem do komputera, ponieważ od wczoraj internet zaczynał świrować. Niby internet pokazuje, że jest, połączenie sieciowe przez Ethernet działa, ale prędkość pobierania Counter-Strike 2 na Steamie wynosiła średnio 200 kB/s, maks. 300 kB/s. Dla porównania gra waży PONAD 43 GB, a do końca instalacji przy prędkości 300 kB/s pozostało ponad 15 dni. Do 9 października internet działał bez zarzutów i gry online były w zupełności grywalne.
    A teraz ciekawa i mocno wnerwiająca sprawa. Na początku resetowałem komputer 8 razy, bo może to była wina mojego komputera — nic nie pomogło. Potem zaczęły się mniejsze prace serwisowe typu reset routera, sprawdzanie kabli, może narzędzie do rozwiązywania problemów z siecią, Nic. Resetowałem sieć — ten sam skutek. Potem poszedł gruby kaliber: aktualizacja sterowników, wyłączanie i ponowne włączanie karty sieciowej, null. Nawet próbowałem przeskanować komputer, czy może jakiś wirus się nie wkradł, ale nie pomogło.

Jakby ktoś miał może większą wiedzę komputerową i dał jakiś pomysł, co bym mógł zrobić, żeby przywrócić normalny internet, to byłbym wdzięczny.
    AI: Czy na innych urządzeniach w domu (np. telefon, inny komputer) internet też działa tak wolno, czy tylko na tym jednym komputerze masz taki problem?
    Jak na razie mam ten problem tylko na moim komputerze. Nie posiadam w domu innego urządzenia, do którego działania potrzebny byłby router.
    AI: Robiłeś może test prędkości internetu (np. na speedtest.net)? Jeśli tak, to jakie wyniki pokazuje i czy problem z niską prędkością występuje tylko na Steamie, czy też np. podczas pobierania plików z przeglądarki?
    Robiłem test prędkości internetu na Speedtest i prędkość wyniosła podobnie jak przy pobieraniu CS2 (dokładniej około 220 kB/s przy pobieraniu)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21719365
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    nie_wiem_jak napisał:
    internet zaczynał świrować

Jaki? Od jakiego dostawcy, na jakim sprzęcie? Jaka była szybkość poprzednio? Więcej szczegółów prosimy!!
  • Pomocny post
    #3 21719370
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    nie_wiem_jak napisał:
    AI: Czy na innych urządzeniach w domu (np. telefon, inny komputer) internet też działa tak wolno, czy tylko na tym jednym komputerze masz taki problem?Jak na razie mam ten problem tylko na moim komputerze. Nie posiadam w domu innego urządzenia, do którego działania potrzebny byłby router.

Naprawdę nie masz telefonu z wifi? Podziwiam ;) A na serio to sprawdź na telefonie prędkość.
  • #4 21719383
    nie_wiem_jak
    Poziom 3  
    >>21719365 Zapomniałem wspomnieć, internet jest od T-Mobile, a router to ZTE model MF289F.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21719370 Jeżeli chodzi o telefon, to nie korzystam z Wi-Fi na nim, raczej preferuję dane mobilne.
  • Pomocny post
    #5 21719388
    jprzedworski
    A nie zaczął się tzw. lejek po przekroczeniu jakiegoś limitu GB?
  • REKLAMA
  • #6 21719392
    nie_wiem_jak
    Poziom 3  
    >>21719388 Nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje. Zapytam się mamy. Ona funduje mi internet

Dodano po 1 minucie:

>>21719388 A jak go najwyżej sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21719401
    jprzedworski
    Nie używam internetu mobilnego. Albo na stronie T-Moble, jeśli to abonament, na koncie klienta albo w routerze. Nie pomogę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21719409
    milka0
    Poziom 20  
    nie_wiem_jak napisał:
    jeżeli chodzi o telefon to nie korzystam z wifi na nim, raczej preferuję dane mobilne

No to zrób sobie przysługę i wykorzystaj teraz wifi w telefonie do testu ;) Z tego co napisałeś odnośnie swojego sprzętu to domowe wifi też korzysta z danych mobilnych ;)

nie_wiem_jak napisał:
    a jak go najwyżej sprawdzić?

Zapewne jest w umowie, opisane jako "po wykorzystaniu limitu danych, prędkość zostanie ograniczona do...". Albo w opisie oferty, z której korzystacie.
  • Pomocny post
    #9 21719415
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    300kB/s to 2.4Mb/s wiec to raczej nie jest lejek po wyczerpaniu pakietu danych w internecie mobilnym, w ofertach T-mobile na internet mobilny nie ma lejka , po pakiecie jest 16kb/s czyli praktrycznie brak internetu. Oferty Domowy 5G/LTE są ofertami bez limitu danych.
    Brak podstawowych danych nie pozwala się odnieść do tematu, lokalizacja, testy z parametrami sygnału na pasmach LTE i danymi BTS-a oraz speedtesty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21719434
    nie_wiem_jak
    Poziom 3  
    >>21719415 >>21719415
    Załączniki:
    • Drastyczny spadek prędkości internetu przez Ethernet – pobieranie max 300 kB/s, co robić? wynik speedtest.png (50.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21719437
    nie_wiem_jak
    Poziom 3  
    >>21719434 Taki mam wynik.
  • Pomocny post
    #12 21719448
    matek451
    Poziom 43  
    To co innego, to wyglada na lejek 0,5Mb/s po wyczerpaniu pakietu internetowego. Co to za karta i oferta T-mobile ? Jakie prędkości mialeś wczesniej ? W jakiej lokalizacji korzystasz z T-mobile, pokaż zakładkę Ustawienia zaawansowane-Pozostałe-Informacja o sieci na MF289F po zalogowaniu się na niego na adres 192.168.0.1
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #13 21719450
    milka0
    Poziom 20  
    nie_wiem_jak napisał:
    >>21719415 >>21719415

Chodzi raczej o to pomiary i testy
  • #14 21719465
    nie_wiem_jak
    Poziom 3  
    >>21719448
    Nie pamiętam dokładnie, jaką miałem prędkość internetu, ale zdaje mi się, że to było coś koło 120 Mb/s. Jeżeli chodzi o sprawdzenie informacji o sieci, to nie mam zielonego pojęcia, co kliknąć.
    Załączniki:
    • Drastyczny spadek prędkości internetu przez Ethernet – pobieranie max 300 kB/s, co robić? na forum.png (13.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #15 21719481
    matek451
    Poziom 43  
    To router z T-mobile więc z wykastrowanym softem, pokaż chociaż zakladkę Informacja o urzadzeniu. Jeśli było 120Mb/s to ewidentnie to lejek po wyczerpaniu pakietu internetowego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #16 21719842
    IC_Current
    Ocena: 2509
    Prosta sprawa. Przyczyny mogą być dwie. Obie to "karne" działania TM wobec Ciebie:

- wyczerpałeś pakiet danych
    - masz nieopłacone rachunki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21720100
    nie_wiem_jak
    Poziom 3  
    Internet mam już naprawiony, teraz śmiga normalnie.
    Chciałem każdemu podziękować za wpisy i za lekcję.
    Od dzisiaj będę pamiętać, że słaby internet to nie zawsze wina sprzętowa.
    Jeszcze raz dzięki.
  • #18 21720104
    nie_wiem_jak
    Poziom 3  
    Okazało się, że operator nałożył mi tzw. "lejek" na przepływ internetu. Wystarczyło zapłacić rachunki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza drastyczny spadek prędkości internetu przez połączenie Ethernet, gdzie prędkość pobierania na Steamie podczas instalacji gry Counter Strike 2 wynosi maksymalnie 300 kB/s, co jest znacznym obniżeniem względem wcześniejszej stabilnej pracy sieci. Próby rozwiązania problemu obejmowały wielokrotne restartowanie komputera, reset routera, sprawdzanie kabli, użycie narzędzi do rozwiązywania problemów sieciowych, aktualizację sterowników karty sieciowej, jej wyłączanie i włączanie oraz skanowanie systemu pod kątem wirusów, jednak bez efektu. Problem pojawił się nagle po okresie stabilnej pracy do 9 października. Brak dalszych odpowiedzi lub sugestii w dyskusji uniemożliwia wskazanie konkretnej przyczyny lub rozwiązania, jednak opisane działania diagnostyczne wskazują na możliwe problemy sprzętowe, konfigurację sieci lub ograniczenia po stronie dostawcy internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA