logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GTX 1050 Ti - Czy wymieniać pastę po 5-ciu latach?

tanta1 24 Cze 2022 13:00 5895 16
REKLAMA
  • #1 20073930
    tanta1
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam !
    Mam dylemat czy wymieniać pastę w 5-cio letniej już karcie Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming (ta z dodatkowym złączem 6pin PCI-E). Temperatury pod obciążeniem są ok ale wiem że są takie historie że pomimo dobrych wskazań temperatur rdzeń się przegrzewa, ponieważ zużyta pasta nie pokrywa go już w całości. Użytkownik widzi wtedy że karta się nie przegrzewa a jest tak tylko w miejscu pomiaru temperatur a nie na całym rdzeniu, przez co po jakimś czasie karta się uszkadza na wskutek przegrzanego miejscowo rdzenia (najczęściej na rogach). Teraz pytanie czy taka sytuacja może wystąpić w mojej karcie ponieważ tam rdzeń raczej nie jest zbyt duży ? Mógłbym to oczywiście sprawdzić ale przy rozbieraniu karty może się coś oderwać od pcb i powstaną zimne luty. Dodatkowo okaże się jeszcze że przez to trzeba wymienić termopady i wtedy więcej szkód niż korzyści.
    Co wy byście zrobili w takiej sytuacji ? Wymieniać pastę pomimo dobrych temperatur i ryzyka uszkodzenia karty ?
  • REKLAMA
  • #2 20073947
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    tanta1 napisał:
    Mógłbym to oczywiście sprawdzić ale przy rozbieraniu karty może się coś oderwać od pcb i powstaną zimne luty

Bujda.
    tanta1 napisał:
    trzeba wymienić termopady i wtedy więcej szkód niż korzyści.

Też bujda. Po 5 latach wypadałoby wymienić termopady, zwłaszcza że różnie jest z jakością tych stosowanych fabrycznie. Drogie nie są. Sam spotkałem się z takim przypadkiem, że w RTX 2060 od Asusa termopady na sekcji zasilania po roku nadawały się do wymiany - wyschły i się wykruszyły.

Jeżeli obawiasz się o uszkodzenie karty przy rozbieraniu, jest na to bardzo prosty sposób.
    Wystarczy ją podgrzać. Niesprawne karty z zestaloną pastą i termopadami podgrzewam hotem, sprawną wystarczy włożyć do komputera, pograć czy odpalić jakiś benchmark i rozebrać zaraz po wyjęciu. Wszystko ładnie odejdzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20074016
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 352
    Przy umiejętnym obchodzeniu się ze sprzętem nie ma ryzyka uszkodzenia karty. Pamiętaj o:
    równomiernym odkręcaniu śrubek po skosie
    nie szarpaniu na siłę pcb
    wyczyszczeniu całości z kurzu
    dokładnym wyczyszczeniu pasty
    nałożeniu nowej w odpowiedniej ilości (tak żeby nie upaćkać wszystkiego dokoła)
    wymianie thermopadów na takiej samej grubości i przewodności cieplnej jak stare [przewodność może być lepsza, nie gorsza:) ]
  • #4 20074161
    tanta1
    Poziom 6  
    Kartę zamierzam w najbliższym czasie intensywnie użytkować i ograć na niej co się jeszcze da bo i tak jest na tyle słaba że w każdej grze leci na 100% a chcę żeby to przetrwała.
    Czyli wychodzi na to że warto wymienić pastę po takim czasie pomimo że temperatury są ok ?
    Jaką pastę byście zaproponowali ? Wystarczy coś typu Arctic MX-4 albo Pactum PT-4 ?
    Możecie polecić jakieś termopady (jakiej firmy) bo rozumiem że po takim czasie to już na pewno do wymiany ?
  • #5 20074265
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Nie gram intensywnie ale wymieniam co mniej więcej rok. Przy okazji czyszczenia, posiadam taką samą i jeszcze niczego nie uszkodziłem. Pastę posiadam jakąś taką którą często dokładają do nowo kupionej karty, dostaję takie woreczki od znajomych z serwisów . Uważam że nie zaszkodzi wymienić.
  • #6 20074423
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 352
    Arctic cooling MX-2, Pactum też jest ok. Termopady dobiera się na podstawie starych, nie wiem jaka tam jest grubość - a to najważniejsze.
  • #7 20074648
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Pasty MX-4 lub MX-5 to najlepsze tanie pasty na rynku, wyżej tylko już thermarl grizzly kosztujące 5 razy więcej, wcale nie ma dużej różnicy.
    Termopady - najprościej zdjąć, wziąć linijkę i zmierzyć. Termopady są zawsze z pewnym zapasem nakładane, wystarczy wziąć nieodcisnieta krawędź i będzie widać, czy to 0.5, czy 0.75, czy milimetr czy półtora, na zwykłej linijce.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 20077599
    bald_man
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Moim zdaniem pasta to tak max 2 lata i pasuje wymienić. Przy okazji wyczyścić radiatory itp. Z czasem traci swoje właściwości. 5 lat to dość sporo już jest czasu. To od razu na CPU też wymień.
  • #9 20086105
    tanta1
    Poziom 6  
    Rozkręciłem kartę, termopady mają grubość 1.0mm i szerokość 1,5cm, po tylu latach i tak jeszcze są chyba w niezłym stanie bo trochę się lepią. Nie wiem tylko jaką mają przewodność cieplną. Możecie jakieś polecić (jakiej firmy są godne uwagi) albo zdradzić jakie stosujecie ? Pastę nałożę MX-4.
    Mam jeszcze pytanie czy ten radiator się ściąga bo pod nim też widzę termopady, ale nie chce delikatnie zejść, a nie chcę niczego urwać.
    GTX 1050 Ti - Czy wymieniać pastę po 5-ciu latach?
  • #10 20086166
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Pod tym radiatorem jest sekcja zasilania i też tam jest termopad.
    Najlepiej podgrzać, jak nie masz czym, podważyć czymś plastikowym, oczywiście ostrożnie, żeby nie wykruszyć elementów.
    Kostka do gitary czy karta typu płatniczej - co będziesz miał pod ręką. Zejdzie, po prostu termopady się potrafią nieźle wkleić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20086499
    tanta1
    Poziom 6  
    Udało się zdjąć. Grubość termopada tam to 0.5mm bo nie wiem czy dobrze zmierzyłem ? Jest sens go wymieniać jeśli jest cały, lepki i nie skruszał ? Termopady Gelid GP-Extreme będą ok ?
  • REKLAMA
  • #12 20087147
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    tanta1 napisał:
    Jest sens go wymieniać jeśli jest cały, lepki i nie skruszał ?

Moim zdaniem nie ma to sensu, jeśli jest miękki i się nie łamie. Oryginalne są zwykle dobrej jakości.
  • #13 20087154
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 428
    Nigdy nie wymieniałem fabrycznej pasty na GPU, i jeszcze żadna karta mi nie padła. Co robię źle?
  • #14 20087161
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    Nic.
    Pastę jak dla mnie wymienia się, jeśli jest to potrzebne. Dobre pasty wytrzymują ponad 5 lat (np Arctic MX-2 ma czas życia 7 lat według producenta). Czy pasta nadaje się do wymiany można dość nieźle ocenić na podstawie temperatur. Jeśli wszystko jest w normie - to tak jak Kolega - również uznaję, że nie warto jej na siłę wymieniać.

Z termopadami jest nieco gorzej, bo z niektórych chronionych przez nie komponentów nie ma odczytu temperatury. Ale również spodziewałbym się, że fabryczne termopady, jeśli nie będą nękane, zapewnią dość długi czas wystarczająco dobre parametry. Przynajmniej w kartach, z którymi się głównie stykam, te termopady mają po kilku latach poprawne właściwości fizyczne.
  • #15 20087181
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    Ostatnio też postanowiłem wziąć się za swoją kartę gtx 1660 od Gigabyte, bo już po gwarancji i temperatury też dość wysokie (76 stopni w furmarku) . Pasta Pactum Pt-4, termopady Gelid Extreme w trzech grubościach 0.5mm, 1mm, 1.5mm. Zabawa ogólnie dość kosztowna termopady plus pasta plus wysyłka to ok. 100zł. Po ściągnięciu chłodzenia okazało się że pasta była już całkiem twarda, termopady jeszcze w miarę ale uszkodziły się przy ściąganiu chłodzenia. W rezultacie po całej operacji temperatura GPU nic nie zmalała przy katowaniu "futerkiem" , w grach trochę lepiej bo temp. nie przekracza 70 stopni, przed serwisem 73 stopnie w grach. Podsumowując, drugi raz bym nie zdecydował się na wymianę pasty i termopadów, jak widać niewiele to dało.
  • #16 20087283
    tanta1
    Poziom 6  
    m.tosiek napisał:
    Podsumowując, drugi raz bym nie zdecydował się na wymianę pasty i termopadów

Też trochę żałuję że w ogóle rozkręciłem tą kartę, ale jak już to zrobiłem to wymienię pastę i termopady na pamięciach bo są lekko przyschnięte a resztę zostawię bo są w bardzo dobrym stanie.
  • #17 20108017
    tanta1
    Poziom 6  
    Karta złożona, działa i przepracowała już kilka godzin. Temperatury zbliżone do tych przed operacją ale moim celem nie było ich obniżenie. Działanie to miało na celu weryfikację stanu pasty i termopadów aby mieć gwarancję że wszystko jest równomiernie chłodzone. Czy miało to sens ? Nie wiem ale po internecie krążą różne teorie więc wolałem to sprawdzić i być spokojnym podczas użytkowania karty w 100% i wiem że temperatura 61°C panuje na wszystkich układach i żaden ich fragment się nie przegrzewa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany pasty termoprzewodzącej w pięcioletniej karcie graficznej Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming. Użytkownik zastanawia się, czy mimo dobrych temperatur pod obciążeniem, wymiana pasty jest konieczna, biorąc pod uwagę ryzyko uszkodzenia karty podczas demontażu. Uczestnicy forum zalecają wymianę pasty co 1-2 lata, podkreślając, że nawet jeśli temperatura jest w normie, zużyta pasta może prowadzić do lokalnego przegrzewania rdzenia. Wskazano na metody bezpiecznego demontażu, takie jak podgrzewanie karty oraz równomierne odkręcanie śrubek. Użytkownicy polecają pasty Arctic MX-4, MX-2 oraz Pactum PT-4, a także termopady Gelid GP-Extreme. Wymiana termopadów również jest sugerowana, zwłaszcza po dłuższym użytkowaniu, aby zapewnić odpowiednie chłodzenie komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA