logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Simatic S7-1200 - przeciążony (?) wewnętrzny zasilacz elektroniki w CPU

pcichomski 24 Cze 2022 22:18 675 7
  • #1 20074581
    pcichomski
    Poziom 16  
    Ocena: 95
    Jest następujący problem:
    W sterowniku jak w temacie (zasilanie 230Vac, RELAY) po wyłączeniu i załączeniu szafy pojawił się objaw jak na filmiku, tzn. diody na CPU i na modułach pulsują, sterownik nie wchodzi w RUN.
    Sterownik z początków rodziny S7-1200 (ok 2012 roku), program pisany w TIA V11. Co ciekawe dokładnie identyczny objaw pojawił się ok pół roku temu w takiej samej szafie na innym obiekcie.

Zasilanie 230Vac OK, zasilacze pomocnicze do czujników i wyjść 24Vdc OK.
    Natomiast napięcie na zaciskach wewnętrznego pomocniczego zasilacza ok.19Vdc (natomiast gdy sterownik incydentalnie "zaskoczy" jest prawidłowe 24Vdc).

Wydaje mi się, że sterownik po prostu się włącza, coś się przeciąża, zasilacz wewnętrzny się wyłącza i tak w kółko. Wnioskuję to z tego, że po odpięciu kilku końcowych modułów wszystko wraca do normy (oczywiście jest błąd konfiguracji ale sterownik się włącza). Potem stopniowo przyłączam moduły i przy przedostatnim lub ostatnim znowu pojawia się problem. Ale nie zawsze. Czasem przy przedostatnim jest jeszcze dobrze, a czasem już on powoduje ten błąd.
    Jednak raz na któreś włączenie wszystko załącza się poprawnie. Czasami sterownik „zaskoczy” po upływie jakiegoś czasu. Jak już „zaskoczy” wszystko działa OK do kolejnego wyłączenia szafy.

Od tych ostatnich modułów odpiąłem wszystkie sygnały i napięcia polaryzujące, żeby wykluczyć jakieś zakłócenie od obwodów zewnętrznych - bez efektu. Również testowałem je z innymi CPU i działają prawidłowo. Wygląda mi na to, że zostaje przeciążona magistrala wewnętrznego zasilania.
    Wyłączałem również zewnętrzne zasilacze 24Vdc (są dwa: osoby do czujników i osobny do outputów). Też bez skutku.

Intrygujące jest to, że dokładnie taka sam awaria ma miejsce w identycznym systemie u innego klienta.

Dodam jeszcze, że projektant zrobił babola i podpiął ten wewnętrzny zasilacz 24Vdc do zewnętrznych zasilaczy (zmuszając je do pracy równoległej), ale przez wiele lat działało to poprawnie.

Czy ktoś może spotkał się z taką awarią? Może jakieś początkowe serie tych sterowników właśnie zaczynają „nawalać” i ktoś miał podobne awarie.

Podejrzewam że pomogłaby wymiana CPU, ale będzie niezręcznie jak klienta przekonam na wymianę CPU, a okaże się, że to jednak coś innego.
    Załączniki:
    • PART_1652278662523_video000000.mp4 (230 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20074588
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Ja miałem w module analogowym siemensa zepsutą przetwornicę, to co opisujesz brzmi jak monitor od pc ze spuchniętymi kondensatorami, który czasem zaskoczy ;)
    Poza tym wyjście zasilania powinno mieć opisany prąd, więc zmierz czy go nie przekraczasz. No i jak masz podobne maszyny i podobny czas pracy i usterki, to być może w fabryce dobrze doliczyli elementy ;)
  • #3 20074633
    pcichomski
    Poziom 16  
    jarekgol napisał:

...Poza tym wyjście zasilania powinno mieć opisany prąd, więc zmierz czy go nie przekraczasz...

To nie jest przeciążenie zasilacza zewnętrznego. Zewnętrzne zasilacze, osobny do czujników i osobny do wyjść, mają po 24VDC. W momencie wystąpienia awarii spada napięcie na wewnęcznym zasilaczu pomocniczym w CPU, który nie jest do niczego podłączony (choć dotąd był ten babol z podłączeniem go równolegle do zasilacza zewnęcznego, ale to jest już rozłączone i zasilacz ten nie ma żadnego obciążenia podłączonego z zewnątrz).
  • #4 20076171
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Tak czy inaczej normalna diagnostyka zasilacza to sprawdzenie czy spadek napięcia występuje przy nadmiernym poborze prądu. Jeśli tak usunąć pobór, jeśli spada bez poboru naprawić zasilacz ;) Może masz tam jakiś bezpiecznik szeregowo z którym mógłbyś wsadzić amperomierz?
    Zacznij od sprawdzenia czy jest zrealizowany na przetwornicy.
  • #5 20076267
    SebPab
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    pcichomski napisał:

Dodam jeszcze, że projektant zrobił babola i podpiął ten wewnętrzny zasilacz 24Vdc do zewnętrznych zasilaczy (zmuszając je do pracy równoległej), ale przez wiele lat działało to poprawnie.

Z ciekawości i dla wartości dydaktycznej chcę dopytać. Dlaczego to jest babol? Zasilacze o takim samym napięciu. Co złego jest w tym przypadku w pracy równoległej? Chodzi o to, że jest on priorytetowy i nie powinno się ryzykować przeciążenia go?
  • #6 20076371
    pcichomski
    Poziom 16  
    SebPab napisał:
    pcichomski napisał:

Z ciekawości i dla wartości dydaktycznej chcę dopytać. Dlaczego to jest babol? Zasilacze o takim samym napięciu. Co złego jest w tym przypadku w pracy równoległej? Chodzi o to, że jest on priorytetowy i nie powinno się ryzykować przeciążenia go?

https://elektronikab2b.pl/technika/51713-sposoby-rownoleglego-laczenia-zasilaczy

Mnie uczyli że jest to niezgodne ze sztuką, chyba że zastosuje się zasilacze typowo do takiej pracy przystosowane. Poza tym nie ma sensu. Albo przy małych wymaganiach obciążeniowych (parę lampek, przycisków, stycznik czy dwa stosujesz ten zasilacz dostępny z samego CPU albo dajesz zewnętrzny zasilacz o odpowiedniej mocy. W przypadku S7-1200 już kilka razy też spotkałem się ze zwykłą niewiedzą projektanta: część z nich po prostu widząc ten napis 24VDC sądzi że są to jakieś zaciski wejściowe zasilania CPU nie upewniając się w DTR, czemu narysowana strzałka jednak sugeruje sygnał wyjściowy.

Dodano po 10 [minuty]:

jarekgol napisał:
    Tak czy inaczej normalna diagnostyka zasilacza to sprawdzenie czy spadek napięcia występuje przy nadmiernym poborze prądu. Jeśli tak usunąć pobór, jeśli spada bez poboru naprawić zasilacz ;) Może masz tam jakiś bezpiecznik szeregowo z którym mógłbyś wsadzić amperomierz?
    Zacznij od sprawdzenia czy jest zrealizowany na przetwornicy.

Nie ma obciążenia - już o tym pisałem. Zewnętrzne zasilacze zostały odłączone, a do zacisków pomocniczego zasilacza na CPU nic nie jest wogóle podpięte. I w takich warunkach nadal występuje ta awaria. I w tej sytuacji na tym niepodłączonym do żadnego obciążenia zasilaczu na CPU mam 19V napięcia.
  • Pomocny post
    #7 20076465
    mmacura
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Typowy objaw jak kondensatory w zasilaczu stracą pojemność.
    Wymienić tymczasowo na inne CPU a ten do wymiany kondensatorów i powinno ruszyć.
    Przy okazji to podłączenie równoległe zasilacza zewnętrznego i wewnętrznego mogło to przyspieszyć.

Marek
  • #8 20881123
    pcichomski
    Poziom 16  
    Zużyty okazał się kondensator eektrolityczny w zasilaczu w PLC - nie trzymał parametrów (jak to sugerował "przedmówca"). Po wymianie wszystko wróciło do normy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z działaniem sterownika Simatic S7-1200, który po wyłączeniu i ponownym włączeniu szafy nie przechodzi w tryb RUN, a diody na CPU i modułach pulsują. Użytkownik zauważył, że napięcie na wewnętrznym zasilaczu pomocniczym spada do około 19V, co sugeruje przeciążenie. Inni uczestnicy dyskusji wskazali na możliwość uszkodzenia kondensatorów w zasilaczu, co może powodować niestabilność napięcia. Po wymianie kondensatora w zasilaczu problem został rozwiązany. Zwrócono również uwagę na niewłaściwe podłączenie zasilaczy równolegle, co mogło przyspieszyć awarię.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA