logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd MhouseKit WT1s - Nice Alto 100 nie zapamiętuje kąta otwarcia, nowy zestaw

jackbaure 25 Cze 2022 07:59 3285 13
  • #1 20074788
    jackbaure
    Poziom 7  
    Witam.

Zainstalowałem napęd mhouse WT1c, to chyba to samo co ALTO100.
    Wciskam klawisz P3, brama zamyka lewe skrzydło potem domyka prawe i tak stoi, zauważyłem że lewy silnik cały czas pracuje, po jakimś s=czasie procedura zostaje przerwana i tyle.
    Przy kolejnych próbach uda się że:
    - zamyka lewe skrzydło
    - zamyka prawe skrzydło
    - otwiera prawe na max
    - otwiera lewe na max
    i się zatrzymuje, po czym nadal nie wczytuje kąta otwarcia, procedura przerywa się i dioda P3 - miga.
    Mechanizm nowy zakupiony w 2019 roku i leżał w pudełku.
    Proszę o pomoc, co może być?

• Pomocny post
    #2 20074920
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3636
    Cytat:
    zauważyłem że lewy silnik cały czas pracuje

Buczy czy kręci? - i jak zauważyłeś?
    Jeśli faktycznie silnik działa pomimo dojścia bramy do odboju - musisz szukać usterki w przekładni lub mechanizmie wysprzeglającym.
    A nie kończy programowania bo silnik nie stawia oporu na końcu ruchu, amperometryka nie wykrywa zwiększonego poboru prądu i nie jest w stanie zakończyć procedury.
  • #3 20074944
    jackbaure
    Poziom 7  
    A czy przyczyną może być kabel który idzie do tego napędu który buczy i gdy zwolnię blokadę napędu kręcić , gdyż jest dość cienki max przekroju to 2x 0,35mm
  • Pomocny post
    #4 20075047
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3636
    Napęd po blokadzie na odboju powinien mieć w ogóle zatrzymany silnik i skup się na tym, czy po dobiciu silnik nadal kręci czy stoi (ale jeśli stoi - i on i kable powinny się niebotycznie grzać).
    Może i spadek napięcia na tym cienkim przewodzie powoduje "rozstrój" amperometryki - ale nic prostszego, jak wziąć jakiś grubszy (chociażby z przedłużacza) i sprawdzić.
  • #5 20077223
    jackbaure
    Poziom 7  
    kotbury napisał:
    Napęd po blokadzie na odboju powinien mieć w ogóle zatrzymany silnik i skup się na tym, czy po dobiciu silnik nadal kręci czy stoi (ale jeśli stoi - i on i kable powinny się niebotycznie grzać).
    Może i spadek napięcia na tym cienkim przewodzie powoduje "rozstrój" amperometryki - ale nic prostszego, jak wziąć jakiś grubszy (chociażby z przedłużacza) i sprawdzić.

Dziękuję za pomoc kolego faktycznie kabel był za cienki i to był powód, nie mogłem już wciągnąć nowego kabelka ale połączyłem 8 żył na + i 8 żył na minus i wszystko śmiga.

Dziękuję za pomoc.
  • #6 20078688
    jackbaure
    Poziom 7  
    Brama działa , wczoraj podłączyłem fotokomórki i mam z nimi problem , brama się otwiera i przy zamykaniu jedno skrzydło zamyka się jakies 50cm i zaraz znowu się otwiera.

Fotokomórki miga na nich dioda co 1 sekundę, są ustawione względem siebie do poziomu na przeciw.

Oczywiście fotokomórki są podłączone równolegle, zworki w poziomie.

Co może być przyczyną, że brama się nie zamknie.
  • #7 20078789
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 538
    Przy podłączaniu fotokomórek wykonałeś : 7.1 - ZAPAMIĘTYWANIE PODŁĄCZONYCH URZĄDZEŃ zgodnie z instrukcją?
    Jeżeli fotokomórki PH100 to:

Dodatkowo instrukcji napędu jest dział D - ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW i E - DIAGNOSTYKA I SYGNAŁY, od 30 str. instrukcji. Na podstawie zawartych tam informacji szukasz gdzie jest problem.
  • #8 20078801
    jackbaure
    Poziom 7  
    Tak
    zrobiłem wszystko według instrukcji , fotokomórki migają prawidłowo co 1 sek., gdy przerwę im sygnał fotokomórka RX zaczyna świecić na stałe.

Co jeszcze ciekawe przy zamykaniu bramy sygnalizator robi 2 mignięcia.
  • #9 20078829
    sisko
    Poziom 34  
    Z instrukcji:
    Cytat:
    E.3 - Sygnały lampy
    Podczas ruchu, lampa zapala się co sekundę; w przypadku nieprawidłowości,
    lampa miga z większą częstotliwością (co pół sekundy); sygnał powtarzany jest
    dwa razy z jednosekundową przerwą; Znaczenie sygnalizacji diody opisano w
    Tabeli 14

Czyli zgodnie z tabelą 14.
    lub wg tabeli 12
  • #10 20078955
    jackbaure
    Poziom 7  
    Rozumiem tak to czytałem w tabeli, lecz

fotokomórki są na przeciw siebie nie ma przeszkody, więc gdzie szukać problemu ?????
    próbowałem oddalić fotokomórki od bramy o jakie 5 cm lecz to samo.
  • #11 20079094
    sisko
    Poziom 34  
    Przeczytaj uważnie w instrukcji:
    Cytat:
    D - ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW

W Tabeli 12 przedstawiono wskazówki do radzenia sobie z problemami
    zaistniałymi podczas instalacji lub będącymi wynikiem błędów.

E - DIAGNOSTYKA I SYGNAŁY

Niektóre urządzenia bezpośrednio emitują odpowiednie sygnały w celu opisania
    stanu działania lub nieprawidłowości

E.1 - Wskaźniki na fotokomórkach
    Fotokomórki wyposażone są w diodę "BEZPIECZEŃSTWA" informujące o stanie
    działania; Znaczenie sygnalizacji diody opisano w Tabeli 13.

E.2 - Wskaźniki na centrali
    Diody na centrali wysyłają sygnały informujące o prawidłowym działaniu oraz o
    błędach. Znaczenie sygnalizacji diody opisano w Tabeli 11.

E.3 - Sygnały lampy
    Podczas ruchu, lampa zapala się co sekundę; w przypadku nieprawidłowości,
    lampa miga z większą częstotliwością (co pół sekundy); sygnał powtarzany jest
    dwa razy z jednosekundową przerwą; Znaczenie sygnalizacji diody opisano w
    Tabeli 14

Tam są odpowiedzi. Ważne jest także co sygnalizuje dioda ECSBus w centrali. Ja nie widzę jak masz wszytko zainstalowane, co sygnalizuje i w jaki sposób centrala, lampa, fotokomórki. Opieram tylko na tym co Ty napiszesz.
    Może coś zakłóca pracę fotokomórek i dlatego masz problem.

Dostałeś także podpowiedź o prawdopodobnej przyczynie wg. tabeli 12:
    Cytat:
    Ruch się rozpoczyna, ale natychmiast
    następuje odwrócenie kierunku ruchu
    • Wybrana siła jest zbyt mała aby poruszyć bramę. Sprawdzić czy na drodze bramy nie ma żadnych
    przeszkód i w razie potrzeby wybrać większą siłę, jak opisano w punkcie B.1.

Ale skoro twierdzisz że, brama bez fotokomórek działała poprawnie. Przeprowadź ponownie procedurę "7.2 - ZAPAMIĘTYWANIE MAKSYMALNEGO KĄTA OTWARCIA SKRZYDŁA" z zainstalowanymi fotokomórkami i zobacz jak zachowa się napęd.

Dodatkowo jeżeli:
    jackbaure napisał:
    nie mogłem już wciągnąć nowego kabelka ale połączyłem 8 żył na + i 8 żył na minus i wszystko śmiga.

w ten sposób wykonałeś całą instalacje do bramy to, spodziewaj się niespodzianek w uruchamianiu i późniejszym jej użytkowaniu.
  • #12 20637249
    rowerzysta888
    Poziom 8  
    Ocena: 8

Witajcie.
    Mam taki problem z tym napędem. Brama próbowała się otworzyć, ale wiał silny wiatr i kilka razy wracała do stanu zamknięcia i próbowała od nowa. Teraz silniki nie startują wcale i miga dioda P3. Resetowałem sterownik do stanu początkowego. Parowanie P2 przebiegło pomyślnie. EcSbus miga co sekundę. Stop świeci. P3 miga i podczas próby wyznaczenia kątów trzymam P3 - mignie kilka razy szybciej i nic się nie dzieje. Brama w pozycji otwarta do połowy i w każdej pozycji silniki nie startują.
  • #13 20649631
    Block4r
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    @rowerzysta888
    Cześć,
    Mam podobny problem, udało Ci się go rozwiązać ? I dodatkowe pytanie, w jaki sposób zrobiłeś reset ustawień?
  • #14 21151702
    Hapol1
    Poziom 1  
    @rowerzysta888
    Cześć
    Co było przyczyną tego problemu? U mnie silniki stoją po delikatnym zahaczeniu bramy zderzakiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował napęd Mhouse WT1c (podobny do Nice Alto 100) i napotkał problemy z zapamiętywaniem kąta otwarcia oraz nieprawidłowym działaniem silników. Po kilku próbach zamykania bramy, lewy silnik nie przestawał pracować, co prowadziło do przerwania procedury. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną problemu może być zbyt cienki kabel zasilający, co potwierdziło się po wymianie na grubszy przewód. Po poprawnym podłączeniu fotokomórek wystąpiły nowe problemy z ich działaniem, co wymagało ponownego zaprogramowania napędu. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia sygnalizacji diod oraz ewentualnych zakłóceń w pracy fotokomórek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA