logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ASUS ET1620 - brak możliwości instalacji OS - BIOS not ACPI compliant

a_jablon 27 Cze 2022 16:16 1032 11
REKLAMA
  • #1 20077828
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 832
    Drodzy koledzy i koleżanki,

w moje ręce trafił pacjent: ASUS ET1620 - komputer typu AIO z dotykowym ekranem 15,6' na 4-rdzeniowym CELERONIE J1900, 4GB RAM, dysk SSD 256GB.

Problem jest dość ciekawy i nie wynika z mojej "nieumiejętnej" próby instalacji systemu - tam jest coś skopane na poziomie HARDWARE.

Objawy:
    1. co jest OK: komputer normalnie odpala, da się wejść do BIOS'u, ekran dotykowy działa, widzi podpięte dyski, napędy, itd. RAM TESTOWANY - OK. SSD TESTOWANY (wyjęty z innego PC, tu oryginalnie był HDD). Komputer poprawnie odpala instalatory systemów operacyjnych z pendrive i płyt, zarówno w UEFI jak i LEGACY

2. co jest NIE OK:
    - instalator Windows 10 dochodzi do momentu kręcącego się kółka i następuje restart,
    - instalator Windows 8 (z tego co pamiętam) zawiesza się na komunikacie "BIOS w tym systemie nie jest w pełni kompatybilny z ACPI",
    - system Windows 7 puszczony na LEGACY (wymagana zmiana w BIOS w dwóch miejscach: typ systemu z Windows 8.x przestawiony na Windows 7, włączony CSM) - również komunikat "The BIOS in this system is not fully ACPI compliant"

Podjęte działania:
    - RAM testowany: OK
    - SSD testowany: OK
    - próba upgrade'u BIOS'u (na stronie ASUS'a dostępne 4 wersje - pobrałem KAŻDĄ z nich) przez ASUS EZ FLASH 2 Utility: niezależnie od tego którą wersję (plik .cap ) wybiorę, dostaję komunikat "SECURITY VERIFICATION FAILED". Strona info BIOSu twierdzi, że wgrana jest obecnie wersja 0701 biosu (oczko niższa niż najnowsza).

Na chwilę obecną nie mam pomysłu jak pomóc w/w pacjentowi, dlatego też proszę Was o podpowiedź. Może spotkaliście się już z takimi objawami? Ja zastanawiam się, czy nie doszło czasem do uszkodzenia jakiegoś obszaru pamięci FLASH trzymającej zawartość BIOS'u ale nie chciałbym bawić się w jej wylut i przeprogramowanie "na pałę", tzn: nie mając potwierdzenia, że to droga we właściwą stronę.

Rozpakowanie .cap do .rom mam już ogarnięte jakby co (UEFITool). Ale to tylko mały kroczek. Jakby co, EZP2019+ mam w gotowości.

Uprzejmie proszę o nakierowanie mnie na właściwy trop: co dalej...
  • REKLAMA
  • #2 20077890
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6797
    W Bios opcja Factory defaults, ... nie dziala.?

p.s
    Może "zle " zrobiłes pena z instalka win?
  • #3 20077903
    a_jablon
    Poziom 35  
    Witaj LISEK ;)

Jest opcja "load optimized defaults" (jedyny dostępny DEFAULT) i niestety nie pomaga ;(
  • #4 20077905
    lisek
    Serwisant RTV
    Może pen z instalką Win" owsa "zle "przygotowany
    * podobnie jak w Link_ tutaj

To od Asus o tym modelu czytałeś Link_ ET1620IUTT/HelpDesk_Knowledge

p.s
    Tutaj masz driverypod ten model , nie sprawdzałem Link

Tutaj ze znanego forum (płatne 4.$, wchodzisz na 1-n dzień jako VIP , masz 30-zassań za free)
    Link

ASUS ET1620 - brak możliwości instalacji OS - BIOS not ACPI compliant
    Załączniki:
    • ET1620I-ASUS_dump.bin (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20077923
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Secure Boot wylaczony? Jezeli tak sprobuj machnac pendrive za pomoca narzedzia Ventoy i z niego zainstaluj 10 - pewnie nie zadziala, ale a nuz. Jezeli wlaczony to wylacz.
  • #6 20077933
    a_jablon
    Poziom 35  
    Panowie,

Secure BOOT wyłączony w PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI - klucze zczyszczoe do DEFAULT'a.

Pendrive to pewniak - regularnie stawiam z niego kompy, zresztą mam ich 2 sztuki i na każdym to samo.

TAK: DOKŁADNIE TEN BLUESCREEN z końcówką 0x0...0A5.

Kombinowałem z LEGACY, CSM enable, kontroler SATA w IDE (nie AHCI) i nic to nie dało... Ten komp normalnie powinien po UEFI zainstalować WIN 8.1 / 10 i nie marudzić...

Co do dump'a BIOS'u: chłopaki na ELVIKOM'ie mają pewniaka wsad

https://www.elvikom.pl/bios-asus-aio-et1620iutt-plyta-et1620i-t66610.html

Zastanawiam się: wylutowywać? Właśnie zauważyłem, że nie mam adaptera na 1,8V do EZPROG'a... Cholera, zawsze coś!
  • REKLAMA
  • #7 20077944
    lisek
    Serwisant RTV
    Nie pamietam, ale czy w Bios jest możliwość wyboru
    - zakładka (Advanced) > opcja: Version OS ___ Windows 8
    * zmiana na Windows 7...

Komunikat skrótowo mówi,że
    Cytat:
    ustawienia fabryczne systemu BIOS zostały zmienione na te, które nie są zgodne z ustawieniem ACPI.
    Konflikt powoduje niemożność instalacji systemu Windows (7/8/10).

p.s
    Security -> Secure Boot > Secure boot ( Disabled)
    Boot, > Launch CSM (Enabled) + Boot Option z UEFI (Disabled)
    ** plus najnowszy Bios

Gdyby problem z TPM
    Spoiler:
    czasem występuje jednak problem z inicjalizacją Sterownika na urządzeniu Intel Trusted Execution Engine Interface (w Menedżerze urządzeń pojawia się jako urządzenie szyfrujące/deszyfrujące PCI).

Aby rozwiązać ten problem, wystarczy zainstalować aktualizację zabezpieczeń sterowników trybu jądra systemu Windows kb2685811 ze strony Microsoft (Kernel-Mode Driver Framework version 1.11).
    Link
  • REKLAMA
  • #8 20077951
    a_jablon
    Poziom 35  
    lisek napisał:
    Nie pamietam, ale czy w Bios jest możliwość wyboru
    - zakładka (Advanced) > opcja: Version OS ___ Windows 8
    * zmiana na Windows 7...

TAK, dokładnie taka opcja była. Pilnowałem właściwych wartości dla Windows'a 10 / 8.1 i pamiętałem, żeby to zmienić przy próbie instalacji Windows 7.

Niestety, to co się dzieje, jest niezależne od w/w ustawienia.

Podobnie w kwestii:
    Security -> Secure Boot > Secure boot ( Disabled)
    Boot, > Launch CSM (Enabled) + Boot Option z UEFI (Disabled)

Tego pilnowałem.

Odnośnie:
    ** plus najnowszy Bios

CHCIAŁEM TO ZROBIĆ ale NIE DAŁO SIĘ - EZ FLASH nie pozwolił grzecznymi metodami.
    Kombinowałem też z wyłączaniem rdzeni celerona - nic nie dało. Jakby coś z BIOS'em nie tak... Ech, zamówiłem CH341A z kompletem wszystkich możliwych przystawek (wyszło taniej niż osobno przystawki) - będę miał CH341A i EZP2019+ ;) Do momentu dostawy wstrzymuję się z wylutem. Spróbuję odczytać gnojka na klipsie bez wylutu (jakby umarł w trakcie operacji, będzie backup, będzie do czego wracać). Podstawowe pytanie: wylut kości to dobry trop? (pytam tak z doświadczenia)

Dodano po 4 [godziny] 42 [minuty]:

Czasami ta bezsilność w oczekiwaniu na elementy wychodzi na dobre.

Dopadłem lutownicy, topnika i kilku płyt-trupów z laptopów (dawcy na części), zidentyfikowałem układy flash bios. Skupiłem się na SPI FLASH, trenując wylutowywanie układów bez uszkadzania układów i ścieżek. Tu już czuję się gotowy.

Wylutowane układy wsadziłem w EZProg'a, odczytałem, wyczyściłem, zapisałem inną zawartością, generalnie zabawa na całego.

Trafiały mi się W25Q64, W25Q32, coś 8Mbit, generalnie jest miło.

W jednym z trupów znalazłem wlutowaną PODSTAWKĘ z zatrzaskiem - natychmiast wylutowałem z płyty i umieściłem na płytce adaptera do programatora. Nie jest to podstawka mega precyzyjna ale oszczędza od groma czasu i DZIAŁA co najważniejsze ;)

Ile to można się nauczyć czekając na adapter 1,8V :) Niniejszym mam EZPROG'a z podstawką ZIF :) , nie muszę lutować układów SOP8 w PCB adaptera !

Na dobrą sprawę 25LQ64C różni się od tego co już programowałem innym napięciem: 1,8V zamiast 3,3V. To by było na tyle z różnic. Czekam na adapater.
  • #9 20081334
    a_jablon
    Poziom 35  
    Mili Państwo,

adapter 1,8V przyszedł, przyszedł również klips do programowania.

Pierwsze spostrzeżenie po rozebraniu ASUS'a: tam siedzi Winbond W25Q64FWSIG czyli zgodnie z oczekiwaniami 1,8V.

Na EZP2019+ z adapterem 1,8V nie działa autodetekcja chipa. Ustawiać typ trzeba ręcznie.

Udało mi się na klipsie odczytać zawartość układu SPI FLASH.

Trochę głupio mi się przyznać, ale nie bardzo wiem, co dalej...

Drogi mam dwie:

1. wydłubać ROM'a z pliku .cap ze strony ASUS'a
    2. pobrać z elvikoma obraz ze zczyszczonym ME (wybrałem tą drogę)

nawet jak to zrobię wówczas nadal nie wiem co dalej, tzn: jak wydłubać z tego odczytanego obrazu s/n i inne pierdoły odnośnie tej płyty i jak przenieść to do nowego obrazu. Pomocyyyyyyyy......
  • #10 20081351
    a_jablon
    Poziom 35  
    Dołączam również plik z Elvikom'a - tam była informacja:

Wyczyszczony Region TXE (wersja: 1.1.5.1162; offset: 0x2000; długość: 0x153000); wersja BIOS: 0803
    Załączniki:
    • ET1620I-ASUS-0803-cleanME.zip (3.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20081446
    a_jablon
    Poziom 35  
    KOLEDZY, mały duży sukces, tzn: 90% sukcesu!!!

Co zrobiłem:
    - wrzuciłem na SPI FLASH'a wsad pobrany z ELVIKOM'a
    - płyta ODPALIŁA, oczywiście bez s/n i klucza Windows'a
    - instalator Windows 10 tym razem nie zawiesił się - ZADZIAŁAŁ. Nie było zwiechy ani restartu. Znamy więc rozwiązanie problemu !!!

Podsumujmy: mam 90% sukcesu. Brakuje 10%, czyli przeniesienia TXE ze starego wsadu do nowego - pewnego - działającego. Pomożecie? Chciałbym tą naprawę zakończyć 100% sukcesem ;)

A jednak nie do końca sukces ;( Cholernik jeden po zainstalowaniu Windows 10 co chwila się zawiesza :( KURDE, o co chodzi?!

OK, podsumujmy to, co wiadomo na chwilę obecną: oryginalny wsad BIOS'u w ASUSie ET1620 na pewno był wadliwy, to jest 100% pewne. Znalazłem gdzieś info, że przy zczyszczonych obszarach bios'u dedykowanych per konkretny egzemplarz mogą dziać się cuda - i chyba to właśnie się stało. Nadal za mało wiem, żeby zdołać to podnieść do życia. Potrzebna POMOC ;)

Kolejne "dupogodziny" za mną. Są postępy.

1. korzystając z edytora Lister wbudowanego w Total Commander'a odczytałem KLUCZ Windows 8 zaszyty w odczytanym wsadzie BIOS.

2. na podstawie postów z elvikom'a nabyłem wiedzę, że s/n i inne pierdoły związane z egzemplarzem komputera w BIOS'ach Asus'a są umieszczane w bliskim sąsiedztwie klucza produktu systemu Windows

3. Za pomocą edytora hex HxD użyłem funkcji SZUKAJ wpisując odczytany za pomocą Lister'a klucz produktu.

VOILA !!!!

Pojawił się obszar 0x00394000 - 0x003940D0, który w moim wsadzie był zapełniony danymi, natomiast w czystym wsadzie z ELVIKOMA wyglądał tak:

Co zrobiłem? Skopiowałem zawartość oryginalnego wsadu z obszaru 0x00394000 - 0x003940D0 do identycznego obszaru w pliku z ELVIKOM'a ;)

Nie mam pod ręką płyty i programatora, o efektach powiadomię wieczorem ;)

Mój oryginalny uszkodzony wsad usuwam z wątku. Czysty wsad do ET1620 zostawiam dla potomnych - może komuś kiedyś uratuje tyłek. Musiałem wydać $$$ na punkty aby go pobrać, ale co tam, przeboleję.

Kurde, nie wiedziałem, że to takie proste!!!

Pozostaje pytanie: czy to, co zrobiłem z w/w obszarem pamięci KOŃCZY TEMAT, czy powinienem zrobić coś jeszcze?
  • #12 20082664
    a_jablon
    Poziom 35  

Zrobione, działa ;)

Finalnie zainstalowały się wszystkie sterowniki (niczego nie brakuje, nic nie wykazuje efektu typu błąd instalacji sterownika - co mogłoby mieć miejsce w przypadku problemów z ME Region'em).

Pamiętamy, że pierwsze odpalenie po wgraniu nowej zawartości SPI FLASH ze zczyszczonym TXE robimy na wyjętej baterii CMOS (gdzieś to doczytałem, nie pomnę teraz gdzie) i wtedy idzie inicjalizacja taka, jak fabryczna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z instalacją systemu operacyjnego na komputerze ASUS ET1620, który nie jest zgodny z ACPI. Komputer uruchamia się poprawnie, BIOS jest dostępny, a testy RAM i SSD wykazały, że są w porządku. Problemy pojawiają się podczas instalacji Windows 10, 8 i 7, gdzie instalator zawiesza się lub restartuje. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, takie jak wyłączenie Secure Boot, zmiana ustawień BIOS, a także przygotowanie pendrive'a z instalatorem. Po próbach z BIOS-em i wgraniu nowego wsadu z Elvikom, komputer uruchomił się, a instalacja Windows 10 przebiegła pomyślnie, jednak wystąpiły problemy z zawieszaniem się systemu. Użytkownik planuje przenieść dane z oryginalnego wsadu BIOS-u, aby zakończyć naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA