logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 2006 1.4 90 KM - spaliny w układzie chłodzenia

dsf11 29 Cze 2022 02:53 735 3
REKLAMA
  • #1 20079977
    dsf11
    Poziom 5  
    Chciałem się zapytać czy aby na pewno droga postępowania w tym przypadku jest słuszna. Otóż jestem na etapie pół remontu silnika w Oplu Astrze 1.4 90 KM 16 zaworowy, z gazem. Remont jest z powodu tego, że do układu chłodzenia przedostają się spaliny, co wykazała diagnostyka w tym kierunku. Wcześniej z pompy wody wywaliło króciec i musiałem holować auto 300 km. Później króciec wymieniłem na metalowy i było w porządku. Oczywiście tą uszczelkę trzeba było zrobić. W raz z uszczelką mam dylemat co dodatkowo wymieniać. Sam remont głowicy obejmuje tylko planowanie i badanie szczelności oraz wymianę uszczelniaczy w kwocie 300 zł. Nie zakłada docierania i szlifowania zaworów, musiałbym dopłacić z 400 zł. Mam dylemat czy warto w tym przypadku dopłacić. Dodatkowo mechanik proponuje jeszcze wymianę pierścieni zaworowych by w przyszłości silnik nie ciągnął oleju. Przebieg to 162 tysiące. Oczywiście z takich podstawowych rzeczy to: wymiana uszczelek silnikowych: kolektorów, miski, tej pod głowicą, pokrywy rozrządu, wymiana świec, zimering wału korbowego, śruby z głowicy, popychacz jeden bo się zniszczył, olej, filtr, płyn chłodniczy. To raczej standard w tym przypadku pół remontu i eliminacji tej wady spalin w układzie chłodzenia. Ale zastanawiam się czy warto dopłacić i zmienić te pierścienie tłokowe, łańcuch rozrządu i pompę wody jeszcze plus dopłacić za dokładniejszy remont głowicy. Całość by wyniosła 2000 zł około. Łańcuch 130 zł, pompa wodna 170 zł, te pierścienie to coś koło 200 zł. Z góry dzięki za wszelkie rady.
  • REKLAMA
  • #2 20080000
    Czarny4994
    Poziom 27  
    Ocena: 257
    Jeżeli ma faktycznie 160 tys to same pierścienie niech zostanie jakie są , ale pisze 2 różne rzeczy bo napisałeś pierścienie zaworowe, chyba że chodzi o uszczelniacze zaworowe to wtedy tak, 160tys to przy takich przebiegach zawsze najlepsza opcja jest zrobione glowicy na gotowo, planowanie, jeżeli występują płytki to regulacja luzu zaworowego, wymiana uszczelniaczy zaworowych, mycie, nie warto oszczędzać na takiej czynności
  • REKLAMA
  • #3 20080195
    dsf11
    Poziom 5  
    No to wymiana uszczelniaczy planowanie i sprawdzenie szczelności wchodzi w zakres tych 300 zł. Kwestia tego czy dopłacić 400 zł i mieć cały remont głowicy zrobiony. Przebieg jest dość duży, a ja robię 12 tysięcy rocznie. W cały remont głowicy wchodzą jeszcze obrabianie zaworów i gniazd i ich docieranie. Do tego wątpliwości mam względem pompy wody, czy faktycznie warto jak zmieniałem ten urwany plastikowy króciec na metalowy.
  • #4 20080285
    Czarny4994
    Poziom 27  
    Ocena: 257
    Głowice zrobić na gotowo, 400 zł teraz a może kiedyś za 2 lata coś się stanie i znowu od nowa koszta. Nie warto oszczędzać na czymś takim, to się mści pozniej
REKLAMA