logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1,6 8V PB/LPG - Popalanie oleju wymiana silnika czy remont?

jamesoki 12 Paź 2014 07:10 6009 20
REKLAMA
  • #1 14034505
    jamesoki
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Silnik popala mi znaczne ilości oleju jak sądzę. 0,7L/1000km. Co dziwne praktycznie mieści się to w normie z książeczki opla więc pewnie znany w oplu przypadek.

Wydaje mi się że jest to nie mało. Nie przeszkadza mi to mentalnie tylko znikają dość duże ilości oleju z garażu. Auto ma przejechane 280kkm. Popalało olej od samego początku czyli od pierwszego swojego kilometra, bo znam poprzedniego właściciela auto odkupiłem od firmy w której pracuję.

Autu towarzyszy poranny dymek i/oraz dymek przy przegarowaniu gdy trochę postoi na wolnych obrotach moja diagnoza uszczelniacze zaworowe. Za pewne nie bez winy są też pierścienie zgarniające.

W tym silniku nie da się wymienić uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania głowicy bo wałek siedzi w dzielonej na dwa głowicy. Taki wymysł opla. Pozostaje remont albo wymiana silnika (może zwyczajne dolewanie oleju)

Co radzicie? Wymieniać silnik czy remontować? Słupek kosztuje od 800 do 1500. Niestety są to dość drogie słupki. Ciekaw jestem czy od 8mio zaworowca innego np monowtrysku podszedł by słupek? Robota głowicy bez wymiany panewek tylko wymiana uszczelniaczy planowanie uszczelki i ew pierścienie zgarniające zamknęła by się w koszcie też do 1000 złotych tak liczę.
  • REKLAMA
  • #3 14034655
    wielecki
    Poziom 21  
    Ocena: 323
    Dolot suchy? Przyjżyj sie odmie czy nie wyrzuca za duzo oleju w kolektor.
  • #4 14034763
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3488
    jamesoki napisał:
    W tym silniku nie da się wymienić uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania głowicy

Da się wałek w bok wyjąć. Jak poszukasz to w necie znajdziesz dokładny opis.

Wymiana pierścieni może nic nie dać a nawet jeszcze pogorszyć sytuację, więc taki remont po łebkach to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

jamesoki napisał:
    Ciekaw jestem czy od 8mio zaworowca innego np monowtrysku podszedł by słupek?

Silniki z rożnym stopniem sprężania różnią się tłokami.
  • REKLAMA
  • #5 14034980
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6435
    Litr oleju to 10zl wiec koszta zadne w porownaniu do remontu.

Dodano po 2 [minuty]:

Najpewniej kupic czly silnik na chodzie.
    .
  • #6 14037197
    jamesoki
    Poziom 12  
    ociz napisał:
    Da się wałek w bok wyjąć. Jak poszukasz to w necie znajdziesz dokładny opis.

CZy aby na pewno? Żeby zluzować wałek trzeba wykręcić kilka szpilek głowicy. Głowica jest dzielona w jednej części siedzi wałek. Wiem że się da wymienić uszczelniacze bez zdejmowania głowicy na sznurek albo sprężone powietrze tylko warunek trzeba wyjąć wałek rozrządu.

ociz napisał:
    Silniki z rożnym stopniem sprężania różnią się tłokami.

No to trzeba by szukać Z16SE

Strumien swiadomosci swia napisał:
    Litr oleju to 10zl wiec koszta zadne w porownaniu do remontu.

Fakt przy takim spalaniu oleju i jego koszcie za cenę remontu powiedźmy 1500 zeta mam oleju na kolejne 214 tysięcy chyba że ilość pobieranego się zwiększy.
  • #7 14037369
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6435
    jamesoki napisał:
    Fakt przy takim spalaniu oleju i jego koszcie za cenę remontu

Jak kupisz 10l to jeszcze taniej cię wyjdzie i praktycznie nie robisz corocznej wymiany oleju tylko filtr zmień i trasa.......
  • REKLAMA
  • #8 14037521
    jamesoki
    Poziom 12  
    Przyznam się że dolałem ostatnio doktora z puszki nie widzę zmiany na razie, zobaczę po przejechaniu jakiegoś dystansu jak to w kilometrach wyjdzie. Poranny dymek został na razie bez zmian więc pewnie nie pomoże.
  • #9 14037530
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6677
    Za chwilę panewki......
  • #10 14039911
    jamesoki
    Poziom 12  
    andrzej20001 napisał:
    Za chwilę panewki......

Lubię takie zaczepne nic nie mówiące odpowiedzi.

Za chwilę kawa.....
  • #11 14040062
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6677
    Po doktorze po chwilowej poprawie dramatycznie spada życie panewek i pierścieni.
  • #12 14040499
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 479
    Zależy co wlał, jak jakiś Ceramizer to pół biedy. Lecz jak jakiś zagęszczacz do oleju to źle.
  • REKLAMA
  • #13 14042568
    jamesoki
    Poziom 12  
    Nad tym bym się nie skupiał. Olej jest przed wymianą kupiłem płukankę liqui.... to było na test. Powiedźcie lepiej co obrobić w głowicy jak by już ciskać się na robotę?
  • #15 14042963
    jamesoki
    Poziom 12  
    melas napisał:
    Nie wiem jaki ty masz sentyment do tego auta ale w żaden sposób nic się nie kalkuluje każdy remont silnika przewyższy wartośc auta. Jak nie idzie niebiesko z rury wydechowej to to zrób jak koledzy piszą zakup olej i do końca.

TRudno Ci odmówić logiki w tym co mówisz. Ta opcja wysuwa mi się na prowadzenie. PRzy tak masowym zjawisku spalania oleju przez Z16SE wymiana na drugi to strzał w kolano. Co do remontu to kalkuluję za i przeciw

Chociaż kolega OCIZ natchnął mnie podrzucając linka.
    http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Number=283044974

Uszczelniacze chodzą po 2pln sztuka z elringa plus jeszcze uszczelka pod pokrywę klawiatury. Oczywista nie ujmuje to przypadku gdy pierścienie są do wymiany a zawory mają luz na prowadnicach ale za kilka pln dokładnie około 50 i trochę własnej pracy warto chyba spróbować.
  • #16 19922519
    rabiniaklukasz87
    Poziom 2  
    Miałem taki sam problem zrobiłem kapitalny remont silnika planowanie głowicy wymiana pierścieni wszystko. Po 2 latach problem powrócił moim zdaniem tylko wymiana silnika np na większą jednostkę np 1,8 jedne z najlepszych silników.
  • #17 19922742
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 322
    Witam.
    Silniki 1,8 miały troszke lepsze smarowanie, inaczej rozegrane kanały olejowe i tak dalej.
    Osobiscie skłaniałbym sie ku remontu, jesli wyremontujesz to przynajmniej wiesz co masz, a kupic to nigdy nie wiesz co kupisz, no chyba, ze kupisz w dobrej cenie to można ryzykować.
  • #19 19923445
    rabiniaklukasz87
    Poziom 2  
    No tak ale zrobiłem kapitalny remont to tak jak by kupił nowy silnik i po 2 latach znów to samo szkoda mi sprzedawać tym bardziej że mam nowa instalacje gaz. Zdecydowałem się na 1,8. Z tego co się dowiedziałem od znajomego z serwisu tych silników 1,6 nie warto już reanimować sprawdziło się na moim przykładzie
  • #21 19924722
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3488
    Na 100% nie siądzie. Stare 1.8 to tzw big block, i one mają inne skrzynie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Opla Astra 1,6 8V PB/LPG, który spala znaczne ilości oleju (0,7L/1000km) od początku użytkowania. Diagnoza wskazuje na uszczelniacze zaworowe oraz pierścienie zgarniające. Użytkownik rozważa remont silnika lub jego wymianę, biorąc pod uwagę wysokie koszty nowych jednostek (800-1500 zł). W dyskusji pojawiają się różne opinie: niektórzy sugerują remont, aby mieć pewność co do stanu silnika, inni wskazują na możliwość zakupu używanego silnika 1,8, który ma lepsze smarowanie. Wspomniano również o ryzyku związanym z wymianą pierścieni bez dokładnej diagnozy. Użytkownik rozważa również użycie dodatków do oleju, ale obawia się ich wpływu na trwałość silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA