logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie działania gniazda AZART w bloku z lat 70-tych

Luks777 01 Lip 2022 14:01 3423 12
REKLAMA
  • #1 20083672
    Luks777
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć!
    blok z wielkiej płyty z lat 70tych. Chciałbym sprawdzić gniazdo AZART, czy w ogóle działa. Aktualnie wygląda to tak: Sprawdzenie działania gniazda AZART w bloku z lat 70-tych
    W spółdzielni twierdzą, że powinno działać. U sąsiadów jak na razie nie udało mi się zweryfikować.
  • REKLAMA
  • #2 20083723
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Luks777 napisał:
    Chciałbym sprawdzić gniazdo AZART, czy w ogóle działa.

Połącz kablem koncentrycznym do gniazdka antenowego w telewizorze i włącz przeszukiwanie kanałów . Tak samo z odbiornikiem radiowym. To najprostsze testy.
  • REKLAMA
  • #3 20083732
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 526
    Na chwilę obecną AZART budowany w ubiegłych latach miał słabą infrastrukturę(okablowanie, wzmacniacze itd.) Teraz gdy w eterze lata tyle śmiecia stara instalacja do niczego się nie nadaje. Teraz mamy sygnał cyfrowy którego nie udźwigną stare wzmacniacze analogowe nie wspomnę o instalacji.
  • #4 20083755
    Luks777
    Poziom 11  
    Takim wtykiem się uda?
  • #5 20083760
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Luks777 napisał:
    Takim wtykiem się uda?

Tak , ten pasuje .
  • REKLAMA
  • #6 20085118
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    Ten "pierścionek" jednak trzeba będzie zdjąć.
    @kaz69
    A ty myślisz, że ludzie przez tyle lat nie unowocześniali tych instalacji?
    DVB-T działało to i T2 będzie.
  • REKLAMA
  • #7 20085152
    vektroda
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Jeśli to instalacja z PRL-U, może działać o ile któryś z kanałów współczesnych nadawany jest na dawnej TVP1 czy TVP2.
  • #8 20085342
    rstlen29

Poziom 22  
    Ocena: 101
    Dziś przydałyby się konstrukcje anten z tamtych lat np.21 elementowa YaGi z drugiego programu, trzyelementowa na jedynkę tyle ze kiedyś były to kanału 1-6 pasmo obecnego UKF dla fal radiowych w nowym zachodnim standardzie Zwrotnica bez żadnych wzmacniaczy z odbiorem czystego sygnału nie zakłóconego przez inne nadajniki.

Dodano po 5 [minuty]:

W odpowiedzi na zawarta informacje:

LeDy napisał:
    Ten "pierścionek" jednak trzeba będzie zdjąć.
    @kaz69
    A ty myślisz, że ludzie przez tyle lat nie unowocześniali tych instalacji?
    DVB-T działało to i T2 będzie.

Co zmieniło się miedzy DVBT1 a DVBT2
    anteny działające przestały odbierać sygnał który ma inna kompresje danych -zmieniony kodek a i jego prędkość transmisji wzrosła żeby zapewnić standard Full HD i chociaż stereo w głośnikach o 5.1 nie wspominając.
    Konto firmowe:
    R.S. Volt
    Złocieniecka, Drawsko Pomorskie, 78-500
  • #9 20085365
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    Obecnie ne wiem jak to wygląda w mojej SM, bo z anteny zbiorczej od dłuższego czasu nie korzystam, ale pozycja AZART na rachunku jest. Była też swego czasu ciągnięta nowa instalacja i były wymieniane bebechy (wzmacniacze) w skrzynkach na klatce schodowej. Z czasów gdy z niego korzystałem, to było tam chyba z 8 kanałów.
  • #10 20085397
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2028
    Jak dobrze pamiętam to do Azartu był taki kabelek:
  • #11 20087481
    cracket
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    U mnie gniazdko azartu "działało" przez kilka lat. Kiedy zrobiłem wreszcie porządny remont - okazało się że do gniazdka był dociągnięty kabel od kablówki, który był odcięty i zamurowany w ścianie.
    Tak więc kabel w ścianie pełnił rolę anteny - tak więc nawet jeśli masz gniazdko to wcale nie musi być azart
  • #12 20087736
    Luks777
    Poziom 11  
    Dziękuję za wszystkie porady.
    Udało mi się sprawdzić taką końcówką jak wstawiałem wcześniej.
    Okazało się, że puszka działa i telewizor znalazł kanały :)
  • #13 20087850
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 289
    Jeżeli instalacja nie była w ostatnich latach modernizowana, może się zdarzyć, że na jednym z kanałów obsługiwanych przez jedną z wkładek kanałowych, nadaje dzisiaj jakiś multipleks DVB-T lub DVB-T2. Ale jeśli tak jest, to jest to prawdopodobnie tylko jeden multipleks z kilku obecnie dostępnych - będzie tylko kilka programów, na pewno nie wszystkie. Co do radia UKF-FM, to starego typu wkładka radiowa obsługiwała pasmo 65-74 MHz (OIRT). Odbiór w dzisiejszych paśmie CCIR (87,5-108 MHz) będzie bardzo słaby lub żaden. No chyba, że instalację zmodernizowano, ale to mało prawdopodobne. Gdyby była modernizowana to i gniazda w mieszkaniach by wymieniono na jakieś nowocześniejsze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z bloku z lat 70-tych chciał sprawdzić działanie gniazda AZART. Otrzymał porady dotyczące testowania gniazda poprzez podłączenie do telewizora i radia, a także informacje o możliwych problemach z infrastrukturą, która mogła być przestarzała. Wskazano, że starsze instalacje mogą nie obsługiwać nowoczesnych standardów DVB-T i DVB-T2. Użytkownik potwierdził, że po użyciu odpowiedniego wtyku gniazdo działa i telewizor znalazł kanały. W dyskusji poruszono również kwestie związane z modernizacją instalacji antenowych oraz różnicami w odbiorze sygnału radiowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA