logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę bezpiecznie odkręcić śruby od zbiornika LPG STAKO? Potrzebne jego dane.

Bart0707 03 Lip 2022 12:30 1584 8
REKLAMA
  • #1 20086044
    Bart0707
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Czy mogę bezpiecznie odkręcić śruby od zbiornika LPG STAKO? Potrzebne jego dane.
    Dzień dobry,
    próbuję znaleźć dane zbiornika LPG ale niestety nie widzę... Producent STAKO (TOROIDALNY Z GŁOWICĄ WEW)
    Z tego co wyczytałem w zbiorniku jaki mam dane znajdują się pod plastikowym deklem na środku (zamontowany na dwie śruby przekręcane ręcznie).
    Pytanie jest takie, czy te dwie śruby w zbiorniku mogę odkręcić bez problemu sam i sczytać numery w środku?
    Zbiornik obecnie jest pełny. Kompletnie nie znam się na instalacjach LPG.
  • REKLAMA
  • #2 20086082
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Dekiel można sobie odkręcić, w środkowej części powinna być ''tabliczka znamionowa'' a raczej wytłoczone dane butli.
  • REKLAMA
  • #4 20086118
    Bart0707
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Niestety nie dostałem dokumentu potwierdzającego zbiornik gazowy i mam problem przy przegladzie. Muszę złożyć wniosek o duplikat i potrzebne są te dane.
  • REKLAMA
  • #5 20086126
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Miałem kiedyś dokładnie to samo, zadzwoniłem do producenta i złożyłem wniosek. Opłata na tamte czasy wynosiła około 40zł, ale to było jakieś 10 lat temu.
  • #6 20086170
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 379
    Oficjalny duplikat może wystawić tylko oddział TDT, na terenie którego znajduje się siedziba producenta zbiornika.

https://www.tdt.gov.pl/dzialalnosc/dzialalnos...i-lpg-cng-lng-h2/#1612263383612-cd32a6c9-5e96

TDT napisał:
    Zbiorniki zamontowane na stałe w pojazdach samochodowych - rozwiń informacje szczegółowe
    DUPLIKATY poświadczeń zbiorników zamontowanych na stałe w pojazdach - rozwiń informacje szczegółowe

Duplikaty dokumentów (protokołów) z badań i decyzji dla zbiorników na gaz LPG, CNG i LNG oraz H2 sprężonego wodoru, służących do napędu silników spalinowych w pojazdach, produkowanych przez krajowych wytwórców, u których wykonywane są badania odbiorcze oraz w zakładach upoważnionych do wykonywania czynności związanych z przygotowywaniem do badań okresowych i doraźnych ww. zbiorników, wystawiane są przez właściwe oddziały terenowe TDT.
    Dla zbiorników LNG i H2 sprężonego wodoru, TDT wystawia jedynie duplikaty dokumentów (protokołów) z badań i decyzji dla zbiorników, które poddane zostały badaniom okresowym i doraźnym w zakładach upoważnionych. Postępowania toczące się przed TDT prowadzone są w oparciu o przepisy ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego. Zgodnie z art. 14 § 1 Kpa sprawy załatwiane są w formie pisemnej, a zgodnie z art. 61 § 1 wszczynane są na żądanie strony.
    W związku z powyższym, w celu uzyskania duplikatu z protokołu badania i decyzji dla zbiorników na gaz LPG, CNG i LNG oraz H2 sprężonego wodoru, służących do napędu silników spalinowych w pojazdach, należy złożyć wniosek o jego wydanie. Wniosek powinien zawierać:

pełną nazwę firmy (lub imię i nazwisko dla osób fizycznych), adres wraz z kodem, nr NIP (lub PESEL), nr telefonu kontaktowego,
    własnoręczny podpis osoby wnioskującej lub osoby uprawnionej do reprezentowania wnioskującej osoby prawnej, przy czym uprawnienie do reprezentowania osoby prawnej musi być wykazane w stosowny sposób, np. za pomocą wypisu z KRS,
    dane identyfikacyjne zbiornika – producent, numer fabryczny, rok budowy, numer seryjny, pojemność, numer homologacji (powyższe dane można odczytać z tabliczki znamionowej umieszczonej na zbiorniku),
    dowód dokonania opłaty w wysokości 65 zł na konto:

Transportowy Dozór Techniczny
    ul. Puławska 125, 02 – 707 Warszawa
    Bank Gospodarstwa Krajowego Oddział w Warszawie
    Al. Jerozolimskie 7, 00-955 Warszawa
    70 1130 1017 0020 1237 5820 0003

z informacją “Opłata dotyczy zbiornika nr fabr. …………….., imię i nazwisko (firma)”.

Wniosek o wydanie duplikatu protokołu z badania i decyzji dla zbiornika LPG/CNG/LNG/wodoru

Wniosek wraz z potwierdzeniem wpłaty należy przesłać:
    a) pocztą elektroniczną za pomocą profilu zaufanego (ePUAP) na Transportowy Dozór Techniczny w Warszawie lub
    b) pocztą tradycyjną lub kurierem na adres oddziału terenowego TDT, na terenie którego znajduje się producent zbiornika na gaz LPG, CNG, LNG oraz H2 sprężonego wodoru:
    1. Oddział Terenowy TDT z siedzibą w Gdańsku, ul. Kętrzyńskiego 24b, 80-376 Gdańsk, tel.: +48 58 511 00 80 e-mail: gdansk(_at_)tdt.gov.pl w przypadku zbiorników wyprodukowanych przez:

P.P.H. “BORMECH” Sp. z o.o., Charnowo 3, 76-270 Ustka;
    IRENE Agencja Handlowa Import-Export I.J. Radomscy, ul. St. Poznańskiego 24, 76-261 Kobylnica;
    STAKO Sp. z o.o. (dawniej: STAKO Sp. J.), ul. Poznańska 54, 76-200 Słupsk;
    ATIKER (handlowa nazwa Tytan Gaz).
  • REKLAMA
  • #7 20086184
    Bart0707
    Poziom 5  
    Wszystko się zgadza ale, żeby zawnioskować o duplikat trzeba mieć dane zbiornika.

Dodano po 10 [godziny] 20 [minuty]:

Szanowni, jescze mam takie pytanie.
    Na deklu jest nr E20 i dalej ciąg cyfr. Po zdjęciu dekla na dnie zbiornika też jest nr E20 i inny ciąg cyfr. Który z nich to właściwy numer homologscji?
  • #8 20087127
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 305
    Na butli powinna być też wytłoczona data produkcji zbiornika. Piszę o tym dlatego że może się okazać że np butla jest już bez homologacji lub homologację skończy się za rok lub coś w tym rodzaju. W takim wypadku poważnie bym się zastanowił czy po prostu nie wymienić zbiornika na nowy będzie szybciej i chyba taniej niż duplikat i później wymiana zbiornika😁 jak nie znajdziesz daty na zbiorniku to w dowodzie rejestracyjnym i w karcie pojazdu masz datę kiedy było auto na gaz przerobione. Homologacja butli jest na 10 lat. Jeżeli z tych dat wynika że się kończy to rozważ wymianę zbiornika.
  • #9 20087427
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 379
    Bart0707 napisał:
    trzeba mieć dane zbiornika.

Część danych można uzyskać na stacji kontroli, która robiła badania w poprzednich latach (nr zbiornika, data prod., nr decyzji/protokołu, data ważności). Jeżeli masz już wymieniony dowód to poprzednie badania odnajdziesz na https://historiapojazdu.gov.pl/

Podaj przez PW nr rejestracyjny to może coś poradzę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość odkręcenia śrub od zbiornika LPG marki STAKO, aby uzyskać dane techniczne, które są mu potrzebne do złożenia wniosku o duplikat dokumentu potwierdzającego zbiornik gazowy. Odpowiedzi sugerują, że odkręcenie dekla jest bezpieczne i powinno ujawnić tabliczkę znamionową. Użytkownik dowiaduje się, że dane te są niezbędne do uzyskania oficjalnego duplikatu, który może wystawić tylko odpowiedni oddział TDT. Dodatkowo, poruszono kwestie związane z datą produkcji zbiornika oraz jego homologacją, co może wpłynąć na decyzję o ewentualnej wymianie zbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA