logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepła CWU - grzanie domu w okresie przejściowym

Tomcen 07 Lip 2022 09:14 2001 4
REKLAMA
  • #1 20091551
    Tomcen
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Ostatnio narodzin mi się pewien pomysł ale może zacznę od początku. Mam instalacje CO w domu składająca się z kotła na węgiel + bufor 800 litrów (troszkę tu było opisane https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3872281.html ) do CWU mam Galmet Basic 270 litrów. W kwietniu przestałem palić w piecu i włączyłem grzanie CWU przez pompe ciepła. W okresie zimowym Galmet Basic był grzany przez piec CO, a w sumie przez bufor. Do jednego z wyjść bufora jest podłączona pompka, która zasila wężownice w Galmecie. Dodatkowo jest umieszczony czujnik temperatury na buforze 800l, który uruchamia pompkę. Tego pilnuje sterownik z pompy ciepła i to działa dobrze.

W kwietniu jednak zauważyłem jak przestałem palić, że woda w buforze cały czas otrzymuje się na poziomie 40 stopni, okazało się że woda wraca z wężownicy i dogrzewa bufor :/ zakręciłem zawór przy pompce i było ok.

W związku z tym, że mam instalacje PV o mocy 10kwp i będę na koniec roku na plus w bilansie według moich obliczeń. Aktualnie jestem 1,6MWh na plus na czysto. a jeszcze trochę zostało, więc wpadł mi pomysł, żeby "obrócić" cykl grzania bufora. Otóż w okresie przejściowym myślałem o zamontowaniu dwóch grzałek tj. 3kw i 6kw do bufora, ale teraz pomyślałem aby tak zmodyfikować układ aby dać drugą pompkę która będzie wodę "przeciskać" przez wężownice do bufora i automatycznie go grzała.

Domyślam się, że wiele osób będzie mówić że to się nie opłaca itd. ale i tak będę musiał ten prąd przysłowiowo przepalić. Co o tym sądzicie?
  • REKLAMA
  • #2 20091572
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3294
    Obym był złym prorokiem ale dużo osób ma nadwyżki prąd i planuje je zużywać w mrozy do grzania w związku z tym ciekawe co na to elektrownie i sieć przesyłowa. Widmo blackout-u jesienią i zimą wzrasta. Oby ta zima była wyjątkowo łagodna bo możemy się przekonać boleśnie o wysokim koszcie bycia EKO.

Wracając do tematu tak pomysł ok pytanie czy jesteś go w stanie realizować. Sam mam plan założyć grzałkę w sprzęgło hydrauliczne gdyby brakło tak by chociaż nie zamarzł do jak przyjdą ciężkie czasy.
  • REKLAMA
  • #3 20091584
    Tomcen
    Poziom 12  
    sigwa18 napisał:
    Obym był złym prorokiem ale dużo osób ma nadwyżki prąd i planuje je zużywać w mrozy do grzania w związku z tym ciekawe co na to elektrownie i sieć przesyłowa. Widmo blackout-u jesienią i zimą wzrasta. Oby ta zima była wyjątkowo łagodna bo możemy się przekonać boleśnie o wysokim koszcie bycia EKO.

Tu się zgadzam z Tobą w 100%.

sigwa18 napisał:
    Wracając do tematu tak pomysł ok pytanie czy jesteś go w stanie realizować. Sam mam plan założyć grzałkę w sprzęgło hydrauliczne gdyby brakło tak by chociaż nie zamarzł do jak przyjdą ciężkie czasy.

Jestem w stanie to zrealizować, chodzi mi bardziej o logiczny sens tego.
  • REKLAMA
  • #4 20091597
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3294
    Sens jest zawsze. To mniej zabawy z opałem np w weekendy można sobie odpuścić palenie i spalić mniej. Jak nie zużyjesz tej nadwyżki prądu to twój dostawca dostanie ją w gratisie.
  • #5 20091630
    Tomcen
    Poziom 12  
    sigwa18 napisał:
    To mniej zabawy z opałem np w weekendy można sobie odpuścić palenie i spalić mniej. Jak nie zużyjesz tej nadwyżki prądu to twój dostawca dostanie ją w gratisie.

Właśnie o to chodzi.
REKLAMA