logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zewnętrzny sterownik do pieca Vaillant Ecotec Plus: jaki wybrać i jak podłączyć?

maniac4444 12 Lip 2022 23:29 4692 8
REKLAMA
  • #1 20099442
    maniac4444
    Poziom 7  
    Cześć, psują mi się potencjometry od nastawienie temperatury c.o i wody. Pięć jest już dość stary. Jaki mogę zamontować zewnetrzny sterownik do regulacji temperatury i przez które złącze. Zewnętrzny sterownik do pieca Vaillant Ecotec Plus: jaki wybrać i jak podłączyć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20101723
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    maniac4444 napisał:
    psują mi się potencjometry od nastawienie temperatury c.o i wody.

Jak to się psują?
    Połamały się i nie przenoszą obrotu pokrętła na potencjometr? To trzeba wymienić pokrętła.
    Czy w ogóle potencjometr nie reaguje? Może trzeba popsikać preparatem do styków elektrycznych.
    Napisz co się dzieje - może już płyta główna pada - może trzeba wymienić kondensatory?

maniac4444 napisał:
    Jaki mogę zamontować zewnetrzny sterownik do regulacji temperatury i przez które złącze.

Nie ma takiego regulatora i złącza. Tzn są regulatory pogodowe, które same dobierają temperaturę wody w instalacji CO na podstawie temperatury zewnętrznej (regulacja pogodowa według krzywej grzewczej), ale pokrętło wtedy też musi być sprawne bo musi być ustawione na max.
  • #3 20102104
    maniac4444
    Poziom 7  
    Jeśli kręcę potencjometrem i ustawiam żądaną temperature to na wyswietlaczu temperatura zaczyna skakać w górę i dół. Jeśli pokrece nim tak szybciej parę razy na max i min to wtedy idzie ustawić czasem tyle ile chcę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20103027
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    Jak to te opisane na zdjęciu jako P300 i P301 to zwykłe potencjometry i trzeba wymienić albo spróbować spryskać płynem do potencjometrów. Jak to są enkodery gdzieś na panelu to też spróbować spryskać albo wymienić, choć czyściłem z dobrym skutkiem.
    Niektóre kotły mają możliwość sterowania zewnętrznego, ale z reguły to jest cały sterownik, nie same potencjometry. Jakieś dokładniejsze dane podaj, bo ekotec plus to jest chyba kilka modeli.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20103891
    ls_77
    Poziom 38  
    "Przeskakiwanie" temperatur może też świadczyć o "kończącej" się płycie głównej.
    W normalnie działającym kotle jak ruszasz pokrętłem to na ekranie zmienia się wartość: w stanie spoczynku jest wyświetlana temp. wody w kotle, ale przy ruchu pokrętłem zmienia się na wartość nastawianą.
    Gdy "przeskakują" wartości to oznacza, że elektronika myśli że ktoś kręci pokrętłem - może to być spowodowane słabymi stykami na potencjometrze (można spróbować popsikać czymś do styków elektrycznych) lub o "wadliwej" elektronice.

Na elektrodzie jest kilka tematów o płycie głównej Vaillant i kondensatorach, które wysychają i powodują różne błędy. Poczytaj.

Albo wymienić na nową płytę główną.
  • #6 20105312
    maniac4444
    Poziom 7  
    Może faktycznie zacznę od spryskania tym preparatem. Wyglada tak jak by ktoś cały czas nim kręcił, ale czasem udaje się ustawić w jeden pozycji i wtexy po chwi pokazje faktyczne temperature wody. Myślałem żeby dokupić taki właśnie cały sterownik na którym bym ustawial temperature, wydawalo mi się że są pogodowe z możliwością ręcznego ustawienia, ale się nie znam. W załączniku podaje model jaki mam. Piec już ma troche lat i jeśli o wymianę pyty pewnie będzie problem z kupnem.
    Załączniki:
    • Zewnętrzny sterownik do pieca Vaillant Ecotec Plus: jaki wybrać i jak podłączyć? 20220717_100119.jpg (2.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20105351
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    Do tego kotła możesz podłączyć regulator pokojowy np Vaillant calorMATIC 332 lub inny, komunikujący się po złączu 7-8-9 albo najprostszy regulator z przekaźnikiem sterującym pinami na złączu 3-4 (tam, gdzie masz wpiętą czerwoną zworę).
  • Pomocny post
    #8 20105694
    ls_77
    Poziom 38  
    Z płytą nie powinno być problemu koszt ~1.150zł brutto.
    Kocioł jest z 2007r. czyli płyta już może nie domagać.

A jak do tej pory ustawiłeś pracę kotła? Jaką temp. na pokrętle ustawiłeś? Stałą przez cały okres grzania, czy zmieniałeś?
  • #9 20157392
    maniac4444
    Poziom 7  
    Popsikalem kontakt spayem i pomogło. Temperatura zmienia się tylko wraz z kręceniem potemcjometrem. Dziękuję bardzo wszystkim za okazaną pomoc i wsparcie. Dalej myślę nad zewnetrznym sterownikiem po te złącze 7-8-9 muszę poszukać czegoś podobnego o czym wpominacie. Pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z potencjometrami w piecu Vaillant Ecotec Plus, które nieprawidłowo regulują temperaturę. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym spryskanie potencjometrów preparatem do styków elektrycznych oraz wymianę potencjometrów lub płyty głównej, jeśli problemy będą się utrzymywać. Użytkownik rozważa również zakup zewnętrznego sterownika, takiego jak Vaillant calorMATIC 332, który można podłączyć do złącza 7-8-9 lub prostszego regulatora z przekaźnikiem na złączu 3-4. Po zastosowaniu preparatu, problem z regulacją temperatury został częściowo rozwiązany, a użytkownik planuje dalsze poszukiwania odpowiedniego sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA