logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Husqvarna 450 pilarka - Łańcuch kręci się wstecz - przyczyny

jarekdomanski902 16 Lip 2022 20:03 6000 18
REKLAMA
  • #1 20104216
    jarekdomanski902
    Poziom 4  
    Lewe obroty silnika huskwarna 450 pilarka łańcuch kręci się do tyłu co się dzieje?
  • REKLAMA
  • #2 20104225
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3260
    Przestawione koło magnesowe. Ale nie bardzo widzę jak z szarpaka złapać lewe obroty. Może po prostu masz źle założony łańcuch.
  • #3 20104857
    jarekdomanski902
    Poziom 4  
    Koło magnesowe jest OK, założyłem nowy iskrownik i to jest chyba jego wina, na starym było wszystko OK, łańcuch jest w porządku, pracuje pilarkami już kilka lat.
  • REKLAMA
  • #4 20105009
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1118
    sigwa18 napisał:
    Może po prostu masz źle założony łańcuch.
    Pomyśl logicznie, co ma łańcuch do kierunku obrotów silnika, choćby był założony odwrotnie?
  • #5 20105135
    jarekdomanski902
    Poziom 4  
    No wiem, nigdy się z tym nie spotkałem, silnik pracuje normalnie, to jest śmieszne, ale łańcuch kręci się do tyłu może tak być, że jest źle ustawiony zapłon? Lub nowa cewka może być zła?

Dodano po 49 [sekundy]:

No wiem, nigdy się z tym nie spotkałem, silnik pracuje normalnie, to jest śmieszne, ale łańcuch kręci się do tyłu może tak być, że jest źle ustawiony zapłon? Lub nowa cewka może być zła?
  • #7 20105156
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1058
    Wstaw film jak kręci się do tyłu bo nie uwierzę. Jeszcze Husqw. Żeby zapaliła do tyłu musiał byś odwrotnie silnikiem zakręcić. A to niemożliwe. Mogła by też odbić podczas zapalania, ale to linka musiała by być krótka. Na długiej wyrwało by ci z ręki piłę jak by lewych złapała. Cuda panie.
  • #8 20105168
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Porównaj nowy iskrownik ze starym, ale dokładnie. Możliwe, że trochę przesunięte jest miejsce mocowania cewki, przez co zapłon wypada za wcześnie i silnik potrafi 'załapać do tyłu'. Kiedyś tak się szpanowało wueskami, że potrafiły jechać do tyłu. Najlepsi zawodnicy odpalali na zawołanie albo do przodu albo do tyłu.
  • REKLAMA
  • #9 20105169
    sigwa18
    Poziom 43  
    Cuda się zdarzają. Nawet maluch przy pewnych usterkach potrafił zapalić do tyłu (konkretnie odbić) i kręcić wałem w tył, nie za długo, ale jednak.
  • REKLAMA
  • #10 20105225
    jarekdomanski902
    Poziom 4  
    O maluchu słyszałem też. Podejrzewam, że to jest najszybciej wina cewki, jej ustawienia, ale zastanawia mnie jedno, czemu na starej było wszystko dobrze? I też to był zamiennik identyczny jak ten nowy.
  • #11 20105249
    sigwa18
    Poziom 43  
    Przydała by się lampa stroboskopowa i test jaki ma kąt zapłonu na jednej i drugiej.
  • #12 20105353
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3541
    Pamiętacie starą Jawę 250, tą z jednym cylindrem i 2 wydechami? Jak "odbiła" przy zapalaniu to jeździła do tyłu i to nie był odosobniony przypadek. ;)
  • #13 20105358
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2534
    W markowych sprzętach zapłon nie powinien pozwolić wytworzyć iskrę przy przeciwnym kierunku obrotów silnika (kolejność magnesów NS).
    W Husqvarnie stosuje się zapłon firmy SEM i w wielu przypadkach jest to zapłon ze zmiennym kątem wyprzedzenia zapłonu. Nie wiem jak jest dokładnie w tym modelu. Zły moduł zapłonowy mógłby diametralnie zmienić punkt i kąt wyprzedzenia zapłonu.
    Dlaczego koledzy nie wierzą w możliwość pracy w kierunku przeciwnym? Ponieważ zapadki układu rozruchowego zamontowane na kole magnesowym normalnie nie pozwolą na obrót w kierunku przeciwnym, ponieważ są stale zazębione i by ciągnęły za sznurek rozruchowy powodując zablokowanie silnika. Zapadki rozchylają się pod wpływem obrotów, ale powyżej ok. 1000 RPM więc zmiana kierunków obrotów musiałaby nastąpić gwałtownie podczas normalnej pracy silnika. Takie rzeczy możliwe są jedynie w Stihlu, gdzie zapadki są zamontowane do koła linowego i rozchylają się przy pociąganiu za sznurek.
  • #14 20113901
    kamilo23
    Poziom 22  
    Ocena: 286
    jarekdomanski902 napisał:
    Koło magnesowe jest OK, założyłem nowy iskrownik i to jest chyba jego wina, na starym było wszystko OK, łańcuch jest w porządku, pracuje pilarkami już kilka lat.

Bo kupiłeś nie taki moduł jaki trzeba. Tu występują dwa modele lub nawet teraz trzy. Trzeba kupić taki po numerze starego wtedy przebije na inny, ale odpowiedni.
  • #15 20976854
    ahetaton102
    Poziom 1  
    Mnie piła HSQ 450 e series chodziła do tyłu po założeniu zamiennika cewki zapłonowej. Po wymianie cewki na drugą było tak samo. Dopiero po kupieniu oryginalnej używanej piła chodziła normalnie.
  • #16 21120817
    smariusz450
    Poziom 1  
    Zmień cewkę też tak miałem
  • #17 21195159
    kudlaty456
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    >>20104857 dokładnie nowa cewka, ja też tak mam, nie ma oryginalnej do 445, zamiennik tylko ma ktoś jakiś pomysł?

Dodano po 6 [minuty]:

>>20104857 Dokładnie nowa cewka, ja też tak mam. Nie ma oryginalnej do 445 zamiennika. Tylko ma ktoś jakiś pomysł? >>20113901 >>20113901
  • #19 21480669
    danozo
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Ja też po wymianie cewki zapłonowej na jeden z droższych zamienników miałem taką sytuację w pilarce Husqvarna 450. Paliła bez problemu, ale silnik pracował w drugą stronę. Rozwiązaniem była wymiana cewki zapłonowej na nową oryginalną. Dawała zbyt wcześnie impuls do świecy zapłonowej, co powodowało zapłon mieszanki minimalnie przed maksymalnym sprężeniem, a nie po, czego efektem była praca silnika w przeciwną stronę. Oczywiście nie wykluczam winy koła magnesowego, ale jeżeli nie było zdejmowane, to raczej mało prawdopodobne, że się przestawiło ze względu na klina, który jest z nim zintegrowany i uniemożliwia jego obracanie w stosunku do wału korbowego.

Podsumowanie tematu

✨ W pilarkach Husqvarna 450 zdarza się, że po wymianie cewki zapłonowej na zamiennik łańcuch może obracać się wstecz, mimo że silnik pracuje normalnie. Przyczyną jest najczęściej niewłaściwe ustawienie zapłonu lub nieodpowiedni moduł cewki, który generuje impuls zapłonowy zbyt wcześnie, co powoduje odwrócenie kierunku pracy silnika. Koło magnesowe zwykle nie jest przyczyną problemu, gdyż jest zintegrowane z wałem i zabezpieczone klinem uniemożliwiającym przesunięcie. W niektórych przypadkach zamienniki cewek zapłonowych nie są kompatybilne i tylko oryginalna cewka rozwiązuje problem. Zalecane jest porównanie nowej cewki z oryginalną, sprawdzenie kąta wyprzedzenia zapłonu za pomocą lampy stroboskopowej oraz dobór cewki zgodnej z numerem starego modułu. Odwrócenie łańcucha nie wpływa na kierunek obrotów silnika, a mechanizm rozruchowy zapadek uniemożliwia obrót wału w przeciwną stronę podczas rozruchu. Przypadki odwróconej pracy silnika znane są również z innych urządzeń, gdzie niewłaściwy zapłon powoduje „jazdę do tyłu”.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA