logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ikea, oświetlenie szafek kuchennych - wymienić na praktyczne rozwiązanie.

MM2X 18 Lip 2022 12:29 2184 8
REKLAMA
  • #1 20106361
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Córka kupiła meble kuchenne z Ikeii (zabudowa, nie wolnostojące), jest obecnie na etapie skręcania szafek. Rozpakowałem pudełko z oświetleniem i jestem zdegustowany: szyny led (łączone równolegle), zasilacze, przewody połączeniowe, sterownik, piloty i parę jeszcze innych drobiazgów. Nawet montażyści są sceptyczni do tego typu oświetlenia, bo w przypadku uszkodzenia np. szyny led człowiek jest skazany na wyrób jedynie w/w firmy, nie mówiąc już o reszcie "elektroniki" ;)
    Trzy piloty do samego oświetlenia blatów kuchennych, jestem tradycjonalistą a nade wszystko praktykiem, czy moglibyście koledzy polecić jakieś normalne (cokolwiek nie znaczy, hehehe ) oświetlenie do tych mebelków. Nie wiem ledowe, halogenowe, może tradycyjne, zwykłe wyłączniki itd. zawieszane pod górnymi szafkami.
    Z góry dzięki bardzo za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20106391
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Przecież Ikea z tego słynie, że mają rozwiązania pod siebie, na przykład nietypowe wymiary materacy...

A co do oświetlenia, to jaki jest sens wymiany już teraz, skoro wszystko działa? A jak padnie, to często można dokupić poza Ikea...
    Pomijam już fakt, że kupując inne rozwiązanie, być może "Noname" też nie masz pewności, że za dwa lub trzy lata będziesz w stanie dokupić elementy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20106422
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6932
    MM2X napisał:
    w przypadku uszkodzenia np. szyny led człowiek jest skazany na wyrób jedynie w/w firmy, nie mówiąc już o reszcie "elektroniki"

O ile w ogóle będzie to jeszcze do kupienia, ale ot jest własnie Ikeja. Ma być tanio, ma być lekko, więc musi być byle jako.

MM2X napisał:
    jestem tradycjonalistą a nade wszystko praktykiem, czy moglibyście koledzy polecić jakieś normalne (cokolwiek nie znaczy, hehehe ) oświetlenie do tych mebelków

Toć już sam musisz zdecydować co gdzie i ile potrzeba i jakie rozwiązania preferujesz. Zabawek w branży oświetleniowej jest naprawdę dużo. Jedyne co, to szukał bym rozwiazań w których źródło światła jest wymienialne, czyli np oprawka i źródło np na trzonku GU10, czyli tak jak niegdyś były popularne halogenki. Pod szafki możńa dać paski led z metra (tylko pamiętaj, że wymagają chłodzenia) + zwykły poczciwy trafo z stabilizacją napięcia.
    Jeśli chcesz porobić oświetlenie włączane po otwarciu szafki to wystarczy z boku poczciwą krańcówkę założyć.

BTW, wątek tak bardziej do ogólnego technicznego aniżeli do agd.
  • REKLAMA
  • #4 20106593
    MM2X
    Poziom 26  
    K3 napisał:
    A co do oświetlenia, to jaki jest sens wymiany już teraz, skoro wszystko działa?

To jest jeszcze nierozpakowane w pudelkach.
    K3 napisał:
    A co do oświetlenia, to jaki jest sens wymiany już teraz, skoro wszystko działa?

Często tak ale jak zmienią linie produkcyjną... podpowiedź montażystów.
    K3 napisał:
    kupując inne rozwiązanie, być może "Noname" też nie masz pewności,

Dlatego właśnie piszę tutaj licząc na to, że ktoś montuje/zakłada jakieś praktyczne oświetlenia.
    mrice napisał:
    O ile w ogóle będzie to jeszcze do kupienia, ale ot jest własnie Ikeja.

O właśnie o to chodzi!
    mrice napisał:
    Ma być tanio, ma być lekko

Nie powiem, ze ten zestaw jest tani, nie mam przed sobą faktury ale tanio nie jest.
    mrice napisał:
    Jedyne co, to szukał bym rozwiazań w których źródło światła jest wymienialne, czyli np oprawka i źródło np na trzonku GU10, czyli tak jak niegdyś były popularne halogenki. P

Witaj w klubie :), o to właśnie kaman.
    mrice napisał:
    Pod szafki możńa dać paski led z metra (tylko pamiętaj, że wymagają chłodzenia)

Hmm, nie czaję bazy ale chyba nie wymuszone chłodzenie? ;)
    mrice napisał:
    Jeśli chcesz porobić oświetlenie włączane po otwarciu szafki to wystarczy z boku poczciwą krańcówkę założyć.

Nie, to już dla mnie jest ekstrawagancja, hehhe
    Prosto i praktycznie, nie mówię tanio i jak piszesz źródło światła wymienialne ...

Muszę zatem pojeździć po hurtowniach/sklepach z oświetleniem, bo na markety nie ma co liczyć, będzie podobnie jak w Ikeii. Ostatnio 10 lat temu zakładałem pojedyncze lampki halogenowe w trójkątnych oprawach z nierdzewki i wytrzymały do teraz, kilka razy wymiana halogenu i gitara.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20106606
    mrice
    Moderator AGD
    Dziś owe trójkąciki z mody wypadły i nie wiem jak z ich dostępnością, ale jakieś oprawy zawsze się znajdą do podebrania. Tam z założenia nie ma co się zepsuć. Do tego jakąś "żarówkę" LED i będzie git. Pamiętać musisz tylko o jednym, Led potrzebuje odprowadzania ciepła. Diody są niemal wieczne pod warunkiem, że nie zostają przegrzane. W tanich zarówkach też dość często dochodzi do uszkodzenia elektroniki. Przy paskach ledowych np pod szafki warto zastosować albo wpuszczaną metalową szynę (wóczas musi być wyfrezowany otwór) albo chociaż aluminiowy pasek między szafkę a pasek led.
  • Pomocny post
    #6 20106620
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2995
    IKEA kiedyś miała rozwiązania długowieczne, ale nie wiem jak teraz.
    Taka uwaga co do kontynuacji produkcyjnej. W IKEI kupiłem taśmę LED - 5m. Fajnie świeci, na 12V. Jako, że jest to część oświetlenia w pokoju zastosowałem własny, większy zasilacz. Po jakimś czasie kupiłem drugą taką samą taśmę i się okazało że jest zasilana napięciem 24V. Na szczęście przetwornica DC-DC załatwiła sprawę.
  • #7 20106783
    MM2X
    Poziom 26  
    mrice napisał:
    Dziś owe trójkąciki z mody wypadły i nie wiem jak z ich dostępnością,

A mnie to by właśnie najbardziej pasowało :)
    mrice napisał:
    Pamiętać musisz tylko o jednym, Led potrzebuje odprowadzania ciepła. Diody są niemal wieczne pod warunkiem, że nie zostają przegrzane.

No ale jak to jest w praktyce, tak się montuje, aby w ogóle nie dotykały żadnej powierzchni i dookoła hulało powietrze?
    sanfran napisał:
    IKEA kiedyś miała rozwiązania długowieczne, ale nie wiem jak teraz.

Teraz rzekomo nie z tym, że nie wiem gdzie jest myk, bo na tą kuchnię Ikea daje 25 lat gwarancji !, nie czytałem bo dostanę ją na koniec montażu.
    sanfran napisał:
    Po jakimś czasie kupiłem drugą taką samą taśmę i się okazało że jest zasilana napięciem 24V

No właśnie takich niespodzianek chciałbym uniknąć.

Reasumując będę zatem szukał pojedynczych lampek halogenowych z osobnymi wyłącznikami, jednym trafem tj. podobnie jak te trójkątne które wyszły już z mody, zresztą o modzie i o gustach się rzekomo nie dyskutuje, hehee
    Pasowałyby mi lampki jak na zamieszczonej fotce ale montowane na zewnątrz płyty, nie wpuszczane do szafek ( wiercenie otworów ), bo stracę gwarancję ;) .
  • Pomocny post
    #8 20107262
    mrice
    Moderator AGD
    MM2X napisał:
    mrice napisał:
    Dziś owe trójkąciki z mody wypadły i nie wiem jak z ich dostępnością,

A mnie to by właśnie najbardziej pasowało

Mówisz i masz:
    https://allegro.pl/oferta/oprawa-podszafkowa-punktowa-trojkat-chrom-opt-20-12268876345
    Na tym portalu jest tego do wyboru i koloru
  • #9 20107514
    MM2X
    Poziom 26  
    Wow dzięki bardzo :), ja niekumaty wczoraj nie znalazłem...

Dodano po 7 [godziny] 6 [minuty]:

Zdecyduję się na wariant jn, jak to jest z wyłącznikami?, powinno się stosować jak na tym schemacie jeden odcinający siec 230V i drugi podający niskie napięcie na lampkę. Do tej pory miałem trafo do halogenów na stale włączone do sieci i przy każdej lampce wyłącznik.
    Teraz w dobie oszczędności energetycznych powinno się odcinać zasilanie transformatora/przetwornicy jak nie korzystamy w oświetlenia, z drugiej strony takie trafo cały czas włączone do sieci jakiś jałowy prąd trawi i zapewne się grzeje ;)

Podsumowanie tematu

✨ Córka użytkownika zakupiła meble kuchenne z Ikeii, a użytkownik wyraził niezadowolenie z dostarczonego oświetlenia, które składa się z szyn LED, zasilaczy i pilotów. Użytkownik poszukuje praktycznego rozwiązania oświetleniowego, preferując tradycyjne lampki halogenowe lub LED z wymiennymi źródłami światła. W dyskusji podkreślono, że Ikea często zmienia linie produkcyjne, co może utrudnić dostępność części zamiennych. Użytkownicy sugerowali zastosowanie oprawek GU10 oraz pasków LED, które wymagają odpowiedniego chłodzenia. Wskazano również na potrzebę unikania przegrzewania diod LED oraz na znaczenie stosowania wyłączników do oszczędności energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA