logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż grzejnika faviera w bloku, zamiast żeliwnego

Daniel1300 18 Lip 2022 17:19 3042 12
  • #1 20106765
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Witam. Czy możliwy jest montaż grzejnika faviera w bloku? Mam taki odnowiony grzejnik, podoba mi się pod względem estetyki, oraz umożliwiłby np. obniżenie parapetu, i montaż ciut większego okna. Chciałbym go zainstalować w mieszkaniu w bloku. Stary kaloryfer w pokoju mam bardzo zniszczony, i przyszedł czas go wymienić. Niestety mam zainstalowane podzielniki w mieszkaniu. Czy możliwy jest montaż podzielnika do takiego kaloryfera? Monter nie będzie robił problemów? Samodzielny montaż, mimo, że prosty technicznie, domyślam się, że odpada, bo zdjęcie podzielnika bez zgody spółdzielni, jak i naruszenia plomb (podzielnik Ista), pewnie by skutkował problemami przy wizycie panów od odczytu, zależnie od podejścia osoby, która przeprowadza odczyty :D

Aktualnie mam taki podzielnik, zamocowany do kaloryfera:

Grzejnik (zdjęcie sprzed renowacji):, który zamierzam zamontować:

• #2 20106777
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    Generalnie trzeba zacząć od uzgodnień z administracją. Układ CO to instalacja wspólna i teoretycznie nie masz prawa wprowadzać jakichkolwiek zmian. Sądzę, że najprostszą drogą do rozwiązania tego problemu jest kontakt z zarządcą budynku i ustalenie warunków wymiany kaloryfera na taki, które Tobie bardziej odpowiada. Oczywiście w tym przypadku będzie to wymiana raczej na Twój koszt. Po zakończeniu robót administracja dokona przeliczenia i zastosuje system opomiarowania zużycia ciepła odpowiedni do nowego grzejnika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20106789
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Czyli w teorii nie powinienem się napotkać z oporem dotyczącym montażu takiego nietypowego (jak na mieszkanie) grzejnika?

W teorii są też przecież drabinkowe i różne wymyślne grzejniki, do których jest ciężko przymocować tradycyjny podzielnik, więc pewnie posiadają różne typy mocowań.
  • #4 20107318
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    Nigdzie nie napisałem, że masz spotkać się z jakimkolwiek "oporem". Jedynie to, że tego typu roboty w budynku wielorodzinnym bezwzględnie trzeba uzgodnić z administracją/zarządzającym. I to administrator wskaże jakie rozwiązania w danym lokalu są możliwe, a które na pewno wykluczone (na przykład ze względów technicznych). Reasumując, problemu wymiany grzejnika w mieszkaniu w bloku na pewno nie rozwiąże forum, natomiast administracja może w tym względzie skutecznie pomóc ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20189541
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Udało się grzejnik wymienić. Zanim przyjdzie monter z podzielnikiem (firma ISTA nie widziała na szczęście problemu w montażu podzielnika na favierze.) Muszę jeszcze podać wydajność cieplną nowego i starego grzejnika. Niestety, norma z 67 roku jest kompletnie niedostępna (PN-67/B-40020, da się ją pobrać tylko na jednej stronie za 40zł, ale kiedy przychodzi do pobierania, wyskakuje błąd...), a stary grzejnik również nie ma jakichkolwiek oznaczeń i jest dość nietypowy (nie jest to klasyczny żeberkowiec).

Podobno można policzyć wydajność favierów od metra (1mb = 475 lub 500W), czy ktoś jest w stanie to potwierdzić? Spółdzielnia wymaga podania mocy przy temperaturze 90/70/20°C , o ciśnieniu w sieci min. 0,6MPa.

Edit: udało mi się znaleźć takie rysunki, może komuś też się przydadzą. Wygląda na to, że mój grzejnik to typ GŻ-2, o powierzchni ogrzewalnej 4,37 m2. Montaż grzejnika faviera w bloku, zamiast żeliwnego Montaż grzejnika faviera w bloku, zamiast żeliwnego Montaż grzejnika faviera w bloku, zamiast żeliwnego Montaż grzejnika faviera w bloku, zamiast żeliwnego Montaż grzejnika faviera w bloku, zamiast żeliwnego
  • #7 20201195
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    No a po co się męczysz - idzie zima i się okaże czy zmarzniesz czy trzeba będzie ten piękny grzejnik zakręcać :-)

No wcale się nie śmieję że piękny - tylko tak piszę z sentymentu w końcu w życiu się trochę pracowało w różnych tam miejscach i miło wspominam leżenie/spanie na ławce z plecami opartymi o fawiry, czy też jakieś przygody sexualne w ich obecności...
  • #8 20203474
    Daniel1300
    Poziom 14  
    :lol:

Jak będzie czasowo wyłączony z użytku, a w parze z nim i światło to najwyżej będzie można się poopierać i zrobić sobie źródło dodatkowych 500zł miesięcznie, czy tam 1000, czy ile po zimach, po inflacjach będzie...

Problem w tym, że spółdzielnia żąda ode mnie danych technicznych nowego grzejnika, którego - jak się okazuje, nie można za chiny znaleźć :)
  • #9 20203939
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Sposób grzania tego grzejnika jest trochę inny.
    Nie wiem czy firma podoła i założy podzielnik w taki sposób aby nie puścić Cię z torbami.
    Jeśli podzielnik będzie często narażony na wysoką temperaturę grzejnika to podzielnik będzie nabijał zbyt szybko.
    Dlatego też podzielniki na grzejnikach są montowane na określonej wysokości. Nie za wysoko, ale też nie na gole.
  • #10 20204122
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Co do podzielnika, serwisant powiedział, że nie będzie problemu. Montował już je na tego typu kaloryferach. Cóż, przekonamy się, zamieszczę zdjęcia. Jednak wyliczenie mocy grzewczej jest konieczne.
  • Pomocny post
    #11 20237713
    mar_ol
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Daniel1300 napisał:
    Panowie, nikt nie ma danych jak wyliczyć poprawnie z tego moc grzewczą dla temperatur 90/70/20?

N Montaż grzejnika faviera w bloku, zamiast żeliwnego na załączonym zdjęciu znajdziesz parametry grzejników przy 90/70 przy temp. wew. +20oC wyrażone w kcal/h, aby przeliczyć na moc w watach [W] wystarczy przemnożyć moc z tabeli x1,163.
  • #13 20249888
    mar_ol
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    To jest bardzo stara i zacna książką 😁 z zakresu instalacji centralnego ogrzewania. Cieszę się, że pomogłem koledze.

Autor J. Kwiatkowski, L. Cholewa
    "Centralne ogrzewanie". Pomoce projektanta
    wyd. Arkady, Warszawa, 1980 r.
    Dane na zdjęciu zawarte są w Tab. 4-31, str. 338
    Załączniki:
    • Montaż grzejnika faviera w bloku, zamiast żeliwnego IMG_20221023_212246.jpg (2.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość montażu grzejnika faviera w bloku, w miejsce starego, żeliwnego kaloryfera. Użytkownik zwrócił uwagę na estetykę nowego grzejnika oraz na konieczność uzgodnienia wymiany z administracją budynku, ponieważ zmiany w instalacji centralnego ogrzewania wymagają ich akceptacji. Ustalono, że montaż podzielnika na grzejniku faviera nie powinien stanowić problemu, a serwisanci mieli doświadczenie w takich instalacjach. Użytkownik poszukiwał również informacji na temat wydajności cieplnej nowego grzejnika, co było wymagane przez spółdzielnię. Wskazano, że moc grzewcza faviera może być obliczana na podstawie długości grzejnika, a także podano konkretne dane techniczne z książki dotyczącej centralnego ogrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA