logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aprilia Atlantic sprint 2005 - brak mocy silnika, strzały w tłumik

beny30718 21 Lip 2022 18:33 924 2
REKLAMA
  • #1 20110966
    beny30718
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Potrzebna pomoc w ustaleniu przyczyny spadku mocy silnika AA. Mianowicie silnik podczas odkręcania manetki dławi się i strzela w tłumik. Zazwyczaj ten problem pojawia się w upalne dni (nawet jak silnik jest zimny). Wymieniona została świeca, cewka, wszystkie filtry oraz przepustnica była czyszczona wraz ze wtryskiwaczem i dalej problem powraca. Może ktoś miał podobny problem i podpowie gdzie szukać przyczyny, ponieważ bez sensu wymieniać wszystko w ciemno.
  • REKLAMA
  • #2 20115393
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2611
    Ja to widzę tak:
    — Niewłaściwy odczyt z któregoś z czujników (temperatury cieczy chłodzącej lub powietrza dolotowego, albo czujnika podciśnienia w kolektorze ssącym lub ciśnienia atmosferycznego), powodujący wprowadzenie dużej korekcji dawki paliwa. Jest to do zobaczenia pod komputerem diagnostycznym.
    — Uszkodzenie w ECU. Można spróbować odtworzyć awarię podgrzewając ECU.
    — Uszkodzenie pompy paliwa lub regulatora ciśnienia. Do sprawdzenia manometrem.
    — Błąd w mapie silnika, ale czy takie coś występowało w tym modelu musiałbyś poszukać na forach Aprilii, albo u importera. Żeby ściągnąć mapę do silnika potrzebny jest dostęp do serwera serviceaprilia, a takie coś może posiadać jedynie główny serwis Aprilia w Polsce. Jeżeli masz wymieniony wydech na nieoryginalny lub wycięty KAT to seryjna mapa traci sens, bo zmienia się ilość powietrza przepływającego przez silnik i tym samym wydech może być przyczyną tego problemu.
  • #3 20116976
    beny30718
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedź ale tak jak myślałem że bez podłączenia diagnostyki się nie obejdzie czyli tak jak dla mnie to najblizej Wroclaw(70 km). Chyba że jeszcze czujnik temp cieczy na ryzyko wymienię poniewasz kilku mechaników mi to pierwsze co podpowiadało a koszt czujnika jakieś 50 zł.
REKLAMA