logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica push pull TL494- po wlutowaniu kluczy tranzystorowych brak przebieg

Variurx 23 Lip 2022 14:33 372 6
  • #1 20113221
    Variurx
    Poziom 5  
    Ocena: 14
    Witam, przetwornica zbudowana w oparciu na TL494. Problem mam we wzmacniaczu Magnata Combat ,bez tranzystorów kluczujących mam prawidłowe przebiegi PWM na bramkach Mosfetów,po ich wlutowaniu następuje gwałtowny skok prądu i ich spalenie,nie rozumiem takiej sytuacji. Co ciekawe wzmaniacz jest rozdzielony na dwie osobne przetwornice na jednej jest ok na drugiej po wlutowaniu IRFZ44N dochodzi do ich spalenia. Para sterująca wymieniona 2SA1266 tu jest ok. Czy gdyby doszło do zwarcia trafa przetwornicy, mogły by się dziać takie rzeczy ? Bo kończą mi się już pomysły. Pozdrawiam.
  • #2 20113362
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20113373
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6070
    Sprawdź czy nie ma zwarć po stronie wtórnej, sprawdź diody, zasil wzmacniacz, za przetwornicą, z innego źródła.
  • #4 20113457
    Variurx
    Poziom 5  
    Załączam schemat wzmacniacza

Problem jest taki że mimo braku diod prostowniczych wzmacniacz dalej ma takie same objawy. Co mógłbym jeszcze sprawdzić?
    Załączniki:
    • magnat_combat_4_sch.pdf (4.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20113466
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Variurx napisał:
    Bo kończą mi się już pomysły.

Pytanie brzmi, skąd wziąłeś te tranzystory '44'. U mnie problem wyjaśniłem szybko - to były podróbki. Ale na spokojnie, u Ciebie może być inaczej jednak weź to pod uwagę.
  • #6 20113652
    Variurx
    Poziom 5  
    Problem mam w tej gałęzi zasilania,podmienialeś również tranzystory 2SA1266 na 2SA1015 ale bezskutecznie. Wzmacniacz uruchamiam przez żarówkę,co bym nie robił to od razu żarówka się rozbłyskuje,i następuje nagrzewanie się Mosfetów a przebieg na bramkach zaczyna maleć. Co do podróbek to całkiem możliwe spróbuje je wziąść z pewniejszego źródła.
    Załączniki:
    • Przetwornica push pull TL494- po wlutowaniu kluczy tranzystorowych brak przebieg Screenshot_2022-07-23-20-11-36-883_cn.wps.moffice_eng.jpg (709.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20113680
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przetwornicą push-pull opartą na TL494 w wzmacniaczu Magnata Combat. Po wlutowaniu tranzystorów kluczujących IRFZ44N, występuje gwałtowny wzrost prądu i ich uszkodzenie, mimo że bez nich sygnał PWM na bramkach Mosfetów jest prawidłowy. Użytkownik podejrzewa zwarcie w transformatorze przetwornicy oraz sprawdza diody i inne komponenty. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie zwarć po stronie wtórnej, wymianę tranzystorów oraz zamianę miejscami transformatorów, co może pomóc w identyfikacji problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA