logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirpool W7 811I K - lodówka wybija różnicówkę

Kubdex 23 Lip 2022 14:51 1467 5
  • #1 20113234
    Kubdex
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć,
    Chciałbym was spytać o radę jak można zweryfikować gdzie leży problem.
    Lodówka około 3 miesiące temu zaczęła wybijać RCD, udało się ze była ostatni miesiąc na gwarancji wiec przyjechał serwis, niestety nie było mnie w domu aby się przyjrzeć co zrobili ale wynik był zadowalający ponieważ różnicówka nie wybijała.

Niestety minęły 3 miesiące i problem znowu zaczął się powtarzać, różnicówka znowu wybija z różną częstotliwością - raz na 2 dni innym razem co 30 sekund. Po przyjrzeniu się zauważyłem ze technik przeciął przewód PE… Sam zacząłem szukać przyczyny, okazuje się ze lodówka na różnych gniazdkach na tym samym obwodzie wybija różnicówkę natomiast na innym obwodzie już jej nie wybija. Dodam ze na felernym obwodzie jest zmywarka czy piekarnik i nic więcej nie wyłącza RCD. Wszystkie obwody są wpięte w jeden RCD 3-fazowy (zdj. niżej).

Nie mam za bardzo pomysłu co konkretnie może być przyczyną, może najpierw spytam kilka ogólnych pytań, jeżeli jednak macie jakiś pomysł to byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedz.
    1. Czy może to być uszkodzony RCD, wył. nadprądowy albo same kable? Mam dostęp do mierników do pomiarów elektrycznych.
    2. Czy są jakieś pomiary lodówki które mogę wykonać?

Lodówka to model Whirpool W7 811I K - Link. Poniżej zdjęcia rozdzielnicy oraz podłączeń w lodowce.
    Whirpool W7 811I K - lodówka wybija różnicówkę Whirpool W7 811I K - lodówka wybija różnicówkę
  • #2 20113245
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Zrób pomiary o będziesz wiedział. Pewnie agregat.
  • Pomocny post
    #3 20113250
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Kubdex napisał:
    Po przyjrzeniu się zauważyłem ze technik przeciął przewód PE…
    Tego się nie da skomentować...to jest kryminał !

Kubdex napisał:
    Czy może to być uszkodzony RCD,
    Jak najbardziej, aby to stwierdzić, trzeba zmierzyć RCD odpowiednim przyrządem.

Kubdex napisał:
    Mam dostęp do mierników do pomiarów elektrycznych
    Do jakich? Masz takie, które mierzą impedancję pętli zwarcia, mierzą czasy i prąd wyłączania RCD?

Dla mnie trzeba wezwać elektryka, który pomierzy obwody w kuchni i mieszkaniu, aby coś definitywnie stwierdzić.
  • #4 20113310
    Kubdex
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Pomiary w lodowce? Ze znanych mi pomiarów wykonałem tylko rezystancje na wyprowadzeniach agregatu (nie jestem pewny terminologii, jeżeli coś złe mówię to proszę o informacje to sprecyzuje) - wyszło okolo 25 i 50 ohm, wiec chyba prawidłowe. Jeżeli jest możliwość jeszcze coś zmierzyć to proszę o wskazówkę.
    Jeśli chodzi o mierniki to owszem, mogę z pracy wypożyczyć choćby sonel mpi 530. Dzięki za wskazówkę, cały czas byłem przekonany ze to wina lodówki i nie widziałem potrzeby pomiaru instalacji ale prawidłowe działanie na innym obwodzie jest conajmniej podejrzane.
    Podsumowując w poniedziałek wykonam pomiary RCD i pętli zwarcia. A jest chodzi o przewód PE to już go połączyłem, serwis naprawdę się spisał… bardzo dziękuje za odpowiedzi! Mysle ze pomogą rozwiązać problem i jeszcze się czegos nauczę ;)
  • #5 20113313
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Przewód wisi jak by ściągnięty z wsówki. A nie przecięty.
  • #6 20113320
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Kubdex napisał:
    A jest chodzi o przewód PE to już go połączyłem
    No to bardzo dobrze zrobiłeś, brawo :spoko: !!! Możesz liczyć na ochronę przeciwporażeniową, gdyby pojawiła się faza na obudowie lodówki.

Kubdex napisał:
    odsumowując w poniedziałek wykonam pomiary RCD i pętli zwarcia.
    To czekamy na wyniki pomiarów.
REKLAMA