logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie i uziemienie wanny z hydromasażem: uziom, stelaż, przewody 10mm2

lukasza310 26 Lip 2022 01:31 1368 4
  • #1 20116567
    lukasza310
    Poziom 11  
    Witam
    Planuję w nowej łazience wannę z hydromasażem i w związku z tym, ściągnąłem sobie elektryka, żeby dokonał uziemienia punktu rozdziału pen na pe i n, a także żeby wykonał uziemienie stelaża wanny oraz żeby sprawdził czy dobrze mam wykonaną rozdzielnię i dokonał pomiarów.
    No i gościu stwierdził, że wszystko jest podłączone ok, ale trochę się zdziwiłem bo co do uziemienia to pytam, czy można się wpiąć w uziom w złączu kablowym, który jest w ścianie budynku i gdzie w pobliże doprowadziłem przewód 10mm2 czy lepiej w pomieszczeniu piwnicznym zrobić odwiert i wbić szpilkę na min.3m lub przyspawać się do ławy krzyżowej to gościu mi mówi, że nie ma obowiązku uziemiać i szkoda roboty i kosztów i jak konieczne chce to mam się podłączyć do nieczynnej rurki z wody która wychodzi z piwnicy i idzie jakieś metr pod ziemią i płasko z 5m. Pytam dalej co z uziemieniem stelaża wanny(mam pociągnięty przewód 10mm2 z łazienki do piwnicy), odpowiedział, że też mogę podłączyć do rurki albo zostawić. Skasował 50zł i pojechał, żadnych pomiarów nie zrobił.
    Proszę o weryfikację bo mam wątpliwości i przedstawię jak wygląda instalacja.

Sieć tnc.

Kabel 4x16mm2 Al od słupa do ZK w ścianie budynku gdzie jest podłączona bednarka od fundamentu i zab. 3 x 30A

Dalej wyłącznik izolacyjny c25 3 fazowy podłączony żyłami 4mm2

Kolejno do starej rozdzielni kabel 5x 4mm2 miedź z tym, że poza 3fazami jest jakby podwojony przewód ochronno-neutralny(część niebieskich podłączona do jednego, a część do drugiego) może dlatego, że PEN nie miał 10mm2? Ta rozdzielnia ma stare bezpieczniki topikowe. Instalacja dwukablowa bez uziemienia.

Do starej rozdzielni jest podłączona nowa podrozdzielnia kablem 5x10mm2 3 fazy zabezpieczone tylko rozłącznikiem głównym c25 i niebieski i biało-zielony wpięte kolejno w jedną i drugą kostkę gdzie są 2 niebieskie 4mm z ZK.

Nowa rozdzielnia ma podział na PE i N w ten sposób, że do szyny zielonej są wpięte kable niebieski i zielony-żółty z kabla 5x10mm2, a także jeszcze żyłka niebieska która jest połączona z szyna niebieską z przewodami neutralnymi i żyłka zielono-żółta która jest połączona z drugą szyną zieloną gdzie są wpięte przewody uziemiające. W rozdzielni jest nie podłączony przewód 10mm2 zielono-żólty do uziemienia punktu podziału. Pytanie czy należy go wpiąć do pierwszej szyny zielonej gdzie jest podział czy do drugiej gdzie jest już podzielony PE? I czy podział z wykorzystaniem 3 szyn jest prawidłowy czy należało by przepiąć wszystkie kable z jednej szyny zielonej do drugiej zielonej i wtedy wiadomo, że uziemiający 10mm2 tylko w zielonej z kablami.

Poza tym nowa rozdzielnia ma wyłącznik 3 fazowy różnicowo -nadprądowy 40A 0,03A,a z niego są zasilane 11 sztuk nadprądowych oraz jeden z obwodu wanny różnicowo nadprądowy 10A 0,03A jednofazowy. który jest pociągniety do puszki hermetycznej w łazience 3m od wanny przy suficie kablem 3x2,5mm2 gdzie docelowa ma być podłączony przewód z wanny na stałe.

Z łazienki wychodzi też przewód 10mm2 do uziemienia stelaża wanny.
    Budynek nie ma żadnej szyny wyrównawczej, rury metalowe co, gaz czy stare z wody nie mają żadnych kabli, jedynie jest uzium fundamentowy w ZK w ścianie budynku. W nowej łazience wszystkie rury są plastikowe, a metalowy będzię tylko stelaż z wanny i geberity.
    Czy mój elektryk ma rację, że niema potrzeby uziemiać podziału lub podłączyć do wcześniej wymienionej rurki bo coś mi się nie wydaje bo przecież jak uleci PEN (o ile można go tak nazwać bo zamiast 10mm2 ma 2x4mm2) przed punktem podziału to na obudowie pomp jeśli są metalowe pojawi się potencjał?
    No i co z tym przewodem od stelaża wanny? Czy konieczne jest wykonanie szyn wyrównawczych czy może wystarczy podłączyć do rurki, albo wykonać dodatkowy uziom ze szpilek i do niego podłączyć?
    Najgorsze, jest to że elektrycy z ogłoszeń mają małe pojęcie o temacie, a firmy które są na rynku od lat nie mają czasu na pierdoły.
  • #2 20120409
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20126004
    lukasza310
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź.
    A czym grozi nie podłączenie stelażą wanny do gsu?
    Problem polega na tym, że nie mam gsu, żadna rura czy to z gazu czy c.o nie jest podłączona do gsu. Jedyne uziemienie jakie jest, to fundamentowe w złączu.
  • #4 20126010
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3546
    lukasza310 napisał:
    Jedyne uziemienie jakie jest, to fundamentowe w złączu.
    I co, ono sobie tak jest po prostu, nigdzie nie połączone z instalacją elektryczną?
  • #5 20126032
    lukasza310
    Poziom 11  
    Uziom fundamentowy jest polaczony z przewodem pen 16mm2 al od slupa i 2x 4mm2 miedz do skrzynki z licznikiem i stara rozdzielnia. Oczywiscie instalacje wykonywal elektryk, ale 30 lat temu i wtedy gsu sie nie wykonywalo, a elektryk ktory wykonywal podrozdzielnie z rcd wyprowadzil przewod 10mm2 do uziemienia pkt podzialu pen, ale nie jest podlaczony ani w rozdzielni, ani do uziemienia. Rozumiem, ze mial on wyprowadzic z uziomu fundamentowego przewod 10mm2 i stworzyc gsu i do niej podpiac przewod uziemiajacy punkt podzialu oraz rury gazowe i komin pieca gazowego, a takze szyne wyrownawcza z lazienki, tylko skrzynka zlacza jest zamknieta i zaplombowana.
    Jakie moga byc skutki niepodlaczenia stelaza wanny do gsu?
REKLAMA