logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat prądotwórczy do zasilania domu z pompą ciepła 4.5kW i instalacją PV 9.6kW

unky 30 Lip 2022 08:05 624 7
  • #1 20121825
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam
    W dobie zapowiadanego kryzysu węglowego chyba trzeba wyposażyć chatę w agregat prądotwórczy. Do zasilenia mam pompę ciepła ok. 4.5kW w szczycie pobiera. Dom w tzw bez ruchu czyli jak z niczego nie korzystamy czy też nie ma nas w domu bez włączonych tv, pralek, indukcji piekarnika, świstła itp zużywa mi ok 250W/fazę. Na to zużycie składa się rekuperacja, włączniki światła i rolet na wifi, monitoring wizyjny, alarm, serwer HomeAssistant, router itd.
    Mam również instalację PV 9.6kW.
    Jakiej mocy agragat powinienem zakupić i gdzie go bezpiecznie powinno się wpiąć? Czy przy blackoucie i włączonym agregacie fotowoltaika będzie mi działać?
  • #2 20121861
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 491
    Jak będzie taki brak prądu to i paliwa nie będzie do agregatu :), fotowoltaika (standardowy falownik) nie będzie działać na agregacie.
  • #3 20121900
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    Jak parametry agregatu będą w normie to falownik zadziała, tylko kto odbierze energię.
  • #4 20121910
    unky
    Poziom 18  
    lopr_pol napisał:
    Jak będzie taki brak prądu to i paliwa nie będzie do agregatu :), fotowoltaika (standardowy falownik) nie będzie działać na agregacie.

Paliwo do agregatu można zgromadzic wcześniej.
    Zimą panele nie generują za dużo energii więc sam to skonsumuję tylko jak zgrać to z agregatem?
  • #5 20121913
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 971
    unky napisał:
    Do zasilenia mam pompę ciepła ok. 4.5kW w szczycie pobiera

Najważniejsze ile potrzebuje przy starcie sprężarki -ciężki rozruch.

Zapomnij o pracy agregatu z PV,
  • #6 20121934
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20122355
    unky
    Poziom 18  
    Jarzabek666 napisał:
    anchilos napisał:
    Zapomnij o pracy agregatu z PV,

A czemu nie? jakby tak dać agregat z 10KW inwertorowy to czemu miało by nie działać? Jszcze zasilany z Pb to po małych przeróbkach może działać na propan-butan butlowy...

Propan-butan butlowy to raczej teraz jest droższy niż Pb.
  • #8 20122448
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 263
    Najprościej i bezpieczniej to wpiąć agregat przez przełącznik agregat-sieć 1-0-2. Masz wtedy pewność, że prąd nie "wyjdzie" na zewnątrz i nie porazi pracownika, który będzie naprawiał sieć.
    Na forum jest kilka tematów o pracy wspólnej agregatu i PV, nie wygląda to dobrze. Możesz zaryzykować, lecz jak agregat się uszkodzi, to dalej zostaniesz bez zasilania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zakup agregatu prądotwórczego do zasilania domu z pompą ciepła o mocy 4.5 kW oraz instalacją fotowoltaiczną (PV) 9.6 kW w kontekście potencjalnego kryzysu energetycznego. W dyskusji podkreślono, że standardowy falownik PV nie będzie działał w połączeniu z agregatem, a kluczowe jest, aby agregat miał odpowiednią moc startową, zwłaszcza przy uruchamianiu sprężarki. Zasugerowano, aby agregat był podłączony przez przełącznik agregat-sieć, co zapewni bezpieczeństwo podczas awarii sieci. Wspomniano również o możliwościach zasilania agregatu paliwem, takim jak propan-butan, chociaż jego koszt może być wyższy niż tradycyjnego paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA