logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć agregat prądotwórczy aby ładować magazyn energii

Xkwas 12 Gru 2022 19:50 5400 9
  • #1 20331727
    Xkwas
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam kolegów i koleżanki
    Mam taką rozkminke:
    Obecnie mam 6,5kW PV na budynku gospodarczym ze zwykłym falownikiem , czyli magazynuje nadprodukcję w PGE.
    Niestety na moim zadupiu często po wichurze czy innych kataklizmach brakuje 1 lub wszystkich faz i jest lipa.
    Postanowiłem zamówić 15kW magazyn i wymienić falownik na hybrydowy. Póki co wszystko jasne i bezproblemowe. Jednak gdyby okazało się że 15kW będzie mało a słoneczko nie świeci i brak fazy to jestem w czarnej...
    Wymyśliłem sobie że jakby podłączyć agregat a taki mam który na jałowym chodzie wytwarza 3kW bez to jakby sobie popracował kilka godzin to naładował by magazyn i nadal by w domu działały bez problemu podstawowe instalacje CO, światło etc.
    Ktoś może mnie poprowadzić jakie urządzenie kupić żeby to dało się tak spiąć i czy jest to w ogóle wykonalne???
  • #3 20332261
    Xkwas
    Poziom 3  
    xury napisał:
    Jest wykonalne. Pytanie tylko jakie jest napięcie banku energii?

Z tego co się orientuję to ma być 48V.
  • #4 20332301
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    Wykonać zasilacz albo tez z dwa na 48V z transformatorów tak po 250 - 350W, albo szukać takich z serwerów, są na 54V i 30A
  • #5 20332307
    Xkwas
    Poziom 3  
    Nie jestem tak super biegły w te klocki. Jakiś gotowiec typu wepnij i działa jest?? Jakiś link albo aukcja?? Będę bardzo wdzięczny🤯
  • #6 20332368
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    Jak zamierzasz wykorzystać energie zgromadzoną w akurat? Bo być może to co podłączysz do aku i jak napisałeś na 48V, bedzie miało w sobie taka ładowarkę

Dodano po 2 [minuty]:

Teraz czytam że hybryda, a są tez takie że z sieci ładują
  • #7 20332381
    Xkwas
    Poziom 3  
    Założenie jest takie że primo:
    Podtrzymanie pompek obiegowych a kilka będzie
    Oświetlenie LED
    Lodówka
    Jak pisałem w pierwszym poście bywają zaniki faz nawet powyżej doby. Ostatnio nie było ponad 48h. Stąd jak magazyn się wyczerpie chciałbym mieć go czym naładować a nie brzęczeć agregatem cały czas.
  • #8 20332431
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Falownik ma osobne wejście do podpięcia agregatu ,chyba że twój nie ma .
  • #9 20332535
    Xkwas
    Poziom 3  
    Tech132 napisał:
    Falownik ma osobne wejście do podpięcia agregatu ,chyba że twój nie ma .

Planuje taki i taki polecą sprzedawca magazynu
    Falownik trójfazowy Sofar Solar HYD15KTL-3PH 15 kW 24 A
  • #10 20332624
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    To jest falownik wysoko napięciowy ,sprawdź czy będzie działał po zaniku sieć .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje podłączyć agregat prądotwórczy do systemu magazynowania energii, aby zapewnić zasilanie w przypadku braku fazy. Posiada instalację PV o mocy 6,5 kW oraz planuje zakup magazynu energii o pojemności 15 kW i falownika hybrydowego. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące napięcia banku energii (48V) oraz możliwości podłączenia agregatu do falownika. Użytkownik poszukuje gotowych rozwiązań, które umożliwią ładowanie magazynu energii przy użyciu agregatu o mocy 3 kW, aby zasilać podstawowe urządzenia, takie jak pompy obiegowe, oświetlenie LED i lodówka, w przypadku długotrwałych przerw w dostawie energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA