logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat prądotwórczy jako wsparcie instalacji PV 8,4 kWp i falownika hybrydowego.

SpoconyLuj 04 Maj 2025 13:09 798 2
  • #1 21538588
    SpoconyLuj
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

Pytanie prosto z ust laika. Czy ktoś próbował uzupełnić instalację hybrydową pracą agregatu prądotwórczego?
    Mówiąc dokładniej, w dzień panele robią swoje, przychodzi noc, chwilę się na sieci i włączam agregat na noc.
    Zakładając, że agregat wytworzy 10 kW i spala ze 4,0 l/h (przy baku 25 l), to powinien w teorii pracować około 6 h z hakiem i wytworzyć jakieś 60 kWh.
    Czyli chyba tak: 25 l : 4 l/h = 6 h.
    6 h x 10 kW = 60 kWh
    60 kWh : 10 kWh (zużycie dzienne) to agregat powinien pracować z 6 dni. 25 l benzyny po 6,30 zł = 158 zł za 6 dni.
    Średnia cena kWh w PGE to jakieś 1,10 zł brutto, więc 10 h x 1,10 zł/kWh wychodzi 110 zł za 10 h pracy x 30 dni = 3300 i tu właśnie poleciałem z obliczeniami pewnie.
    Remontuję dom i planuję jak najtańsze rozwiązanie dla domu 110 metrów. Fotowoltaika 20 x 420 W, falownik hybrydowy 9 kW bez magazynu energii /- właśnie agregat.
    Studiuję temat na własną rękę i mnie już głowa boli od tego wszystkiego. Kolektory słoneczne też rozważam do podgrzania wody, ale wiem, że to tylko rozwiązanie bardziej na lato.
    Proszę o konstruktywne wyprowadzenie mnie z błędu jak opisanie swoich najprostszych/najtanszych rozwiązań.
    Mam wrażenie, że im dłużej czytam, tym bardziej sobie to komplikuję.

Proszę się nie gniewać za chaos w temacie.

AI: Czy Twój falownik hybrydowy ma możliwość pracy z agregatem prądotwórczym (np. tryb off-grid, wejście na generator)? Jeśli tak, to jaki to dokładnie model falownika?
    Będzie miał.
    AI: Jakie są główne odbiorniki prądu w Twoim domu i ile mniej więcej zużywają energii (np. ogrzewanie, bojler, kuchnia, inne)? To pomoże lepiej ocenić, czy agregat i PV wystarczą na Twoje potrzeby.
    To jest etap planowania.
  • #2 21538620
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 531
    Kaloryczność benzyny około = 42MJ/kg
    1kWh = 3,6MJ

42/3,6=11,66kWh z 1 kg benzyny - przy założeniu 100% przemiany energii bez strat.

Agregat ma jakąś tam sprawność, silniki cieplne, benzynowe około 40% sprawności.
    Czyli mniej niż połowa energii zostanie zamieniona na elektryczną.

Z 1 litra benzyny będzie około 4,66kWh energii elektrycznej.
    Litr benzyny 6zł
    4,66kwh x 1,1zł = 5,13zł

Tak to licz, patrz na sprawność energetyczną konkretnego agregatu.

Przy założeniu, że całą energię wytworzoną przez agregat odbierzesz.
    Agregat pracuje non stop niezależnie czy pobierasz energię czy nie;
    cały czas spala paliwo, przy obciążeniu mniejszym mniej, przy większym więcej, zużycie średnie.
    Czyli pracuje 6 godzin dziennie, co daje 24 litry spalonej benzyny/dzień.
  • #3 21539579
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
    @SpoconyLuj
    SpoconyLuj napisał:
    przychodzi noc, chwilę się na sieci i włączam agregat na noc.

SpoconyLuj napisał:
    falownik hybrydowy 9 kW bez magazynu energii

To się nie zepnie finansowo szczególnie bez akumulatorów i porządnego falownika hybrydowego np Deye lub Must 12kW plus magazyn energii duży.
    W nocy też potrzebujesz prądu i tu jest różne zapotrzebowanie na energię różnych odbiorników .
    Obciążenie wahać się będzie w nocy od 100W do 8000W ale większości będzie się w okolicach 0,3kW. a agregat bez akumulatorów musi pracować non stop spalając benzynę. Weź też pod uwagę że zimą będzie musiał pracować na okrągło.
REKLAMA