logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router HuAWEI 535 B535 - pomimo zielonek ikonki internetu nie ma

jstaronks 30 Lip 2022 14:14 1188 13
REKLAMA
  • #1 20122210
    jstaronks
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam problem z internetem na routerze Huawei B535. Przeczytałem dziesiątki artykułów i najpopularniejsze rozwiązania nie pomagają.

Router był brany z orange i siedzi w nim karta SIM z internetem również z orange. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest wpisanie Nazwy użytkownika: Orange a w reszcie "internet" niestety w tej wersji rozwiązania internetu w ogóle nie ma (żółta ikonka w konfiguracji modemu na stronie 192.168.8.1/).

Router wykazuje tylko oznaki "dawania internetu" tj. zielona ikonka planety ( oraz biała ikona symbolu wifi) na routerze oraz zielona ikonka (check) na stronie konfiguracji (192.168.8.1) i pokazywanie, że internet jest przesyłany (screen w załączniku) tylko w wersji gdzie nazwa uzytkownika to Orange Internetipv6 ale nawet w tym przypadku internet dalej nie działa jak połączymy się z telefonu czy z laptopa.

W załączniku podsyłam wszystkie konfiguracje które próbowałem (przypominam, tylko Orange Internetipv6 daje jakiekolwiek oznaki) oraz dołączam screen ekranu, który pokazuje się właśnie przy Orange Internetipv6. Dodam tylko, że w miejscu gdzie są dwie strzałki (góra i dół) i jest napisane 0bps, to ta górna liczba czasem się zmienia, tylko na screenie wynosi 0.
    Załączniki:
    • Router HuAWEI 535 B535 - pomimo zielonek ikonki internetu nie ma Zrzut ekranu 2022-07-30 o 13.59.17.png (81.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Router HuAWEI 535 B535 - pomimo zielonek ikonki internetu nie ma Zrzut ekranu 2022-07-30 o 13.59.36.png (213.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Router HuAWEI 535 B535 - pomimo zielonek ikonki internetu nie ma Zrzut ekranu 2022-07-30 o 14.00.37.png (78.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Router HuAWEI 535 B535 - pomimo zielonek ikonki internetu nie ma Zrzut ekranu 2022-07-30 o 14.00.50.png (76.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20122218
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Wyłącz to IPv6, korzystaj tylko z IPV4, ustaw jako profil domyślny Orange i APN internet. Pokaż zakładkę Informacja o urzadzeniu z Zaawansowane-System
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20122221
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    @jstaronks
    Wywal te IPv6.
    Stwórz profile APN na nowo i nie korzystaj z tego na końcu IPv6.
    Tak powinno to wyglądać:
    ORANGE
    APN: internet
    Login: internet
    Hasło: internet
    Numer dostępowy: *99***1#
  • REKLAMA
  • #4 20122231
    jstaronks
    Poziom 4  
    Jestem już poza domem wiec wyślę screny jutro. A na razie spytam gdzie wpisuje się numer dostępowy? I czy ma znaczenie czy w nazwie profilu jest wpisane Orange czy ORANGE?
  • REKLAMA
  • #5 20122236
    KOCUREK1970
    @jstaronks
    Jak co nazwiesz nie ma znaczenia.
    Ważne, by APN miał prawidłowe ustawienia.
  • #6 20123457
    jstaronks
    Poziom 4  
    Dobra teraz zminiłem adres IP na IPv4 i rzeczywiście pokazuje teraz zielonego checka w wersji (Nazwa: Orange i reszta "internet" - screen w załączniku) i daje oznaki życia (Screen w załączniku) ale dalej nie ma internetu. W załaczniku podrzucam screen ustawien zaawansowanych bo nie wiem teraz gdzie jeszcze pogrzebać

Router HuAWEI 535 B535 - pomimo zielonek ikonki internetu nie ma Router HuAWEI 535 B535 - pomimo zielonek ikonki internetu nie ma
  • #7 20123462
    KOCUREK1970
    jstaronks napisał:
    Router był brany z orange i siedzi w nim karta SIM z internetem również z orange.

Kiedy był brany ten internet?
    Karta SIM jest tam w ogóle już aktywna?

Przełóż kartę SIM do smartfona i tam sprawdź.
  • #8 20123477
    jstaronks
    Poziom 4  
    Tzn to jest normalna karta ze starteru z Orange tylko ze z wykupionym pakietem internetu pare GB, internet działał wcześniej na telefonie bo wcześniej za router robił telefon na hot spocie.

Mam jeszcze dedykowana karte z t mobile z nielimitowanym internetem, mogę ja sprawdzić czy ona będzie działać bo rozumiem ze to może być wina karty?

Dodano po 5 [minuty]:

A mam jeszcze jedno pewnie głupie pytanie, ale jak mam taka karte dedykowana z internetu z t mobile z nielimitowanym internetem to można z niej dzwonić czy ona jest tylko żeby dawać internet?
  • #9 20123488
    matek451
    Poziom 43  
    A gdzie chcesz korzystać z internetu mobilnego na tym B535? Na kartach Orange i T-mobile to sobie raczej nie poszalejesz, zobacz z ta kartą T-mobile i pokaż screena z Informacja o urzadzeniu. Jura niestety w wielu miejscach ma problemy z zasięgiem operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20123494
    jstaronks
    Poziom 4  
    Wola Kalinowska, Ojców. Generalnie chodzi przede wszystkim o dostarczenie internetu do pieca gazowego a reszta już mniej ważna. Wcześniej ten starter z Orange dawal tam jakiś internet z telefonu tylko zasięg sygnału w domu był nijaki i czasami go zrywało, wiec chciałem zobaczyć czy router będzie lepszy.

W przypadku t mobile nazwa użytkownika T-mobil, username i password puste i tylko APN internet, dobrze znalazłem?

Dodano po 6 [minuty]:

Wrzuciłem kartę z Tmobile i nawet nie musiałem wchodzić w ustawienia i zmieniać żadnej konfiguracji ani nic i internet śmiga, sory wielkie za zamieszanie - coś ewidentnie z tą kartą z orange było, choc dalej nie wiem z czego to wynika.
    Załączniki:
    • Router HuAWEI 535 B535 - pomimo zielonek ikonki internetu nie ma Zrzut ekranu 2022-07-31 o 13.54.58.png (181.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 20123529
    KOCUREK1970
    jstaronks napisał:
    to jest normalna karta ze starteru z Orange tylko ze z wykupionym pakietem internetu pare GB, internet działał wcześniej na telefonie bo wcześniej za router robił telefon na hot spocie.

Może te dane się już wyczerpały w tym miesiącu.
  • #12 20123538
    matek451
    Poziom 43  
    A co wg. ciebie oznacza ze smiga bo dla mnie to zupełnie inne pojęcie, u ciebie to moze co najwyzej jakoś działać, do pieca pewnie wystarczy ale gołe LTE800 z BTS-a NetWorks Wola Kalinowska czy Ojców do demonów prędkości nie nalezy, masz dostateczny sygnał na LTE800 z BTS-a w Woli, innych pasm LTE na nim nie ma. Co gosza inni operatorzy maja stację w SKALE, Smardzowicach, Suloszowej czy Jerzmanowicach. Uroki krajobrazu muszą zrekompensować ten brak zasiegu i wolny internet. :D
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20123549
    jstaronks
    Poziom 4  
    "Śmiga" w wraunkach wiejskich oznacza po prostu że działa :D W gry tutaj na komputerze nie będę grał, chodzi wlaśnie żeby było jakiekolwiek połączenie.

A da się to jakoś obejść, żeby połączenie bylo lepsze czy tak po prostu musi byc? Jakaś dodatkow antena połączona z routerem?
  • #14 20123554
    matek451
    Poziom 43  
    Na wsiach można mieć na LTE nawet po kilkaset Mb/s, wszystko zalezy od lokalizacji, operatora, sprzętu, okolicznych stacji bazowych. Akurat u ciebie jest nędza , BTS-y golce w NetWorks z LTE800 to nieporozumienie, pasmo zapchane z reguły na maksa. Nie podałeś blizszej lokalizacji więc trudno coś doradzić w kwestii anteny i skorzystania z innych BTS-ów NetWorks czy Play bo ten operator ma w tej okolicy najlepszą infrastrukturę ale akurat w Ojcowie/Woli nie ma stacji bazowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dostępu do internetu na routerze Huawei B535, mimo że ikony sygnalizują połączenie. Router został zakupiony z Orange i używa karty SIM z internetem od tego samego operatora. Po próbach konfiguracji, w tym ustawieniu APN na "internet" oraz wyłączeniu IPv6, użytkownik nadal nie uzyskał dostępu do internetu. Po przetestowaniu karty SIM z T-Mobile, internet działał poprawnie, co sugeruje, że problem leży w karcie SIM od Orange. Użytkownik pyta o możliwość poprawy sygnału i ewentualne zastosowanie anteny zewnętrznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA