logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana słabej kamery cofania na podczerwień, złącze 5-pinowe - jak podłączyć?

maciek_serwis 31 Lip 2022 06:42 4158 13
REKLAMA
  • #1 20123062
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam. Nie wiedziałem, gdzie wkleić ten temat gdyż chodzi o kamere samochodowa - cofania oraz rejestrator samochodowy. Zakupiłem rejestrator samochodowy ale kamera cofania jest strasznie słaba. Chciałbym założyc zamiast niej inna kamere z torem podczerwieni ale taka jak sa normalnie montowane w systemach stacjonarnych. Kiedys kupiłem takie małe kamerki o niezłych parametrach. Sek w tym, że oryginalna kamera posiada okragłe złacze 5-cio pinowe, z którego wychodzi także bezposredni czerwony przewód do podłączenia zasilania 12V z buegu wstecznego samochodu. Wiem, że na tym 5-cio pinowym złączu jest takze inne napięcie 3,3V - 5V chyba do sterowania rejestratora czyli przełączania trybu rejestratora z kamery przedniej na tylną w chwili włączenia biegu wstecznego. Nie chce spalic rejestratora i prosze o pomoc. Może ktos wie jakie sa wyprowadzenia na tym złączu osiowym, pięciopinowym i jak podłączyć zwykła kamerę albo może ktos sie orientuje jakie sa tam wyprowadzenia jesli ja się mylę. Chodzi mi nie o kamerę cofania typową tylko kamerę cofania podłączona do rejestratora a nie do monitorka LCD gdyż tu jest sprawa oczywista. Kamery te najczesciej maja w komplecie przejsciówki na 2 wtyki chinch. Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20124552
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    Podaj markę i model rejestratora oraz kamery, którą byś chciał do niego podłączyć bo bez tego trudno cokolwiek doradzać.
  • REKLAMA
  • #3 20125521
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Rejestrator Revento GT100 Zastanawiam sie w ogóle czy kamera tylna jest analogowa zwykłą kamera czy np taka jak internetowe na USB.
    Załączniki:
    • Wymiana słabej kamery cofania na podczerwień, złącze 5-pinowe - jak podłączyć? k3.png (27.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wymiana słabej kamery cofania na podczerwień, złącze 5-pinowe - jak podłączyć? k2.png (226.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wymiana słabej kamery cofania na podczerwień, złącze 5-pinowe - jak podłączyć? k1.png (255.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 20125544
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 504
    Mam podobny zestaw -właśnie zdemontowałem go -mam zamiar właśnie go ponownie przetestować dokładnie na stole.
    Jak już to wtyk do rejestratora 4pin Jack 2,5"
    Zamierzam opisać jak jest zbudowany głównie chodzi o cztery sygnały w kablu.
    U mnie chyba uległo uszkodzeniu gniazdo w rejestratorze.
    Jak dasz kilkanaście dni to rozpiszę to na czynniki pierwsze.
    Obecnie dałem kamerę cofania AV z wtykiem Cinch do radia -ja miałem z nią problem bo nie może być bezpośrednio zasilana ze świateł cofania -zakłócenia, sygnał zanika. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3907812.html Temat jeszcze nie do końca dokończony. Obawiam się że to nie uszkodzone gniazdo rejestratora, a te zakłócenia sygnału -kamerka i rejestrator pewnie sprawne -wyjdzie w praniu.
    Ta kamera jest identyczna jak każda inna chińska cyfrowa z podświetleniem.
    Ze względu na sposób podłączenia i uruchamiania kamery ta kamera jest dedykowana do tego rejestratora. Wystarczającej jakości.
    Wszystkie te chińskie kamerki na jedno kopyta -nawet obudowy idzie przełożyć pasują.
    Nie rozumiem co chcesz zmieniać na co itp? Może jeszcze raz napisz co chcesz uzyskać, zrobić?
    Ja dalszy opis tej kamerki do tego typu rejestratora będę kontynuował, ale w swoim temacie potem podam link.
  • REKLAMA
  • #5 20125558
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Bardzo chetnie poczekam co stwierdzisz. Ja chce dodać na tył zamiast tej miernoty zwykła kamere płytkową taka jak montuje w systemach kontroli np mieszkań ( zwykła kamerke analogowa o dużej rozdzielczości i dużym koncie widzenia w poziomie. Np taka jak na zdjeciu. Ta co jest w zestawie zamontowałem w środku auta na klapie bagażnika. Ma to swoje zalety bo raz że nie jest kamera czuła na warunki atmosferyczne a dwa, że widzi więcej a nie tylko zderzak i kawałek ziemi. Oczywiscie można założyć sam monitorek dodatkowy do samej tylnej kamery załączanej biegiem wstecznym ale po co jesli nie ma juz miejsca na monitor?Poza tym kamera cofania z monitorem (oddzielny układ) nie bedzie rejestrowac tego co się dzieje. A po to m.innymi kupiłem rejestrator a nie zestaw z monitora z kamera cofania do parkowania.

PS. Te chinskie kamerki maja podswietlanie zwykłymi ledami (białe światło) a ja chce tylna kamere miec z ledami podczerwieni tak, jak jest to w normalnych kamerach dzień/noc.
    Załączniki:
    • Wymiana słabej kamery cofania na podczerwień, złącze 5-pinowe - jak podłączyć? k4.png (149.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 20125581
    60jarek
    Poziom 28  
    maciek_serwis napisał:
    Ja chce dodać na tył zamiast tej miernoty zwykła kamere płytkową taka jak montuje w systemach kontroli np mieszkań ( zwykła kamerke analogowa o dużej rozdzielczości i dużym koncie widzenia w poziomie.

Pamiętaj jedno ten rejestrator ma określona rozdzielczość zapisu obrazu -więc byle jakiej nie podłączysz.
    Znam tą kamerkę do mieszkań, ale nie pamiętam jej rozdzielczości bo były rożne to analogowa kamera chyba jest.
    No i nie ma ogranicznika cofania tych wyświetlanych pasków zbliżania odległości.
    Znajdź miedzy czasie opis tej kamery ze zdjęcia.
    Rejestrator ma cyfrową?
    Ja jak montowałem kamerę do radia to się nie zastanawiałem bo była do niego -radio i kamera cyfrowa.
    Najpierw zamysł był taki że z tej kamerki od rejestratora podam sygnał też do radia, ale z tego zrezygnowałem. Dałem kamerkę AV Cinch do radia i tyle.

Obawiam się że to niewykonalne ze względu na typ kamer: cyfrowa, analogowa i rozdzielczość ich.
    Chińczycy chyba sprzedają kamery cyfrowe z IR w tej rozdzielczości co ma rejestrator -trzeba poszukać na Ali Expres.
    Do wyboru i koloru Kamery IR
    Kwestia dobrania rozdzielczości bo te w sprzedaży maja dość dużą i rejestrator ich nie obsłuży -trzeba dokładnie to sprawdzić dobrać i przerobić wtyk z podłączeniem -wtedy to wykonalne.
    Szkoda że ja nie pomyślałem o kamerce IR do radia -zawsze można podmienić.

Niech się jeszcze inni wypowiedzą, ja zajmę się rozpiską kabla i podłączenia kamery z rejestratorem i sposobem jej działania, zasilania, uruchomiania.

Dodano po 58 [minuty]:

Na twoim miejscu jak masz chińskie radio to bym kupił tą kamerkę IR z Chinch i ją podłączył do radia, olał niepodłączanie pod rejestrator, chyba że na tym ci zależy. Radio ma większej rozdzielczości ekran to i kamerka będzie do niego większej rozdzielczości IR.
    Inaczej pozostaje tylko przeróbka i kupno nowej kamery z IR i to rozdzielczości takiej jak ta poprzednia. Czyli poza IR nic nie zyskasz.
  • #7 20125738
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    60jarek napisał:
    maciek_serwis napisał:
    Ja chce dodać na tył zamiast tej miernoty zwykła kamere płytkową taka jak montuje w systemach kontroli np mieszkań ( zwykła kamerke analogowa o dużej rozdzielczości i dużym koncie widzenia w poziomie.

Pamiętaj jedno ten rejestrator ma określona rozdzielczość zapisu obrazu -więc byle jakiej nie podłączysz.
    Znam tą kamerkę do mieszkań, ale nie pamiętam jej rozdzielczości bo były rożne to analogowa kamera chyba jest.
    No i nie ma ogranicznika cofania tych wyświetlanych pasków zbliżania odległości.
    Znajdź miedzy czasie opis tej kamery ze zdjęcia.
    Rejestrator ma cyfrową?
    Ja jak montowałem kamerę do radia to się nie zastanawiałem bo była do niego -radio i kamera cyfrowa.
    Najpierw zamysł był taki że z tej kamerki od rejestratora podam sygnał też do radia, ale z tego zrezygnowałem. Dałem kamerkę AV Cinch do radia i tyle.

Obawiam się że to niewykonalne ze względu na typ kamer: cyfrowa, analogowa i rozdzielczość ich.
    Chińczycy chyba sprzedają kamery cyfrowe z IR w tej rozdzielczości co ma rejestrator -trzeba poszukać na Ali Expres.
    Do wyboru i koloru Kamery IR
    Kwestia dobrania rozdzielczości bo te w sprzedaży maja dość dużą i rejestrator ich nie obsłuży -trzeba dokładnie to sprawdzić dobrać i przerobić wtyk z podłączeniem -wtedy to wykonalne.
    Szkoda że ja nie pomyślałem o kamerce IR do radia -zawsze można podmienić.

Niech się jeszcze inni wypowiedzą, ja zajmę się rozpiską kabla i podłączenia kamery z rejestratorem i sposobem jej działania, zasilania, uruchomiania.

Dodano po 58 [minuty]:

Na twoim miejscu jak masz chińskie radio to bym kupił tą kamerkę IR z Chinch i ją podłączył do radia, olał niepodłączanie pod rejestrator, chyba że na tym ci zależy. Radio ma większej rozdzielczości ekran to i kamerka będzie do niego większej rozdzielczości IR.
    Inaczej pozostaje tylko przeróbka i kupno nowej kamery z IR i to rozdzielczości takiej jak ta poprzednia. Czyli poza IR nic nie zyskasz.

Kamera przednia ma wysoka rozdzielczosc 1080 HD tylna nie, ma 680x 480 lub cos podobnego

Dodano po 3 [minuty]:

Nie mam radia w samochodzie takiego aby podłączyć obraz z kamery. Musiałbym załozyc dodatkowy monitor brz rejestracji tego co sie dzieje z tyłu a na taki monitor nie mam miejsca

Dodano po 4 [minuty]:

jesli chodzi o kamere o której mówimy to mnie interesuje co tam sa za sygnały w jej kablu (okragły 5 pin) Na pewno jest zasilanie 3,3V do 5V tylko zastanawiam sie do czego. Czy nie przypadkiem do przełączania w rejestratorze obrazu z przedniej kamery na tylną przy załączeniu biegu wstecznego, jest na pewno czerwony przewod 12V podłączany do zarówki biegu wstecznego, jest GND czyli masa i sa dwa jakies przewodysygnałowe ale jakie? Do tego sa jeszcze chyba przewody od linii parkowania, które po przecieciu któregos albo obu znikaja.
  • #8 20125753
    60jarek
    Poziom 28  
    Wiec pozostaje ci tylko zamiana kamerki podświetlanej na ta z IR tej samej rozdzielczości.
    Taki kabel znalazłem na Ali Express trzeba by go rozpracować.
    Ciekawe czy pasuje do naszego rejestratora jego opis poniżej?

O ile ten kabelek pasuje to by się dało to przerobić na tą IR.

Dobra to materiały do mojego nowego tematu.

Musisz poczekać bo ja wszystko mam porozrzucane w kilku tematach.
    Nowy temat założę to dam znać to na razie z mojej strony tyle.
  • #9 20126416
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    No tak ale w tym przypadku wiadomo gdzie jest zasilanie a gdzie wizja. To standardowa kamera. Ta moja ma wtyk pieciopinowy i własnie chodzi o to, że nie wiadomo na jakiej zasadzie ona pracuje i jak np zrobić przejscie z tego pieciopinowego na chinch. Tutaj mam coś takiego jak moje ale i tak nic z tego nie wynika:

Wiadomo gdzie jest zasilanie 12V - czerwony kabel dołącza się do biegu wstecznego, GND to masa ale tam jeszcze jest zasilanie 3-5V na rejestrator (chyba) przełączający tryb pracy rejestratora z kamery przedniej na tylna. A wizja? No wlasnie. Analogowy czy cyfrowy tak jak w kamerach USB komputerowych? Bo jesli tak jak w komputerowych to można wykorzystać kamerke USB a te maja o wiele lepsze parametry niż te tylnie chinskie badziewie z zestawu rejestratora.

To co Ty pokazałes na zdjęciu powyżej to zwykła kamera cofania bez współpracy rejestratora i pracuje ze zwykłym wejsciem Video. Jednakże żeby pracowała z rejestratorem musi być jeszcze np to automatyczne przełączanie kamer przód tył przy podaniu napiecia z żarówki biegu wstecznego.
    Załączniki:
    • Wymiana słabej kamery cofania na podczerwień, złącze 5-pinowe - jak podłączyć? kamera cofania.png (114.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 20126431
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Ale w którym temacie? Bo ja zadnego odnosnika tu nie widze.
  • #12 20128593
    60jarek
    Poziom 28  
    U ciebie ze względu na rejestrator i sposób sterowania kamerą wchodzą tylko jedno rozwiązanie:
    Kupujesz kamerę dedykowaną do tego rejestratora nie z diodami świecącymi, a z IR tej samej rozdzielczości co poprzednia, może z szerszym kontem widzenia 170°.
    Kamery analogowej do tego rejestratora nie podłączysz.

Można kombinować dalej z podłączeniem do rejestratora kamerki takiej samej rozdzielczości z wtykiem Cinch -to już przerost formy nad treścią, rzeźba w ryżu.
    The End

Rejestrator i jego sterowanie rozpisze w innym temacie dam znać dopiero za kilkanaście dni. Link na pewno będzie też w temacie co podałem powyżej.
    Więcej nic w tym temacie, nie mam do powiedzenia.
  • #13 20129745
    maciek_serwis
    Poziom 13  

A co z podłączeniem kamery internetowej, które mają o wiele lepsze parametry? Przynajmniej z tych co ja posiadam...
  • #14 20129869
    60jarek
    Poziom 28  
    maciek_serwis napisał:
    A co z podłączeniem kamery internetowej, które mają o wiele lepsze parametry? Przynajmniej z tych co ja posiadam...
    60jarek napisał:
    U ciebie ze względu na rejestrator i sposób sterowania kamerą wchodzą tylko jedno rozwiązanie:
    Kupujesz kamerę dedykowaną do tego rejestratora nie z diodami świecącymi, a z IR tej samej rozdzielczości co poprzednia, może z szerszym kontem widzenia 170°.

Można kombinować dalej z podłączeniem do rejestratora kamerki takiej samej rozdzielczości z wtykiem Cinch -to już przerost formy nad treścią, rzeźba w ryżu.
    The End

Dodano po 1 [minuty]:

60jarek napisał:
    Więcej nic w tym temacie, nie mam do powiedzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w wymianie słabej kamery cofania w swoim samochodzie na model z podczerwienią, który ma złącze 5-pinowe. Oryginalna kamera jest podłączona do rejestratora Revento GT100, który wymaga specyficznego zasilania i sygnałów do przełączania między kamerami. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące rozdzielczości kamer, typów sygnałów w kablu 5-pinowym oraz możliwości podłączenia kamer analogowych i cyfrowych. Użytkownicy sugerują, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie kamery dedykowanej do rejestratora, z diodami podczerwonymi, o tej samej rozdzielczości co oryginalna kamera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA