logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Łącznik krzywkowy jako przełącznik rodzaju zasilania sieć lub agregat

3kwojcik 31 Lip 2022 12:00 603 4
REKLAMA
  • #1 20123311
    3kwojcik
    Poziom 5  
    Ocena: 23
    Agregat prądotwórczy 3 fazowy będzie wykorzystany do awaryjnego zasilania sieci domowej. Ponieważ nie chcę korzystać z automatyki ATS - nie ma takiej potrzeby. W razie braku zasilania z sieci sam zdecyduję czy uruchamiać agregat czy poczekać na usunięcie awarii. Elektryk zaproponował aby w związku z tym do sterowania źródłem zasilania zastosować łącznik krzywkowy 3 pozycyjny gdzie np. pozycja 1 to sieć - dom, pozycja 2 to wyłączone i pozycja 3 to agregat - dom. Jak twierdzi jest to dobre rozwiązanie (bezpieczne) a jednocześnie relatywnie tanie (koszt takiego łącznika to ok. 100 zł). Ze względu na czysto mechaniczne działanie i pozycję wyłączone rozdzielającą poszczególne źródła nie ma możliwości przypadkowego skierowania prądu z agregatu do sieci (jest to jedyny warunek jaki nałożył ZE - podłączenie ma być tak wykonane aby nie było możliwości, że prąd generowany przez agregat wróci do sieci).
    Co o tym sądzicie?
  • REKLAMA
  • #2 20123331
    Hajna
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    Według mnie jest to prawidłowe rozwiązanie stosowane przy instalacjach przydomowych. Zastosowanie przełącznika trój pozycyjnego ma na celu odizolowanie obydwu sieci będących pod napięciem aby nie nastąpiło przypadkowe spotkanie obydwu zaśilań.
  • REKLAMA
  • #3 20123358
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Przełącznik jaki musi być zastosowany to 1-0-2.
  • REKLAMA
  • #4 20123563
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    rtvserwisant napisał:
    Przełącznik jaki musi być zastosowany to 1-0-2.

Oczywiście dostosowany do przewidzianych prądów.
  • #5 20180461
    3kwojcik
    Poziom 5  
    Ocena: 23
    Elektryk zadysponował przełącznik źródeł zasilania hager i temat rozwiązany.
REKLAMA