Unitrakuba napisał: Do rozdzielni nie można się od tak podpiąć, jeśli to zrobisz, to twoje ubezpieczenie nie będzie ważne, podpiąć do rozdzielni musi elektryk z odpowiednimi uprawnieniami i on mógłby ci doradzić w sprawie tego przełącznika i to zrobić, a bez niego to bym na twoim miejscu nie próbował.
Oczywiście podłączenie agregatu zlecę uprawnionemu elektrykowi, ale jak dotąd nie znalazłam takiego, który już coś takiego kiedyś by montował i dlatego pytam tu o radę. Elektryk, który kładł mi instalacje i podłączał wszystko powiedział, że się nie zna na doborze i automatyce generatorów i że mi nie pomoże. Że powinnam zwrócić się do kogoś, kto ma w tym doświadczenie. Po prostu brakuje mi kogoś z takim doświadczeniem, który powiedziałby, że najlepiej to kupić to i podłączyć tu czy tam. Jak znajdę odpowiednie urządzenia i ich konfigurację to każdy uprawniony elektryk już chyba sobie poradzi, tak jak ze schematem elektrycznym, chociaż wcześniej go nie stosował.
Dodano po 4 [minuty]: Unitrakuba napisał: Ja bym się nie bawił w jakieś takie przełączniki, tylko jakby się by prąd pojawiał, to bym sam wyłączał agregat i włączał prąd z sieci. Do tego agregatu trzeba by było zrobić zabezpieczenia, wyłącznik różnicowo- prądowy, i nadprądowe wyłączniki do łazienki, kuchni, garażu... - tak jak się robi w normalnej instalacji, lub można skorzystać z tych zabezpieczeń, które już masz w rozdzielni, ale wtedy będzie z tym więcej roboty.
A jak poznam, kiedy wrócił prąd w sieci, jak rozdzielnię mam na końcu budynku w garażu? Mam 1/5 rozdzielni wolną. Dobre rozwiązanie półautomatyczne powinno mi wystarczyć na całe życie, więc może warto się o takie postarać?
Dodano po 1 [minuty]: kj1 napisał: Aby podłączyć agregat do instalacji musisz zainstalować w rozdzielnicy specjalny przełącznik zapobiegający podaniu napięcia z agregatu na sieć. Ręczny kosztuje kilkaset złotych, automatyczny kilka tysięcy... . Musisz również poinformować dostawcę energii, że taki agregat masz zainstalowany.
Właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi. Mój elektryk mówił, że są takie przełączniki, ale ich nie stosował i nie wie jak się nazywają.