Witam mam pytanie odnośnie ceny montażu bez materiału 4 lamp metalowych 5m z wysięgnikiem +lampa Led +fundament betonowy 1m +uziom każdej lampy (galmar 3m ). Kable do lamp sa ułożone tylko postawienie lamp oraz podłączenie i uziemienie
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamzbich70 napisał:elpapiotr napisał:Poważnie? Za 103,38 złotych postawisz słup?Coś kolega ostro pojechał.
pol102 napisał:Czyli ceny z sufitu ... jednak.Przy inflacji na poziomie 20 paru procent KNRami to ja w piecu mogę palić, a nie liczyć nimi ile wziąć za robotę.
zbich70 napisał:Pytanie było - ile kosztuje postawienie słupa. Przeczytaj co zamieściłeś w #4 i gdzie tam jest kwota finalna.
pol102 napisał:Jak dla mnie kompletna nieznajomośc tematu kolego.Sprzęt i ludzie po Twojej stronie. Wszyscy mają mieć BHP, do tego praca na wysokości ze zwyżek...
kkas12 napisał:Pewnie tak.A łopata to już w ręce parzy?
Łukasz-O napisał:Zatem łów jelenie dopóki możesz bo recesja stoi w kolejce za inflacją.Jak się komuś nie podoba lub robota dla sektora publicznego to niech szukają innego jelenia.
Dziś, to ja wybieram klienta, choć zdaję sobie sprawę, że ta passa wiecznie trwać nie musi
kkas12 napisał:
W życiu nie montowałem oprawy na nowo stawianym słupie. Zawsze robi się to gdzy słup leży na ziemi.
To po pierwsze.
kkas12 napisał:
A po drugie, autor wyraźnie pisze o pięciometrowym słupie. Taki słup dwoje ludzi postawi ręcznie trzymając po jednym palcu w du...ie.
Autor pisze też o fundamencie. Fundament dla takiego słupa ma wysokość 80 max 100cm. T koparka może sie przydać, ale niekoniecznie, bo wykopanie ręcznie takiego dołu nie jest problemem a ustawić fundament również dwie osoby są w stanie.
kkas12 napisał:Więc darujcie sobie krytykę katalogów jeśli nie potraficie z nich korzystać. Bo pozycji do zastosowania jest wiele tylko trzeba wiedzieć gdzie ich szukać.
Jest wbijanie uziomu, jest montaż tabliczki zaciskowej, jest pomiar obwodu trójfazowego (każdy odcinek osobno), jest pomiar obwodu jednofazowego, jest pomiar uziomu, jest spawanie bednarki, wiercenie i przykręcenie jej do słupa, jest postawienie fundamentu i postawienie słupa, montaż oprawy, sprawdzenie SWZ na konstrukcji słupa a może dodatkowo na oprawie jeśli w I klasie ochronności, jest zarobienie przewodów i przykręcenie pod zaciski i wszystko to co teraz mi umknęło.
kkas12 napisał:A koszt sprzętu również jest do uwzględnienia w kosztorysie.
Chyba, że ktoś rżnie Samarytanina.
Łukasz-O napisał:Niczego takiego nie pisałem.Dlaczego z góry zakładasz, że kalkulacja własna to samarytanizm?
Łukasz-O napisał:To twój punkt widzenia. Jeleń to zleceniodawca, który akceptuje twoją ofertę bez głębszego porównania z ofertami konkurencji.A właśnie, że jesteś w błędzie.
Łukasz-O napisał:Jak się komuś nie podoba... to niech szukają innego jelenia.
vodiczka napisał:To twój punkt widzenia. Jeleń to zleceniodawca, który akceptuje twoją ofertę bez głębszego porównania z ofertami konkurencji.
vodiczka napisał:Szarak to ktoś, kogo opisałeś tak:Łukasz-O napisał:Jak się komuś nie podoba... to niech szukają innego jelenia.
Jak widać jelenie występują po obu stronach linii podziału zleceniobiorca/zleceniodawca.
kkas12 napisał:Wyjaśniłem tylko, że koszt sprzętu również ma swe miejsce w katalogach.
kkas12 napisał:A katalogi są zgubne i mało przydatne dla tych którzy nie umieją się w nich poruszać by w pełni je wykorzystać.
Więc nie dziwi mnie pęd tych osób do palenia nimi w piecu.
kkas12 napisał:Mimo że nie ma obowiązku korzystania z nich, to jednak ten "rzemiocha" który posługiwać nimi się nie potrafi jest jak analfabeta w bibliotece lub daltonista w mieszalni farb.
Łukasz-O napisał:Swoją "konkurencję" tak nazwałeś. Nie jest konkurencja w dosłownym tego słowa znaczeniu, skoro oni pracują za okruchy po które Ty się nie schylasz.Nawet w zacytowanym przez Ciebie zdaniu nie nazwałem zleceniodawcę jeleniem.