logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Koszt montażu 4 lamp metalowych 5m, LED, fundament betonowy, uziom galmar (bez materiału)

krzysiek4766 31 Lip 2022 21:04 9159 28
REKLAMA
  • #1 20124253
    krzysiek4766
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mam pytanie odnośnie ceny montażu bez materiału 4 lamp metalowych 5m z wysięgnikiem +lampa Led +fundament betonowy 1m +uziom każdej lampy (galmar 3m ). Kable do lamp sa ułożone tylko postawienie lamp oraz podłączenie i uziemienie
  • REKLAMA
  • #2 20126942
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    koszt to 10 tysięcy - przecież jak tak bym odpowiedział to sam siebie bym wyśmiał.
    Udaj się do firmy niech to wycenią zgodnie z projektem.
    Jest tak wiele składowych że trudno szacować cenę z rękawa.
  • #3 20127317
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    3 dni roboty, 3 ludzi w tym operator, paliwo, transport, dla wygody niska zwyżka... w chwili obecnej zaczynam takie tematy od 20k netto bo szkoda mi czasu żeby robić pro publico bono.
  • REKLAMA
  • #4 20127324
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3510
    Coś kolega ostro pojechał.

Koszt montażu 4 lamp metalowych 5m, LED, fundament betonowy, uziom galmar (bez materiału)
  • REKLAMA
  • #5 20127352
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    elpapiotr napisał:
    Poważnie? Za 103,38 złotych postawisz słup?
  • #6 20127356
    pol102
    Przy inflacji na poziomie 20 paru procent KNRami to ja w piecu mogę palić, a nie liczyć nimi ile wziąć za robotę.
  • #7 20127359
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    zbich70 napisał:
    elpapiotr napisał:
    Poważnie? Za 103,38 złotych postawisz słup?

Zrób porzadną wycenę dla klienta, później wyrażaj zdziwienie :D

Koszt montażu 4 lamp metalowych 5m, LED, fundament betonowy, uziom galmar (bez materiału)

pol102 napisał:
    Przy inflacji na poziomie 20 paru procent KNRami to ja w piecu mogę palić, a nie liczyć nimi ile wziąć za robotę.
    Czyli ceny z sufitu ... jednak.
  • #8 20127368
    zbich70
    Poziom 43  
    Pytanie było - ile kosztuje postawienie słupa. Przeczytaj co zamieściłeś w #4 i gdzie tam jest kwota finalna.
  • #9 20127370
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    zbich70 napisał:
    Pytanie było - ile kosztuje postawienie słupa. Przeczytaj co zamieściłeś w #4 i gdzie tam jest kwota finalna.

Kwoty finalnej nie ma - nie podałem. Wskazałem podstawę wyceny, nic więcej.
  • #10 20127381
    zbich70
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    Wskazałem podstawę wyceny, nic więcej.
    Czyli nic nie podałeś. Autora interesuje kwota finalna, dawaj ją. :)
  • #11 20127440
    pol102
    elpapiotr napisał:
    Czyli ceny z sufitu ... jednak.

Jeżeli sufitem jest rentowność mojej firmy to tak.
  • #12 20127468
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4279
    Sorry Paweł ale Twoje wyliczenie nijak nie pomogą autorowi.

Wynajem podnośnika, koparki, czy innego sprzętu jest liczone przez firmy ryczałtowo. Ceny są od sasa do lasa. Nikt z oferentów sprzętem nie operuje KNR-ami tylko własną kalkulacją. Tak więc wyliczenia nakładu z "Normy" jest tyle warte co nic.

Przede wszystkim autor powinien skontaktować się z lokalnym posiadaczem (firmą świadczącą usługi) koparki i podnośnika w celu ustalenia kwoty ich pracy. Po mojemu wystarczy jedna dniówka pracy maszyn przy dobrej organizacji prac. Jak znam życie może być to zarówno 500 zł, jaki i 5.000zł lub więcej. W zależności, czy lokalnie mamy do dyspozycji Pana Franka, czy dużą firmę oferującą swoje usługi.
    Ja mam w swojej okolicy zaprzyjaźniony podnośnik, który bierze 3 stówy od przyjazdu i krótkiej roboty ale w większości są firmy, które biorą zlecenia na całe dniówki.
    A ta kosztuje tyle ile właściciel firmy sobie wyceni.

PS.
    Prywatnie, z KNR-ów nie korzystam już od 10-ciu lat. Wyceny robię jako własną kalkulację na podstawie doświadczeń, ryczałtów podwykonawców (jeśli tacy są) i aktualnych cen.
    Jak się komuś nie podoba lub robota dla sektora publicznego to niech szukają innego jelenia.
    Dziś, to ja wybieram klienta, choć zdaję sobie sprawę, że ta passa wiecznie trwać nie musi. Póki co korzystam z tego przywileju. Jak przyjdą zapomniane czasy reglamentacji i cen umownych - będę się martwił.
  • #13 20127534
    zielon_1215
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Według mnie realna kwota netto za postawienie jednego słupa bez materiałów przy założeniach:
    r-g 25,00zł,
    r-g sprzęt 100,00zł,
    Kp 70%,
    Z 15%

• #14 20127587
    pol102
    To ja Ci to za tyle zlecę. Sprzęt i ludzie po Twojej stronie. Wszyscy mają mieć BHP, do tego praca na wysokości ze zwyżek, operatorzy, do tego koparko ładowarka... Jestem pełen podziwu dla tej kaskaderki, która wypływa z zaproponowanych biedakwot.
  • #15 20127643
    zielon_1215
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Jak w Lublinie, to biorę każdą ilość słupów 5m do postawienia.
  • #16 20127752
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Na tym właśnie polega wolny rynek. Jeden za tą kwotę postawi, a drugi odmówi gdyż w tym czasie ma zlecenia dużo bardziej opłacalne i aby oderwał się od roboty musi zarobić ekstra.
    Dlatego trzeba najpierw zrobić rozeznanie wśród lokalnych przedsiębiorców. Bez tego wszelakie wyliczenia będą tylko szacunkowe.
  • #17 20128106
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    pol102 napisał:
    Sprzęt i ludzie po Twojej stronie. Wszyscy mają mieć BHP, do tego praca na wysokości ze zwyżek...
    Jak dla mnie kompletna nieznajomośc tematu kolego.
    W życiu nie montowałem oprawy na nowo stawianym słupie. Zawsze robi się to gdzy słup leży na ziemi.
    To po pierwsze.
    A po drugie, autor wyraźnie pisze o pięciometrowym słupie. Taki słup dwoje ludzi postawi ręcznie trzymając po jednym palcu w du...ie.
    Autor pisze też o fundamencie. Fundament dla takiego słupa ma wysokość 80 max 100cm. T koparka może sie przydać, ale niekoniecznie, bo wykopanie ręcznie takiego dołu nie jest problemem a ustawić fundament również dwie osoby są w stanie.

Więc darujcie sobie krytykę katalogów jeśli nie potraficie z nich korzystać. Bo pozycji do zastosowania jest wiele tylko trzeba wiedzieć gdzie ich szukać.
    Jest wbijanie uziomu, jest montaż tabliczki zaciskowej, jest pomiar obwodu trójfazowego (każdy odcinek osobno), jest pomiar obwodu jednofazowego, jest pomiar uziomu, jest spawanie bednarki, wiercenie i przykręcenie jej do słupa, jest postawienie fundamentu i postawienie słupa, montaż oprawy, sprawdzenie SWZ na konstrukcji słupa a może dodatkowo na oprawie jeśli w I klasie ochronności, jest zarobienie przewodów i przykręcenie pod zaciski i wszystko to co teraz mi umknęło.

A koszt sprzętu również jest do uwzględnienia w kosztorysie.
    Chyba, że ktoś rżnie Samarytanina.
  • #18 20128181
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Krzysiek, jeśli koparka Ci przyjedzie do jednego wykopu zgodnie z wyliczeniem kosztorysu to fajnie. No chyba, że stawkami i kosztami pracy podrasujesz.

Zrozumcie, że mało komu opłaca się przyjechać na godzinę pracy. Traci cały dzień, a zarobi guzik.
    dlatego radzę najpierw zadzwonić do firmy i spytać o koszt, a dopiero potem uwzględniać prace w kosztorysie.
  • #20 20128354
    zbich70
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    A łopata to już w ręce parzy?
    Pewnie tak.
    Pamiętam przypadek, że według papierów nie ma na trasie innych instalacji. Dwa albo trzy machnięcia łyżką koparki i 48-parowy kabelek TPSA pięknie rozdarty i wywleczony.
    Nie wiem jak się wierchuszka dogadała, ale resztę wykopu trzeba było dłubać łopatami.
  • #21 20128771
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Bawią mnie przepychanki kolegów. Wiadomo, że postawienie 4 lamp to drobna praca, której nie kalkuluje się tak jak postawienie oświetlenia dużego parkingu lub ulicy na odcinku 500m.
    Cena w dużej mierze będzie zależeć od tego na ile wykonawca jest obłożony dużymi zleceniami.
    Łukasz-O napisał:
    Jak się komuś nie podoba lub robota dla sektora publicznego to niech szukają innego jelenia.
    Dziś, to ja wybieram klienta, choć zdaję sobie sprawę, że ta passa wiecznie trwać nie musi
    Zatem łów jelenie dopóki możesz bo recesja stoi w kolejce za inflacją.
  • REKLAMA
  • #23 20128850
    vodiczka
    Poziom 43  
    Łukasz-O napisał:
    Po prostu wybieram zlecenia, które mi pasują.
    Czyli łowisz jelenie (szlachetną zwierzynę) a nie nie szaraki czy przepiórki.
  • #24 20128902
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    A właśnie, że jesteś w błędzie.
    Mówiąc tym językiem, wolę szaraki i przepiórki. Wolę kilka małych robót niż jedną dużą.
    Szybko się nudzę gdy na obiekcie siedzę ponad miesiąc ;)
    Ponadto duża robota nie znaczy opłacalna.

kkas12 napisał:

W życiu nie montowałem oprawy na nowo stawianym słupie. Zawsze robi się to gdzy słup leży na ziemi.
    To po pierwsze.

A ja widziałem na budowie trasy S8 w Warszawie w okolicach węzła Broniewskiego parę lat temu.
    Najpierw stawiali maszty na estakadzie, a później z wysięgnika montowali ramienia z oprawami. Mam gdzieś zdjęcia ale nie chce mi się szukać.

kkas12 napisał:

A po drugie, autor wyraźnie pisze o pięciometrowym słupie. Taki słup dwoje ludzi postawi ręcznie trzymając po jednym palcu w du...ie.
    Autor pisze też o fundamencie. Fundament dla takiego słupa ma wysokość 80 max 100cm. T koparka może sie przydać, ale niekoniecznie, bo wykopanie ręcznie takiego dołu nie jest problemem a ustawić fundament również dwie osoby są w stanie.

To fakt, do jednego słupa nie opłaca (z punktu widzenia inwestora) się angażować sprzętu.

kkas12 napisał:
    Więc darujcie sobie krytykę katalogów jeśli nie potraficie z nich korzystać. Bo pozycji do zastosowania jest wiele tylko trzeba wiedzieć gdzie ich szukać.
    Jest wbijanie uziomu, jest montaż tabliczki zaciskowej, jest pomiar obwodu trójfazowego (każdy odcinek osobno), jest pomiar obwodu jednofazowego, jest pomiar uziomu, jest spawanie bednarki, wiercenie i przykręcenie jej do słupa, jest postawienie fundamentu i postawienie słupa, montaż oprawy, sprawdzenie SWZ na konstrukcji słupa a może dodatkowo na oprawie jeśli w I klasie ochronności, jest zarobienie przewodów i przykręcenie pod zaciski i wszystko to co teraz mi umknęło.

Ja nie krytykuję, tylko usiłuję wytłumaczyć, że na wolnym rynku w sektorze prywatnym są one czasem mało przydatne, a nawet zgubne.

kkas12 napisał:
    A koszt sprzętu również jest do uwzględnienia w kosztorysie.
    Chyba, że ktoś rżnie Samarytanina.

Dlaczego z góry zakładasz, że kalkulacja własna to samarytanizm?
  • #25 20128984
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    Łukasz-O napisał:
    Dlaczego z góry zakładasz, że kalkulacja własna to samarytanizm?
    Niczego takiego nie pisałem.
    Wyjaśniłem tylko, że koszt sprzętu również ma swe miejsce w katalogach.

A katalogi są zgubne i mało przydatne dla tych którzy nie umieją się w nich poruszać by w pełni je wykorzystać.
    Więc nie dziwi mnie pęd tych osób do palenia nimi w piecu.

Mimo że nie ma obowiązku korzystania z nich, to jednak ten "rzemiocha" kóry posługiwać nimi się nie potrafi jest jak analfabeta w bibliotece lub daltonista w mieszalni farb.
  • #26 20129224
    vodiczka
    Poziom 43  
    Łukasz-O napisał:
    A właśnie, że jesteś w błędzie.
    To twój punkt widzenia. Jeleń to zleceniodawca, który akceptuje twoją ofertę bez głębszego porównania z ofertami konkurencji.
    Szarak to ktoś, kogo opisałeś tak:
    Łukasz-O napisał:
    Jak się komuś nie podoba... to niech szukają innego jelenia.

Jak widać jelenie występują po obu stronach linii podziału zleceniobiorca/zleceniodawca.
  • #27 20129424
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    vodiczka napisał:
    To twój punkt widzenia. Jeleń to zleceniodawca, który akceptuje twoją ofertę bez głębszego porównania z ofertami konkurencji.

A dlaczego uważasz, że druga strona nie porównuje innych ofert i musi wybrać tylko moją?
    Z reguły jedynie stali klienci tego nie robią.

vodiczka napisał:
    Szarak to ktoś, kogo opisałeś tak:
    Łukasz-O napisał:
    Jak się komuś nie podoba... to niech szukają innego jelenia.

Jak widać jelenie występują po obu stronach linii podziału zleceniobiorca/zleceniodawca.

Nawet w zacytowanym przez Ciebie zdaniu nie nazwałem zleceniodawcę jeleniem.
    Nie wiem do czego zmierzasz.

kkas12 napisał:
    Wyjaśniłem tylko, że koszt sprzętu również ma swe miejsce w katalogach.

Przecież wiem o tym. Tylko co z tego jeśli wyliczysz rg dla koparki dla jednego wykopu na słup.
    Pełnym sukcesem będzie jak ta koparka za tą kwotę przyjedzie i wykona zlecenie.

Nie wiem, czy korzystałeś kiedyś z wypożyczalni sprzętu budowlanego. Bierzesz taki podnośnik nożycowy.
    Płacisz kaucje np. 20 koła + dniówka np. 800zł. I nikogo nie interesuje, czy zwyżka pracuje cały dzień, czy tylko 5 minut.

kkas12 napisał:
    A katalogi są zgubne i mało przydatne dla tych którzy nie umieją się w nich poruszać by w pełni je wykorzystać.
    Więc nie dziwi mnie pęd tych osób do palenia nimi w piecu.

Teraz katalogi są w postaci elektronicznej, nie da się nimi palić w piecu ;)
    Katalogi są zarówno zgubne jak i nieocenione. Wszystko zależy od sytuacji.

kkas12 napisał:
    Mimo że nie ma obowiązku korzystania z nich, to jednak ten "rzemiocha" który posługiwać nimi się nie potrafi jest jak analfabeta w bibliotece lub daltonista w mieszalni farb.

Tu się zgodzę.
  • #28 20129547
    vodiczka
    Poziom 43  
    Łukasz-O napisał:
    Nawet w zacytowanym przez Ciebie zdaniu nie nazwałem zleceniodawcę jeleniem.
    Swoją "konkurencję" tak nazwałeś. Nie jest konkurencja w dosłownym tego słowa znaczeniu, skoro oni pracują za okruchy po które Ty się nie schylasz.
    "Polowanie na jelenia" może mieć dwojakie znaczenie:
    1/ polowanie na kogoś kto zrobi tanio, albo da się oszukać przy zmianie warunków umowy lub przy odbiorze robót (oszukiwać może zarówno zleceniodawca jak i zleceniobiorca)
    2/ polowanie na grubą zwierzynę czyli na kogoś kto ma duże pieniądze i nie targuje się o każdy grosz.
    Polowania na większą zwierzynę – niedźwiedzie, żubry i jelenie – zastrzeżone były dla panujących (król, książę) i ich dworzan. / z netu/
  • #29 20129552
    krzysiek4766
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Kończę temat i forum o zwierzynie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kosztów montażu czterech metalowych lamp LED o wysokości 5m, z fundamentem betonowym i uziomem. Użytkownicy wskazali, że ceny mogą się znacznie różnić w zależności od lokalnych warunków, dostępności sprzętu oraz obłożenia wykonawców. Wiele osób sugerowało, że koszt montażu może wynosić od 20 000 zł netto wzwyż, a także podkreślano znaczenie dokładnej wyceny przez lokalne firmy. Wskazano, że wynajem sprzętu, takiego jak podnośniki czy koparki, jest kluczowy, a ceny mogą się wahać od 500 zł do 5000 zł w zależności od wykonawcy. Uczestnicy dyskusji podkreślali również, że montaż lamp na nowo stawianych słupach wymaga odpowiedniego przygotowania i organizacji pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA