logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować lampy LED halogenowe w zwykłym suficie bez podwieszania?

Dawids2009 16 Wrz 2016 12:23 2901 10
REKLAMA
  • #1 15934808
    Dawids2009
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, mam taki problem, mam mieszkanie w bloku i w 1 pokoju zaczyna odchodzić tynk od sufitu, dlatego planuje remont. Zamiast standardowego żyrandolu chce mieć na suficie 4 - 6 lamp "halogenowych" LED. I tu moje pytanie, jak w zwykłym suficie zamontować halogeny bez przerabiania go na podwieszany?
  • REKLAMA
  • #2 15934864
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 139
    Witaj, nie ma czegoś takiego jak halogeny led.
    Daj jakąś fotkę albo grafikę o co chodzi bo nie wiem czy chcesz oprawki pod G10 czy ala naświetlacze.
  • REKLAMA
  • #4 15934920
    voyytas
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Bez opuszczenia sufitu (np. GK na stelażu) raczej nie da rady. Wiercić w stropie? Bruzdować pod kable? Szybciej podwiesić sufit: łatwiej oprawy zamontować, kable ukryć...
  • #6 16132609
    Dawids2009
    Poziom 9  
    Wracając do tematu sufit mogę jedynie obniżyć na profilach kapeluszowych przykręcanych do stropu ponieważ nie otworze okna jak opuszczę go więcej,mam okno prawie pod sam sufit niestety. Profil ma grubość całkowita 1.5 cm + płyta 1.3cm to wychodzi mi około 3 cm i moje pytanie takie czy da się w tych 3 cm zrobić jakieś oświetlenie wpuszczane w płyty karton gips czy tylko oświetlenie przykręcane typu lampa wisząca,żyrandol.
  • REKLAMA
  • #7 16132735
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    Dawids2009 napisał:
    moje pytanie takie czy da się w tych 3 cm zrobić jakieś oświetlenie wpuszczane w płyty karton gips czy tylko oświetlenie przykręcane typu lampa wisząca,żyrandol.

Będzie ciężko coś dobrać do takiej głębokość, może jakieś LEDy ale pewnie małej mocy.

A może zrób w okolicy okna zabudowę umożliwiającą jego otworzenie a np. metr od okna a na pozostałej części pomieszczenia obniż sufit tyle żeby oprawy się w nim mieściły.... pomysłów jest mnóstwo

Możesz też zrobić jakieś obniżenie "miejscowe" tam gdzie będa montowane oprawy.

Poszukaj inspiracji np. na tej stronce --> http://grzesbudowa.bloog.pl/kat,41907805,index.html?smoybbtticaid=618478
  • REKLAMA
  • #9 16133383
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    Dawids2009 napisał:
    Wracając do tematu sufit mogę jedynie obniżyć na profilach kapeluszowych przykręcanych do stropu ponieważ nie otworze okna jak opuszczę go więcej,mam okno prawie pod sam sufit niestety.

Może nie całkiem w temacie, ale przeanalizuj dwa sposoby.
    1. Wymień okna na niższe. Będzie i cieplej, i ciszej, i pozbędziesz się problemu odległości od sufitu rzeczywistego.
    2. Zrób tak jak ja, poniżej, na załączonym obrazku
    Jak zamontować lampy LED halogenowe w zwykłym suficie bez podwieszania?
    Na zdjęciu powyżej masz żyrandol w centrum, ale w lewym narożniku pokoju widać wyraźnie rampę oświetleniową. Drugiego halogenu nie widać wyraźnie, bo schował się za ramieniem żyrandola, ale zapewniam, że tam jest. Takie "rampy", szerokości ok. 0,5 metra są po trzech ścianach pokoju, przy oknie zaś węższa i niższa, za którą jest schowany karnisz, oraz półka na listwy LED-owe. Zresztą, wyobraźnia może podpowiedzieć inny układ, nawet kilka ramp równolegle, nie raz się takie rzeczy ludziom robiło.
    Pamiętać należy tylko, że do właściwego chłodzenia potrzeba ok. 10 cm odstępu pomiędzy tymi sufitami.
  • #10 16173399
    Dawids2009
    Poziom 9  
    Do sprawy podszedłem w nieco inny sposób,na sufit 1 panel led będzie a po bokach na każdej ścianie po 1 kinkiecie. Teraz jest problem bo nie wiem jaki panel led wybrać mam na mysli takie coś Jak zamontować lampy LED halogenowe w zwykłym suficie bez podwieszania? bo są rożnej mocy 18w 24w 30w 40w 50w 60w pokój 2,80x3,20. Nie ma być ciemno w tym pokoju ale też aby nie było zbyt jasno. Co wybrać?
  • #11 16174931
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Pamiętaj tylko ze do tego panelu jest jeszcze dosyć gruby zasilacz

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem montażu lamp LED halogenowych w zwykłym suficie betonowym bez jego obniżania. Użytkownik planuje remont i chce zainstalować 4-6 lamp, jednak napotyka trudności związane z konstrukcją sufitu. Uczestnicy forum sugerują, że bez obniżenia sufitu nie da się zamontować wpuszczanych lamp, ponieważ wiercenie w stropie może naruszyć jego integralność. Proponowane rozwiązania obejmują obniżenie sufitu na profilach kapeluszowych, co pozwoli na ukrycie kabli i zamontowanie oświetlenia. Inne pomysły to zastosowanie niskoprofilowych lampek meblowych lub stworzenie ramp oświetleniowych. Użytkownik rozważa również montaż panelu LED oraz kinkietów, zwracając uwagę na moc panelu, aby uzyskać odpowiednie oświetlenie w pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA