logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1.6fsi - Nietypowa praca silnika: przyczyny i rozwiązania

Zibi8620 01 Sie 2022 08:32 1851 8
REKLAMA
  • #1 20124659
    Zibi8620
    Poziom 2  
    Cześć, czy wie ktoś dlaczego ten silnik pracuje w taki sposób i czy to normalne? Dzięki za odpowiedzi tuta filmik https://filmy.elektroda.pl/60_1659335473.mp4
    Jeżeli nie to co tu może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 20124719
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Podłącz pod komputer to się dowiesz czy coś może powodować tą dziwną pracę.
  • REKLAMA
  • #3 20124735
    Zibi8620
    Poziom 2  
    Świeci mi się check i pokazuje błąd czujnika NOx
  • REKLAMA
  • #4 20124745
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ale który błąd tego czujnika?
  • #5 20124752
    Zibi8620
    Poziom 2  
    Tego ci niestety nie powiem bo kiedyś jak byłem u mechanika to mi go podłączył i był błąd czujnika NOx ale nie wiem jaki konkretnie i czekam teraz żeby się umówić
  • #6 20124779
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 878
    Spaliny to chyba tylko są analizowane przez sondy lambda?
    Może ma 2 sondy różne (przed i za katalizatorem) i któraś potrafi zawartość NOx badać?
  • #7 20124790
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    sq3evp napisał:
    Spaliny to chyba tylko są analizowane przez sony lambad?
    Może ma 2 sondy różne (przed i za katalizatorem) i któraś potrafi zawartość NOx badać?

Nowsze samochody posiadają czujnik NOx. Niby wygląda jak sonda ale do innego służy. Bada po prostu zawartość tlenków azotu w spalinach.

Dodano po 47 [sekundy]:

Zibi8620 napisał:
    Tego ci niestety nie powiem bo kiedyś jak byłem u mechanika to mi go podłączył i był błąd czujnika NOx ale nie wiem jaki konkretnie i czekam teraz żeby się umówić

Chodzi oto że tam błędy o różnej numeracji mogą być. Co z tym się wiąże mogą dotyczyć czegoś innego ale dalej związanego z NOx.
  • REKLAMA
  • #9 20124822
    Zibi8620
    Poziom 2  
    Myślicie że ten czujnik NOx może mieć wpływ na taki dźwięk tego co tam słychać?
    Dodam jeszcze że po odpaleniu silnika po całej nocy pracuje on mniej więcej tak jak ten golf na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=0e_cQXBRCYg może to też ma coś do rzeczy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza nietypową pracę silnika w Audi A3 1.6 FSI, wskazując na świecący się błąd czujnika NOx. Inni uczestnicy dyskusji sugerują podłączenie pojazdu do komputera diagnostycznego w celu identyfikacji problemu. Wskazują, że czujnik NOx, który bada zawartość tlenków azotu w spalinach, może wpływać na jakość procesu spalania. Pojawiają się pytania o konkretne kody błędów oraz o możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie czujnika lub wiązki przewodów. Użytkownik zauważa, że dźwięk pracy silnika po nocnym postoju przypomina dźwięk innego pojazdu, co może być istotne dla diagnozy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA