logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego nie można grać płynnie w GTA V po wymianie części? PC z P8Z68-V PRO.

dawid123machonek 04 Sie 2022 00:34 714 15
REKLAMA
  • #1 20128938
    dawid123machonek
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z komputerem a dokładnie naszła mnie chęć na pogranie sobie w gta 5 i gdy grałem online lub fabułe gra chodziła elegancko, żadnych przycięć itd lecz gdy pobrałem FiveM i grałem na serwerze miałem lekkie czasem przycinki dlatego wymieniłem procesor, płytę główną, dysk i dołożyłem 8gb ramu.
    Oczywiście format komputera, pobrałem sterowniki.
    I ku mojemu zdziwieniu, gra chodzi tragicznie, odpaliłem na test fabułe i mam przycinki co 3 sekundy, ogromne lagi.
    Podzespoły na których gra chodziła ok oprócz fivem:
    Płyta główna asus p8h61
    Procesor i5 2500 3,3Ghz.
    8GB ram
    Karta graficzna gtx 750ti 2gb
    Dysk HDD 7200 na którym jest zainstalowana gra
    Dysk ssd 125gb system

Podzespoły które są obecnie i gra laguje:
    Płyta główna asus p8z68-v pro
    Procesor i5 3570k 3.4Ghz
    16gb ram
    Karta graficzna gtx 750ti 2gb
    Dysk HDD 7200 na którym jest zainstalowana gra
    Dysk ssd 125gb system
    Czy ktoś jest mi w stanie pomóc bo nie mam pojęcia co się dzieje.

Dodam że gra na starym sprzęcie chodziła na wysokich ustawieniach bez zająknięcia, teraz nawet na niskich nie da się grać.
  • REKLAMA
  • #2 20130259
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8310
    Pobierz https://www.fosshub.com/HWiNFO.html?dwl=hwi_726.zip

Uruchom, zaznacz sensors only przy starcie (tylko czujniki), wybierz w grupie dużych ikon na dole programu rozpoczęcie logowania. Zapisz log do jakiegoś pliku, wtedy zminimalizuj HWInfo i uruchom grę (uruchom ją dopiero na tym etapie, nie uruchamiaj gry wcześniej i nie minimalizuj jej, gra niech się w pełni uruchomi po załadowaniu HWInfo). Pograj ~20 minut, zakończ grę, wróć do HWInfo i zakończ logowanie tym samym przyciskiem, którym je zacząłeś.

Wyślij utworzony log, może tam będzie widać, co jest przyczyną problemu.
  • REKLAMA
  • #4 20130977
    dt1
    Admin grupy komputery
    Na pierwszy rzut oka nie widać problemów. Temperatury w normie, pamięci starczy, dyski nie są przyczyną spowolnień. Z jakiegoś powodu jest informacja, że karta graficzna jest maksymalnie obciążona, mimo że same wskaźniki obciążenia nie wyglądają na wysokie. Można sprawdzić komputer pod kątem infekcji:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3815619.html

Załącz oba logi, można będzie zobaczyć, czy tam czegoś nie widać. Chociaż jeśli to nowa instalacja systemu to raczej nie spodziewam się tutaj problemu.
  • REKLAMA
  • #6 20131033
    dt1
    Admin grupy komputery
    Odinstaluj:
    Speedfan (program miał ostatnią aktualizację ponad 10 lat temu, może powodować problemy z nowszymi systemami)
    Driver Identifier (jeśli aktualizowałeś sterowniki tym oprogramowaniem, to nie można zagwarantować poprawności działania systemu)
    Desktop Hooker 3.3/3.4 - to jest w zasadzie keylogger, może również wpływać na wydajność. Instalowałeś go celowo?
    MSI Afterburner (tymczasowo, jego niepoprawne ustawienia mogą wpływać na wydajność komponentów).
  • #7 20131053
    dawid123machonek
    Poziom 3  
    Wszystkie aplikacje które wyznaczyłeś (łącznie z keyloggerem) zostały zainstalowane w czasie gdy problem z grą istniał także raczej nie wypływają one na nic.
    Ale usunę je, bo nie są mi potrzebne.
    Co dalej? :/

Dodano po 4 [minuty]:

A Driver Identifier został pobrany ze względu że był problem z sterownikiem "standardowy kontroler SATA AHCI" i pobrałem go właśnie przez tą aplikację.
    Resztę sterowników pobrał windows update.
  • #8 20131166
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    A jak inne gry chodzą? Jaki wynik 3dmark 11 https://benchmarks.ul.com/legacy-benchmarks ?

Sprawdź gpu-z po odpaleniu pytanika czy wskakuje x16 szyna czy nie w głównym oknie gpu-z.

Grafika jest z dodatkowym zasilaniem czy bez?
  • #10 20131265
    dt1
    Admin grupy komputery
    Dlaczego nie można grać płynnie w GTA V po wymianie części? PC z P8Z68-V PRO.

Podaj też jakie wartości wyświetla koło tego właśnie znaku zapytania (po kliknięciu w tajemniczy pytajnik i obciążeniu karty).
  • REKLAMA
  • #12 20133806
    dawid123machonek
    Poziom 3  
    Jest ktoś w stanie jeszcze mi pomóc? Odnaleźć przyczynę.
    Bo dalej niestety nie wyjaśniłem problemu...

Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

Odkryłem nową rzecz, gdy wyciaglem kartę sieciową i dałem inna na USB, gra w fabule chodzi dużo lepiej, są jeszcze czasem przycinki ale jest ich mniej, o co tu chodzi??
  • #14 20134858
    dawid123machonek
    Poziom 3  
    Pod kablem internowym jest to samo.
    Nie wiem co jest nie tak z tym komputerem, już nie mam sił :(
    Raz gra działa lepiej raz tragicznie.
    Teraz zrobiłem próbe, odpiąłem monitor i podłączyłem pod telewizor przez hdmi.
    Gra nagle zaczęła dobrze chodzić, wyłączyłem komputer, podłączyłem monitor i znowu zaczęła się ścinać.
    Dzieją się dziwne rzeczy, odpinam kartę sieciową, jest lepiej, później znowu gorzej, podłączam obraz pod tv, jest lepiej, wyłączam kompa próbuje zrobić drugi test, znowu zle działa, jak już nie mam pojęcia zaraz komp poleci przez okno.
    Zrobiłem jeszcze kolejny format komputera i nadal to samo.
  • #16 20136885
    dawid123machonek
    Poziom 3  
    Chyba faktycznie coś było z płytą główną, poskładałem wszystko na poprzedniej płycie i wszystko działa aż miło, no niestety szkoda tylko płyty bo zależało mi na OC, a tą która mam nie posiada takiej funkcji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z płynnością gry GTA V po wymianie podzespołów w komputerze. Po modernizacji, która obejmowała wymianę płyty głównej na ASUS P8Z68-V PRO, procesora na i5 3570K, dodanie 8GB RAM oraz reinstalację systemu, gra zaczęła działać z lagami, mimo że wcześniej działała płynnie. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym monitorowanie temperatur i obciążenia komponentów, które nie wykazały problemów. Po dalszych próbach, w tym zmianie karty sieciowej oraz podłączeniu do telewizora, zauważono poprawę wydajności. Ostatecznie, po powrocie do starej płyty głównej, problem zniknął, co sugeruje, że nowa płyta mogła być wadliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA