logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzanie amplitunera Ferguson AV660: wentylator chłodnicy niesprawny?

Kesti 16 Sie 2022 14:19 318 4
REKLAMA
  • #1 20146243
    Kesti
    Poziom 2  
    Witam, od jakiegoś czasu mam amplituner Ferguson AV660. Przez jakiś czas amplituner grał normalnie, ale od pewnego czasu wzmacniacz się bardzo grzeje w miejscu, gdzie jest umiejscowiona chłodnica. Zajrzałem do środka i okazało się, że wentylator od chłodnicy się nie kreci. Więc w związku z tym mam pytanie. Czy ten wentylator ma się kręcić cały czas, czy on załącza się tylko przy mocnym grzaniu wzmacniacza. Prosiłbym bardzo o odpowiedź na moje pytanie i doradzenie co zrobić z tym faktem, że ten wzmacniacz się grzeje.
  • REKLAMA
  • #2 20147400
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Kesti napisał:
    Zajrzałem do środka i okazało się, że wentylator od chłodnicy się nie kreci.
    Problemem najprawdopodobniej jest zabrudzenie wentylatora kurzem. Koniecznie wymontuj i dokładnie wymyj i doczyść ten element. Skontroluj stan łożyska i razie potrzeb nasmaruj je. Jeśli naprawa okaże się niemożliwa, wentylator można wymienić. Zamienniki są łatwo dostępne i niedrogie. Instrukcję regeneracji takiego wentylatora chłodzącego znajdziesz bez problemu na Elektrodzie. Robi się to w ten sam sposób jak wentylatory chłodzące w zasilaczach komputerowych. Oczywiście do czasu usunięcia problemu nie używaj sprzętu - praca bez odpowiedniego chłodzenia może spowodować uszkodzenia i na pewno wpłynie na skrócenie żywotności tego urządzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20147413
    Kesti
    Poziom 2  
    Dziękuję, za udzielenie odpowiedzi, ale drugi problem tkwi w tym, że ten wzmacniacz nie był nigdy od nowości otwierany i czyszczony, nawet plomba gwarancyjna była jeszcze nalepiona. Ale do rzeczy. Po takim czasie śruby się nie chcą odkręcić, więc masz jakieś porady jak takie śruby odkręcić, tak żeby nie uszkodzić obudowy i samych śrób.
  • REKLAMA
  • #4 20147441
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Kesti napisał:
    jak takie śruby odkręcić, tak żeby nie uszkodzić obudowy i samych śrób.
    ...należy zastosować jakikolwiek preparat penetrujący, który ułatwi odkręcenie śrub - na rynku jest ich mnóstwo. Po zastosowaniu kilkukrotnej aplikacji środka, śrubę warto (delikatnie!) opukać, a potem odkręcić. Na Elektrodzie jest mnóstwo tematów dotyczących tego typu porad.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20147845
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9288
    Kesti napisał:
    Po takim czasie śruby się nie chcą odkręcić,
    Odkręcą się gdy użyjesz odpowiedniego wkrętaka. Źle dopasowany wkrętak powoduje wyskakiwanie go z nacięć śruby i w konsekwencji zniszczenie nacięć; co za tym idzie po kilku takich "omsknięciach" wkrętaka nacięcia śruby będą tak zniszczone, że pozostaje tylko użyć wykrętaka.
    Mimo że w serwisie miałem do czynienia z wieloma naprawdę starymi (i od nowości nie ruszanych) sprzętami audio nigdy nie spotkałem się z koniecznością pomagania sobie jakimkolwiek specyfikiem pomagającym odkręceniu śrub.
    Przypomnę, że istnieją dwa rodzaje wkrętaków "krzyżakowych" PZ i PH - wkrętak PZ nie pasuje do śrub PH i analogicznie wkrętak PH nie pasuje do śruby PH. Oba typy występują w różnych wielkościach - to również ważne.
REKLAMA