logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do zdalnego sterowania robotem z mikrokontrolerem i kamerą przez internet

Marcin5154 13 Lis 2005 11:56 6050 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy istnieje gotowy program do sterowania robotem z mikrokontrolerem, kamerą i klawiaturą przez internet?

Gotowego, uniwersalnego programu do takiego robota raczej nie ma; trzeba to zbudować jako kilka osobnych modułów, a nie jako jedną aplikację robiącą wszystko [#1983184][#1988677] Najpierw przygotuj oprogramowanie mikrokontrolera do sterowania silnikami, potem komunikację z PC przez UART, następnie lokalny program sterujący, a dopiero na końcu dodaj obsługę kamerki i połączenie przez internet [#1983184] Do sterowania urządzeniami przez internet padła też nazwa STER-net, ale działa on przez układ elektroniczny podłączony do komputera przez RS232 [#1991464] Autorzy podkreślali, że bez podstaw elektroniki i programowania taki projekt zajmie raczej miesiące niż tydzień [#1983184][#1984524]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1982178
    Marcin5154
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No to tak zbudowalem robota i teraz chcialbym nim sterowac przez neta
    ale chcialbym wlasnie zeby to byl program do sterowania robotami przez neta w ktorym odrazu np. klikne lewą strząłkę i mi robot skręca w lewo:

wymienie przyciski ktore mają byc uzywane:
    -ctrl-strzela laserem (laser podlączony do mikrokontrolera)
    -strzałka lewa-skręca w lewo
    -strzałka prawa-skręca w prawo
    -strałka górna-jedzie do przodu
    -strzałka dolna-jedzie do tyłu
    -shift+p-świecą dwie diody (na przodu biale)

ale kiedy przycisnie jeden klwisz np. ctrl to chciałbym zeby za pierwszym razem on robil cos takiego ze przeprogramowuje mikrokontroler tak aby jak ja sie lącze z nim i klikne ten klawisz to on jusz wie ze ma wlączyc laser a kiedy jeszcze raz przicisne to wylącza laser !!!!!

aha i tak z wszystkimi (tylko ze za pierwszym razem !!!!!!)

i chce jeszcze eby on tego mikrokontrolera tak przeprogramowal zeby mi wysylal obraz z kamerki i dzwięk i do tego zeby jeszcze gdy wlącze mikrokontroler to zeby wlączyly sie diody (te tylne)i
    czujniki czy tam sensory dotyku
    i jeszcze kamerka i glosniczek

aha jesli chodzi o skręcanie kół przednich to wybralem taki sposob

pomuscie
    Załączniki:
    • skrêcanie.doc (19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1982799
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    plany bardzo ambitne
    temat musisz podzielić na kilka grup
    - program sterujący w PC i przesył danych siecią lub przez RS , LPT
    - program sterujący w robocie z możliwością komunikacji z PC
    - sposób przekazywania obrazu robot > PC
    może przemyśl jeszcze raz wszystko bo bez wiedzy z programowania uC,PC, elektroniki i mechaniki będzie kiepsko
    przeglądnij forum poszególne tematy były omawiane
  • #3 1982906
    Marcin5154
    Poziom 11  
    no dobra podaj mi linki do poszczegulnych tematow

Dodano po 20 [sekundy]:

a i powiec czy znasz taki program
  • Pomocny post
    #4 1983184
    merlinthe
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Przede wszystkim - jeśli będziesz pilnować ortografii, to więcej osób będzie skłonnych Ci pomóc, bo będą Cię traktować bardziej poważnie.
    Póki co - ja to widzę tak, że nie masz zrobionego żadnego oprogramowania (i zapewne też żadnej elektroniki) i liczysz na to, że jeden program to załatwi.

To nie jest takie proste. Musisz nauczyć się programować mikrokontroler (google: mikrokontrolery avr), potem - musisz nauczyć się programować dla Windows (java), na koniec musisz nauczyć się programować aplikacje internetowe (php).

Wprawnemu programiście to, o czym mówisz zajęłoby ok. dwóch tygodni pisania. Tobie zajmie przy nauce od zera - pewnie ok. trzech-czterech miesięcy.

Gotowych programów z tego co wiem - nie ma, więc przygotuj się na ciężką (ale satysfakcjonującą) pracę, albo znajdź wspólnika, który zajmie się programowaniem, podczas gdy Ty skupisz się na mechanice :)

Powodzenia!

Najlepiej realizuj całość w takiej kolejności:
    - Najpierw przygotuj soft do mikrokontrolera, który będzie uruchamiał silniki po wciśnięciu przycisków na obudowie
    - Potem opracuj sposób komunikacji z komputerem (patrz google: UART)
    - Potem przygotuj lokalny program, który steruje robotem
    - Dodaj obsługę kamerki
    - Dopiero na końcu martw się o komunikację przez internet

Zadania dziel na mniejsze zadania, aż dojdziesz do najprostszych, które koolejno będziesz realizować. Tak się buduje roboty, programy, samochody i wszystko inne.[/b]
  • #5 1984496
    Marcin5154
    Poziom 11  
    no dobra ja bede sie zajmowal tylko mechaniką alw tez chcialbym zebyscie mi wy pomogli a ze sprawą pisania to mi cos klawiatura nawala

Dodano po 1 [minuty]:

a jesli chodzi o programowanie to nie umiem a robot mi jest potrzebny do jednej rzeczy w ktorej musze miec w tydzien

Pomuście prosze bardzo mi jest potrzebny ten robot !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #6 1984512
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    Najpierw nauczyłbym się elektroniki, a potem dopiero zaczął martwić o to, jak w ogóle ruszyć robota...
  • #7 1984513
    Marcin5154
    Poziom 11  
    pomuscie mi zrobic to sterowanie i te wszystkiepodpunkty co napisał marlinthe !!!!!!!!1
  • Pomocny post
    #8 1984524
    zerpo
    Poziom 22  
    Bez żadnego doświadczenia z elektroniką a tym bardziej programowaniem, to w tydzień, to możesz jedynie kupić gotową maszynę... Sam nie dasz rady, to jest projekt na pare tygodni, a bez doświadczenia to i miesięcy...
  • #9 1984532
    Marcin5154
    Poziom 11  
    :( zerpo zablokowales mnie

Dodano po 2 [minuty]:

a co do tego zerpo mi to jest potrzebne w tydzien
  • #10 1984567
    zerpo
    Poziom 22  
    W tydzień naprawde nie dasz rady, nawet nie dasz rady zrobić porządnego schematu.
    A na gadu Cie zablokowałem, bo wyraźnie sobie robiłeś żarty moim kosztem. Z resztą mam wrażenie, że całe to Twoje budowanie robota to jest jakiś żart...
    Można wiedzieć w jakim jesteś wieku? 11 lat?
  • #11 1984607
    merlinthe
    Poziom 12  
    Marcin - Twoje błędy ortograficzne to nie wina klawy, a lenistwa. Klawa zamiast "Pomóżcie" nie wpisze "Pomuscie", a przy wysyłaniu posta jest przycisk "Pisownia" - jak nie masz chęci z niego korzystać, to nikt nie będzie Cię traktować poważnie.

A co do robota - po co Ci on w tydzień?

Zrobienie takiego czegoś, tak jak zerpo mówi, dla osoby bez doświadczenia, jest awykonalne. Jak potrzebujesz go za tydzień, to pozostał Ci gotowiec - poszukaj na zachodnich serwisach, chociaż tego sterowania przez internet raczej nie znajdziesz.

I nikt tu nie będzie siedział dziesiątek godzin, żeby za Ciebie pracę wykonać. Jeśli nie chcesz robić programowania, to znajdź programistę do zespołu i wspólnie budujcie maszynę.
  • #12 1984617
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    W kwestii formalnej: po co powtarzasz ? i ! w temacie? raz czy dwa nie wystarczy?
  • #13 1988192
    Marcin5154
    Poziom 11  
    eno ale mi robot jest potrzebny w tydzień i chce tylko wiedzieć czy jest taki program ja nie znam a ni języka c+ ani inne !!!!!!!!!!!!!

pomuście
  • #14 1988325
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    W102: Troll warning!!!
  • #15 1988392
    Marcin5154
    Poziom 11  
    co?
  • #16 1988551
    bogdan_p
    Poziom 39  
    od początku tematu wszyscy Ci piszą żę nie dasz rady zrobić tego w tydzień , bez grunownej wiedzy z elektroniki i programowania !

kiedyś w jednym z tematów napisałem :
    Cytat:
    napisz za mnie , zrób za mnie , uruchom za mnie i przyśli ..... może pokryje koszty wysyłki

Ty widze myslisz w podobny sposób , wszyscy pracujcie dla mnie bo muszę to już mieć ....... kolego nie tędy droga , każdy na forum napewno będzie służył pomocą , ale nie wykona za Ciebie całej pracy , a Twoja rola ograniczy się jedynie do sprawdzenia forum i czekania na gotowca !
    trochę własnej pracy trzeba najpierw włożyć !
  • #17 1988588
    Marcin5154
    Poziom 11  
    no to ja wlozylem tylko ze ja chce tylko program do sterowania robotem przez internet mi tylko oto chodzi
    Ja szukalem taki program ale nie moge znalesc

Dodano po 4 [minuty]:

bogdan_p napisał:
    od początku tematu wszyscy Ci piszą żę nie dasz rady zrobić tego w tydzień , bez grunownej wiedzy z elektroniki i programowania !

kiedyś w jednym z tematów napisałem :
    Cytat:
    napisz za mnie , zrób za mnie , uruchom za mnie i przyśli ..... może pokryje koszty wysyłki

Ty widze myslisz w podobny sposób , wszyscy pracujcie dla mnie bo muszę to już mieć ....... kolego nie tędy droga , każdy na forum napewno będzie służył pomocą , ale nie wykona za Ciebie całej pracy , a Twoja rola ograniczy się jedynie do sprawdzenia forum i czekania na gotowca !
    trochę własnej pracy trzeba najpierw włożyć !

aha
  • #18 1988677
    bogdan_p
    Poziom 39  
    widze że nadal nie potrafisz zrozumieć , albo nie chcesz
    nie znajdziesz takiego programu , chyba że bęzie pochodził z gotowego urządzenie
    najpierw robot i mechanika
    później uC sterujące pracą robota
    i na koniec program komunikacyjny i sterujący w PC
    nigdzie nie znajdziesz gotowca bo nikt nie jest jasnowidzem jak będzie sterowany robot ( układ jezdny , inne elementy wykonawcze ) jaki procesor ? , sposób tranmisji danych i jak jeszcze planowałeś przekaz video do PC i sterownie kamerą
  • #19 1988701
    Marcin5154
    Poziom 11  
    no tego nie wiem
    a jesli chodzi o te inne to
    1.robot jest gotowy trzeba jedzynie go przeprogramować a tym bedzie luzik
    2.nie umiem języka c+ i innych bo jak bym znal to bym se zrobil taki program

Dodano po 1 [minuty]:

a tak jak napisalem wyzej ze ja nie umie jezyka c+ i innych to tak przeprogramowaniem to bym zrobil tak ze jak bede mial ten program to na podstawie tego zrobie przeprogramowanie

Dodano po 9 [minuty]:

no to tak kazdy by chcial sterowac przez internet więc pomyslalem ze moze bedzie inny sposób sterowania a taki za ja jak bede znal te języki (przynajmniej 1)to zrobie mu program ktory wsadze do mikrokontrolera inaczej przeprogramowuje i to np. będą takie misje np.

strzel laserem lub jedz na mną

Dodano po 2 [minuty]:

nie wiem czy mi sie uda dlatego jestem za sterowanie przez internet
  • #20 1988894
    bogdan_p
    Poziom 39  
    pisz może najpierw w Wordzie , bo Twoje posty to tragedia !
    jak chcesz coś przeprogramować jak nie masz pojęcia o żadnym z języków programowania ?
  • #21 1988995
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    I o co chodzi z tym PRZEprogramowaniem?
    Czy moglbys podac szczegoly techniczne tego robota, skoro jest juz gotowy?
  • #22 1989478
    zerpo
    Poziom 22  
    Marcin5154 napisał:

1.robot jest gotowy trzeba jedzynie go przeprogramować a tym bedzie luzik

No fajnie, fajne, ale jak to może być luzik, skoro:
    Marcin5154 napisał:

2.nie umiem języka c+ i innych bo jak bym znal to bym se zrobil taki program

Słuchaj, 'ziom'. Masz dopiero 11 lat, niech rodzice kupią Ci na początek jakiś zestaw np. AVT dla początkujących elektroników, naucz się co i jak i dopiero po otarciu mleka spod nosa wrócimy do tej dyskusji. Ty nawet sam nie wiesz czego chcesz, jak sie do tego zabrać, a proszony o opisanie robota, którego chcesz przekonfigurować nie potrafisz go opisać...
    Pozostaje Ci tylko albo nauczyć się tego wszystkiego (a to znaczy poświęcić naprawdę dużo czasu), albo zapłacić komuś za wykonanie...
  • #23 1991464
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    W tym wątku jest program do sterowania urządzeń poprzez internet i nazywa się STER-net. Sterowane urządzenie podłączamy do układu elektronicznego, które z kolei jest podłączone poprzez port RS232 do komputera.

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic156231.html

Program do pobrania w tym wątku
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221760.html
  • #24 1991975
    Marcin5154
    Poziom 11  
    dzięki

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

podawajcie mi i inne programy
  • #25 1992736
    Marcin5154
    Poziom 11  
    I znów piszę post na temat mojego robocika
    Moim glównym celem jest mieć program do sterowania przez interneta ale nie jakiś sternet tylko taki jaki bym chciał żeby był
    No to on ma być taki co
    :arrow:klikam strzałkę górną-jedzie do przodu (tylko jak przycisnąłem)
    :arrow:klikam strzałkę dolną-jedzie do tyłu (tylko jak przycisnąłem)
    :arrow:klikam strzałkę lewą-skręca koła w lewo
    :arrow:klikam strzałkę prawą-skręca koła w prawo
    :arrow:klikam ctrl-strzela laserem (podłączony do mikrokontrolera)

system skrętu jest taki:
    Załączniki:
    • Program do zdalnego sterowania robotem z mikrokontrolerem i kamerą przez internet Nuova immagine.png (2.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 1992758
    Marcin5154
    Poziom 11  
    Chce też by za pierwszym razem robiło się oprogramowanie np. kliknę strzałkę górną za pierwszym razem na klawiaturze i robi mi się specjalny plik np. z napisem

sg1
    sg=8
  • #27 1992778
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Nie otwieraj nowego tematu, skoro mozesz dopisac sie w starym...

I powtorka z tego, co mowili koledzy wczesniej:

Polecam na poczatek "Symfonia C++"... I duzo pracy... Do tego jakies podstawy elektroniki, ksiazek na pewno jest duzo, wystarczy skoczyc do biblioteki... Do tego gruntowne przejrzenie forum i za jakis czas cos takiego powstanie...
    A jak przez internet, to jeszcze moznaby o sieciach poczytac...
    Pracy jest do wakacji :-)

Ehhh... Ktory to juz taki sam post...
  • #28 1995312
    Marcin5154
    Poziom 11  
    no masz racje ale szukam taki program jak wymienilem na gorze i nie moge znalezc a teraz do tego cos mi internet nawala a co do sterowania

chciałbym zeby to bylo podobne
    a co do sterowania to chciałbym zeby tak
    -klikam klawisz a program wysyła kod klawisza do mikrokontrolera
    -mikrokontroler przyjmuje kod i sprawdza czy w kodzie (ten przeprogramowany) jast takie cos
    -jak jest to robi to co jest w tym kodzie
    -odsyla szybko wiadomosc udanego ruchu i przygotowuje się do nąstępnego w 0.1 sec.

a to
    sg1-to znaczy że dany klawisz zostal przyciśnięty tylko raz a
    sg=8 -to znaczy ze dany klawisz jest caly czas przytrzymany

sg1-strzałkagórna1
    sg=8strzałkagórnacałyczasprzyciśnięta
    Załączniki:
    • Program do zdalnego sterowania robotem z mikrokontrolerem i kamerą przez internet SYSTEM STEROWANIA.png (17.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 2005789
    Marcin5154
    Poziom 11  
    moze si€ rozkreci ten temat ??
    a zna ktos stronę gdzie można kupić mikrokontrolery ??????????
  • #30 2006143
    merlinthe
    Poziom 12  
    Marcin - spróbuj ten adres:
    www.google.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania programu do zdalnego sterowania robotem wyposażonym w mikrokontroler i kamerę przez internet. Autor pragnie, aby program umożliwiał sterowanie ruchem robota za pomocą klawiszy strzałek oraz dodatkowych funkcji, takich jak włączanie lasera (podłączonego do mikrokontrolera) czy zapalanie diod, z możliwością przeprogramowania mikrokontrolera przy pierwszym naciśnięciu danego klawisza, co miałoby umożliwić późniejsze szybkie sterowanie. Użytkownicy forum podkreślają, że realizacja takiego projektu wymaga zaawansowanej wiedzy z zakresu programowania mikrokontrolerów (np. w języku C++), programowania aplikacji na PC oraz aplikacji internetowych, a także elektroniki i mechaniki. Zwracają uwagę, że gotowe programy do tak specyficznego sterowania przez internet nie istnieją, a stworzenie takiego systemu jest czasochłonne i wymaga nauki oraz doświadczenia. Wskazano na konieczność podzielenia projektu na etapy: mechanika robota, oprogramowanie mikrokontrolera, komunikacja i sterowanie z poziomu komputera. Podano przykład programu STER-net, który umożliwia sterowanie urządzeniami przez internet za pomocą portu RS232, jednak nie spełnia on wszystkich wymagań autora. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące konieczności nauki podstaw elektroniki i programowania oraz realistycznego podejścia do projektu, zwłaszcza przy krótkim terminie realizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA