logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 24-xa0053w - Niekompletne podświetlenie matrycy komputera All-in-one

telfix 18 Sie 2022 18:07 750 7
REKLAMA
  • #1 20149883
    telfix
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam serdecznie.
    Taki trochę niewygodny w naprawie sprzęt. Wcześniej komputer stracił część podświetlania z jednej strony ekranu tworząc cień. Po demontażu, poprawie złączek i ponownym montażu jakoby problem zniknął. Jednak po kliku tygodniach powrócił że "zdwojoną siłą". Cienie pojawiły się zarówno z lewej jak i prawej strony ekranu. Pomiary możliwe w zasadzie tylko na kabelku wpadającym do płyty z opisem BackLight. Poniżej zdjęcie gniazda z kabelkiem.

Model płyty DA0N76MB6E0 rev E. Czy ktoś z forumowiczów ma choć fragment schematu odpowiedzialny za owo podświetlenie?
  • REKLAMA
  • #2 20150799
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    {Pokaż jak to wygląda, możliwe że po prostu padły diody w podświetleniu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20152294
    telfix
    Poziom 12  
    Staram się wyeliminować to najgorsze.
    Zdjęcie pierwszej awarii która potem ustąpiła:

A poniżej zdjęcie aktualne jeszcze przed moją kolejną ingerencją:

I jeszcze najlepsze. Po rozbiórce aby rozeznać połączenia i zrobić pomiary do tego wątku i ponownym montażu monitor obudził się a cała matryca znów świeci równomiernie. W sumie nie wiadomo co gorsze. Teraz wszystkie pomiary wychodzą poprawnie czyli każda gałąź zasilania pasków LED ma podobne wyniki czyli spadek napięcia na każdej z czterech katod poniżej volta. Zasilanie diod jest kilkunasto voltów ale po uruchomieniu komputera dźwiga się po z tego co pamiętam ok 45V. Pierwsze zdjęcie ukazujące sporego w przewody kabelka w rzeczywistości pracuje ich tylko 6. Reszta jest zworą nawet nie "umaszoną". Próbowałem odszukać samej matrycy i jego modelu ale bezskutecznie. Jest tak zabudowana i przyklejona do plastikowej obudowy/chassis że jest praktycznie niemożliwe jej zidentyfikowanie czy nawet demontaż. Trochę jestem pod ścianą. Zostawić tak to znów problem powróci. Rozkleić i rozebrać matrycę - spore ryzyko. Pocieszające jest to iż komputer wyposażony jest w dwa złącza HDMI. No ale cała koncepcja All-in-One poległa by.
  • #4 20152387
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20152538
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Skoro matryca działa po rozebraniu ponownym problem
    - być może w"zimnych lutach , przerwie na kabelkach
    - ?
    Spec. modelu i support od HP Link
    W serii HP 24FW
    - bywałą matryca LSM238HL05 od Samsunga Link

Matryce do tego modelu z dotykem bywały na (amazon) ale cena kosmos
    Link

Ten driver Z5 zapewne to jakaś sklonowana ver. popularnego LED drivera 6-channel ?
    - może MIC4811 Link
    - może LM3444MM od TI

Na Modele serii HP 24-xa nie ma SM , nic mimo,że płyta od Quanta N76

W seri HP 23-B na Quanta N83 stosowano
    Załączniki:
    • lm3444.pdf (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 20153523
    telfix
    Poziom 12  
    Dziękuje Panowie za zainteresowanie i konkrety. Patrząc na archiwalne zdjęcia widać jakby matryca posiadała faktycznie cztery równe sekcje szeregowo połączonych diod z czego skrajne niedomagają. Co mi pozostało, czekać? Jeszcze faktycznie zdejmę płytę i przemierzę te 4 ścieżki które sterują katodami Led’ów. Skoro pozostałe diody świecą wyraźnie wydaje się wspólne zasilanie wszystkich za raczej sprawne (kabelek czerwony i różowy jako źródło zasilania są zwarte na płytce. Próbowałem mechanicznie zginąć gniazda i przewody aby wymusić zimny lut lub naderwany przewód ale podświetlenie jest stabilne. Zauważyłem że drugi koniec kabla biegnie do płytki głównej matrycy i zapewne pośredniczy w zasilaniu Led’ów.

A zaraz obok na skraju matrycy jest malutkie gniazdo na wąską tasiemkę która wpada do plastikowego otworu na samym spodzie szkła gdzie zazwyczaj są diody. Tu widać ją schowaną pod blachą gdzie skręca w bok:

Pozostaje zlokalizować kontroler diod i chyba spróbować go zdjąć i położyć na zwykłej cynie ołowianej
  • #7 20153549
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Cytat:
    matryca posiadała faktycznie cztery równe sekcje szeregowo połączonych diod z czego skrajne niedomagają

Skoro zasilane 45V sekcje (linijka LED"owa)
    :?: Z ilu diód złożona jest sekcja (linijka diodowa)
    - to policz diody /podziej il. diód z zasilaniem , wyjdzie jakie diody sa : 3V/ czy 6V
    * 45: (il. diód) = (wart.Uf diody)
    :idea:
    Skoro dwie skrajne Nie świecą > zapewne jedna /kilka jest uszkodzonych
  • REKLAMA
  • #8 20157989
    telfix
    Poziom 12  
    Puki co sprzęt działa poprawnie. Rozebrałem płytę i po drugiej stronie znalazłem ten dziwny sterownik Led:

Przelutowałem go choć wyglądał jakoby miał zdrowe połączenia:

Pomiary kolejnych czterech wiązek zasilania pokazywały iż trzy na katodach miały po równo 0,7V a jedna 0,5. Pomyślałem iż skoro i tak działa to podmienię przewody tych dwóch i jak coś się stanie będzie wiadomo co to powoduje. Innych pomysłów na ten moment nie mam. Przy okazji zdjąłem po jednym przewodzie by opisać które są odpowiedzialne za jaką część ekranu i wszystko się zgadza, obraz podzielony jest na cztery części. To kilka fotek symulacji braku kolejnych sekcji:
    HP 24-xa0053w - Niekompletne podświetlenie matrycy komputera All-in-one HP 24-xa0053w - Niekompletne podświetlenie matrycy komputera All-in-one

A tu przy okazji jest przybliżenie tasiemki i wlot do samej matrycy zasilania LED’ów:

Tak chyba to zostawiam. Działa. Jak problem wróci to będę miał więcej możliwości i zrobię pomiary bo już przynajmniej wiadomo gdzie i bez demontażu płyty. Ale lisek wydaje mi się że możesz mieć rację iż wysiadają diody wewnątrz szkła. Teraz to demontować chyba nic nie da bo zapewne zimnych lutów nie ma co się spodziewać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podświetleniem matrycy w komputerze All-in-One HP 24-xa0053w, gdzie z jednej strony ekranu pojawiły się cienie. Po demontażu i poprawie złączek problem chwilowo ustąpił, ale po kilku tygodniach powrócił z większą intensywnością. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie diod LED lub przetwornicy zasilającej. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie napięć na złączu zasilania LED oraz przelutowanie podejrzanych połączeń. Użytkownik zauważył, że po rozebraniu matryca działa poprawnie, co może wskazywać na problem z zimnymi lutami lub przerwami w kablach. Pojawiły się również sugestie dotyczące modeli matryc, które mogą być używane w tym urządzeniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA