Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sonda lambda - jak sprawdzić

PIJ 13 Lis 2005 12:23 6299 6
  • #1 13 Lis 2005 12:23
    PIJ
    Poziom 2  

    Wiem że było już nie raz na ten temat ale jestem laikiem i te wszystkie opisy o podpinaniach, pinach, schematy to dla mnir ciemna magia.

    Objaw jest taki że sonda pokazuje zakres pracy od0 do 5 V. Tak jest na benzynie i na gazie. Swiece czarne więc mieszanka za bogata. Pali na dotyk, na zimnym trzyma oborty ale trochę rozgrzany gaśnie na benzynie a na gazie nierówne oborty. Po całkowitym rozgrzaniu rochę nierówno chodzi. Gazownik którego pytałem stwierdził że takie objawy może dawać brak masy na sondzie. Jak sprawdzić masę sondy. Na obudowie podobno się nie sprawdzi bo jest izolowana. Sonda 3 przewodowa. Dwa czarne (pewnie układ grzania) i fioletowy. Między tymi czarnymi jest odczyt na omomierzu zależny od temperatury, a ten fioletowy nie pokazuje żadnych odczytów na mierniku (z resztą przewodów, masą itp).

    Z góry dzięki za łopatologiczną pomoc.

    0 6
  • #2 13 Lis 2005 13:48
    Jacek79
    spec od auto-elektro

    jaki samochód???
    to dziala czy nie bo najpierw piszesz ze jest odczyt 0-5v a potem zeze niema zadnych odczytow. zdecyduj sie.

    0
  • #3 13 Lis 2005 14:38
    PIJ
    Poziom 2  

    Jacek79 napisał:
    jaki samochód???
    to dziala czy nie bo najpierw piszesz ze jest odczyt 0-5v a potem zeze niema zadnych odczytow. zdecyduj sie.


    sorry. Megane 1.6 8V + LPG 98 rocznik.

    Sonda pracuje w zakresie 0-5V tak pokazuje miernik podpięty do sondy. Czyli z tego co się orientuję to źle bo wahania powinny być w zakresie 0-1V.

    Brak odczytów o których piszę to brak wskazań miernika na poszczególnych przewodach sondy. Są dwa czarne i pomiędzy nimi jest jakiś przejście, a jest jeden fioletowy i z niego nie ma przejscia na żaden z czarnych przewodów ani nie reaguje miernika na podłączenie go do masy ani nigdzie.

    Jak sprawdzić czy sonda ma dobrą masę?? Można podpiąć masę z klemy na obudowę sondy na przykład??

    0
  • #4 13 Lis 2005 15:57
    autkom

    Poziom 17  

    Skoro miernik pokazuje 0-5V to pracuje. Innym razem piszesz, że nie pracuje. Nic już nie rozumiem.
    Ale jak ma 0-5 to jest ok.
    Co to znaczy, że sonada ma dobrą masę?
    Pisrwsza sonda zwykle ma właśnie wskazanie 0-5 V. Druga zwykle ten zakres ma mniejszy.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Już wiem. Pierwsza sonda (czujnik tlenu)mała zaw tlenu - bogata mieszanka. Za mały sygnał - za bogata. Czyli masz Swój błąd. Pozdrawiam.

    0
  • #5 13 Lis 2005 16:27
    PIJ
    Poziom 2  

    autkom napisał:
    Skoro miernik pokazuje 0-5V to pracuje. Innym razem piszesz, że nie pracuje. Nic już nie rozumiem.
    Ale jak ma 0-5 to jest ok.
    Co to znaczy, że sonada ma dobrą masę?
    Pisrwsza sonda zwykle ma właśnie wskazanie 0-5 V. Druga zwykle ten zakres ma mniejszy.


    W książce od meganki pisze że wartosci jakie powinna przyjmować sonda to między 0 a 1V daltego odczyt 0-5V uznałem za błędny.

    O braku masy przy takim zakresie pracy mówił gazownik. Że sonda pokazując taki zakres (0-5V) nie ma masy.

    Sonda pracuje cały czas w zakresie tak jak napisałem.

    Dodano po 27 [minuty]:


    Dodano po 4 [minuty]:

    Już wiem. Pierwsza sonda (czujnik tlenu)mała zaw tlenu - bogata mieszanka. Za mały sygnał - za bogata. Czyli masz Swój błąd. Pozdrawiam.[/quote]

    W megance mam jedną sondę:(

    0
  • #6 13 Lis 2005 16:44
    autkom

    Poziom 17  

    Odczyt 0-5 jak najbardziej prawidłowy jest w układzie 2 sond. (pierwszą zwykło się nazywać czujnikiem tlenu) , druga natomiast to sonda właściwa. Wg mojego programu ze schematami masz 2 sondy. Gazownik powinien połączyć się z tą 2 sondą, pierwszy ten czujnik pozostawiając w spokoju. Spotkałem się też z pojedynczą sondą 0-5 V. W centralkach gazowych jest też możliwość nadania emulacji dla sondy 5V i określenia jej pętlicy. Na centralce Landi mam takie sondy 1 ; 1,2 oraz właśnie 5 V. Dla nich też można ustawić otwartą i zamkniętą pętlę.
    Jeśli jest sygnał 5V to wszystko działa poprawnie. Zobacz, czy masz 2 sondę i którą podłączył gazownik.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jeszcze jedno. Czy ten sygnał 5v to się zmienia jakoś, czy stoi?

    0
  • #7 13 Lis 2005 16:52
    PIJ
    Poziom 2  

    Zobacz, czy masz 2 sondę i którą podłączył gazownik.

    Sonda jest jedna w kolektorze wydechowym

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jeszcze jedno. Czy ten sygnał 5v to się zmienia jakoś, czy stoi?[/quote]

    Sygnał chodzi w zakresie 0-5V cały czas się zmienia.

    Myślę że coś jest nie tak, bo przygasa na bezynie rozgrzewając się i ma nierówne obroty na wolnych.

    0