logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megan II1,6 -problem z sondą tlenu za katalizatorem

qazwsx11 02 Sie 2008 08:52 2459 5
REKLAMA
  • #1 5400478
    qazwsx11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem z sondą tlenu za katalizatorem chociaż nie jestem pewny czy jest winna sonda.
    Wszystko sie zaczęło jak zamontowałem LPG (Landi Renzo) po przejechaniu paru tys km wystąpił błąd przemijający (serwis świecił)- uszkodzona sonda tlenu za katalizatorem.
    Wymieniłem kilkakrotnie sondę za katalizatorem ( przekładałem z innych meganek) i zawsze po przejechaniu ok 200-500 km comp zapamiętywał błąd sondy lambda za kat. Wymieniłem również sondę przed kat bo znajomy z serwisu twierdził że zawsze w serwisie wymieniają dwie.
    Nie wiem jaka może być przyczyna tych problemów może problem tkwi w LPG ( jeszcze na gwarancji) Tylko fachowcy od LPG twierdzą że u nich jest wszystko Ok.
    Może problem tkwi w tym że zawsze podmieniałem sondę na używana , ale kolega z serwisu twierdzi że te sondy były wyciągnięte z innych aut z małym przebiegiem i były sprawne .
    Podczas diagnozy sond przy podłączony compie podczas jazdy wartość napięć oscyluje od 0,2 do 1,0 V ale przy przyśpieszaniu powyżej 3000 obr sondy robią się nieaktywne( na LPG i na Pb).
    Jestem użytkownikiem , a nie mechanikiem nie wiem co mam robić może ktoś miał podobny problem. Proszę o jakąś podpowiedź.
    [/code][/quote][/u][/i]
  • REKLAMA
  • #2 5400708
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 564
    pewnie od gazu,
    musisz sie przyzwyczaic.
    albo jezdzic na benzynie, wtedy blad nie powinien wystepowac
  • REKLAMA
  • #3 5401246
    qazwsx11
    Poziom 2  
    może od gazu ale czy nic nie można z tym zrobić ?.
    Czy serwis gazu nie może tak wyregulować instalacji LPG żeby było Ok
    Jak mi mówiono przed montażem że ta instalacja jest najlepsza, a nawet w pewnych okresach była montowana przez Renówkę
    A może ten problem jest czymś normalnym przy tych silnikach?
  • REKLAMA
  • #4 5402730
    xwaldek1
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Sprawdzić czy na samej benzynie pracują prawidłowo obie sondy, jeżeli tak to do serwisu lpg na regulacje.Te silniki bez problemów pracują na LR OMEGAS
  • REKLAMA
  • #5 5405675
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    sygnal 1 sondy przy obrotach do okolo 3500 ma oscylowac po przekroczeniu tych obrotow ma wskazywac mieszanke bogatą sygnal z 2 sondy ma byc mniejwiecej staly mniejwiecej okolo 500 mV. jak bedzie zlle wyregulowana instalacja gazowa to tez bedzie wywalac blad . przejedz kilkaset km na benzynie i sprawdz czy tez zlapie blad
  • #6 5413153
    qazwsx11
    Poziom 2  
    Przejechałem na Pb około 350 km i comp nie odnotował żadnych błędów
    Pojadę teraz do serwisu LPG niech regulują- ciekawe co będą mówić ?
    Napiszę po wizycie u FACHOWCÓW od LPG.
REKLAMA