logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Możliwość zmiany IP w Vectrze, router Technicolor CGA2121, metody i wpływ zmiany routera

MIFOREQ 20 Sie 2022 00:54 12969 82
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się samodzielnie zmienić zewnętrzne IP w Vectrze na modemorouterze Technicolor CGA2121 i czy zmiana routera lub reset coś w tym pomoże?

Nie, w Vectrze nie zmienisz samodzielnie zewnętrznego IP przez reset, zmianę MAC ani wymianę routera — operator przydziela ten adres i to on decyduje, kiedy ewentualnie się zmieni [#20152016][#20152044][#20153534] Zmiany robione w panelu komputera dotyczą tylko adresu lokalnego w LAN, a nie adresu WAN widocznego w Internecie [#20152016] Jeśli chcesz sprawdzić, jaki adres masz naprawdę, porównaj adres WAN w modemie z adresem z serwisu typu moje-ip.eu; gdy się różnią, masz w praktyce prywatny/udostępniany adres za NAT-em i nie masz dostępu do publicznego IP na swoim routerze [#20152146][#20154030] W Vectrze według odpowiedzi na forum najczęściej jest właśnie prywatne IP, a zewnętrzny publiczny adres jest współdzielony dla regionu, więc jego zmiana zależy od operatora, nie od Ciebie [#20153534][#20154030] Jeśli chcesz, by inni widzieli inny adres, jedyną obejściową opcją są VPN lub proxy, ale to nie zmienia Twojego adresu u operatora [#20152146]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20151982
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    Witam. Czy jest jakas mozliwosc zmiany IP w vectrze (router technicolor CGA2121) trudze sie z tym od 5dni i nic z tego.

Probowalem zmiany MAC adressu karty sieciowej (pierwszy raz podzialalo kolejny niestety nie a wszystko robie taj samo)

Resetowania routera na 10min - IP to samo
    Resetowania routera na 1godz - IP pozostaje bez zmian

Zmiany IP przez panel sterowania i jedyne co to mi dalo to ze musialem wszystko tam cofnac tak jak bylo bo mialem napisane "brak internetu"

Slyszalem o jakiś dzierżawach ze po jej zakonczeniu IP sie samo zresetuje u mnie takie dzierżawy trawaja 1godz (patrzac po ipconfig /all) po zakonczeniu dzierzawy ip pozostalo to same w cmd po wpisaniu ipconfig sprawdzalem lease expires czy cos w tym stylu z tego co wyczytalem to wlasnie tam jest zapisany koniec dzierzawy

Mam jeszcze jedno pytanie czy zmiana routera moglaby cos dac
  • REKLAMA
  • #2 20152016
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    1. IP sieci WAN (zewnetrznej) jest dostarczone przez uslugodawce. Nie mozesz go zmienic, bo go dostajesz.
    2. Zmiany adresow IP, ktore wprowadzasz przez panel sterowania lub sprawadzajac je w konsoli cmd - dotycza Twojego hosta w sieci LOKALNEJ. Ten adres jest dostarczony przez router z poziomu serwera DHCP.

Musisz zrozumiec, ze uslugodawca daje Tobie jeden adres IP (jednego hosta)[siec WAN], a Ty wewnatrz swojego mieszkania (dzieki routerowi) masz wlasna siec LAN (wewnetrzna) z wieloma urzadzeniami. Te urzadzenia nie sa widzoczne z zewnatrz (bo sa za routerem [za NATem]). Ale dzieki NAT, urzadzenia z LAN moga polaczyc sie do WAN (w duzym skrocie).

Wiec mozesz sobie zmieniac adresy wewnatrz swojej sieci lokalnej, ale zapewnie nie tego oczekujesz - bo chcialbys zmienic adres IP swojej sieci WAN. Czyli tej ktora wlasnie komunikuje sie z reszta swiata, a ona zostala Tobie dostarczona przez uslugodawce.

Jezlie cos jest niezrozumiale, to zrozumiec musisz jedno - nie masz wplywu jako odbiorca na adres sieci, ktory dostarczyl Tobie uslugodawca.

Pozdrawiam
  • #3 20152044
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5384
    @MIFOREQ
    A jakie IP otrzymujesz od Vectry: publiczne, prywatne?
    I dlaczego chcesz je zmieniać?

Zmiana modemoroutera, też nic nie da, bo to operator i tylko on decyduje jakie IP otrzymujesz.
  • REKLAMA
  • #4 20152073
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    @KOCUREK1970

Nie wiem jak moge to sprawdzic czy jest to ip publuczne czy prywatne napisz mi tutaj i postaram sie ci odpisac

Zmienic chce poniewaz to jak latwo jest takie IP znalźć np. Przez discorda wystarczy ze wezmiesz sobie discord ID jakiejś osoby wklejasz w jeden program i masz IP
  • #5 20152081
    KOCUREK1970
    MIFOREQ napisał:
    Nie wiem jak moge to sprawdzic czy jest to ip publuczne czy prywatne napisz mi tutaj i postaram sie ci odpisac

Wpisz sobie w Google taką frazę: jak sprawdzić moje IP.
    Potem wpisz drugą frazę w Google: co to jest IP prywatny lub publiczny.

MIFOREQ napisał:
    Zmienic chce poniewaz to jak latwo jest takie IP znalźć np. Przez discorda wystarczy ze wezmiesz sobie discord ID jakiejś osoby wklejasz w jeden program i masz IP

Nawet jeśli to IP zmienisz, to jak ponownie wleziesz w takie miejsca no to przecież znowu się dowiedzą.

Więc możesz sobie zmieniać i 300 razy, jeśli ciągle będziesz tam właził to ciągle się dowiedzą.
  • #6 20152103
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    @KOCUREK1970
    Teoretycznie sie dowiedza o moim kolejnym IP ale jesli puszcza ddosa w moja strone to ja szybko zmieniam IP 10min mam inne ip i atakowac beda stary adres ip nie nowy a nez zmiany ip mam ciagle to samo ip a oni atakuja wtedy ciagle ten sam adres + moge siedziec tak bez internetu nawet 3dni

Dodano po 12 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    @MIFOREQ

Publiczne
  • #7 20152115
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    MIFOREQ napisał:
    Teoretycznie sie dowiedza o moim kolejnym IP ale jesli puszcza ddosa w moja strone to ja szybko zmieniam IP 10min mam inne ip i atakowac beda stary adres ip nie nowy a nez zmiany ip mam ciagle to samo ip a oni atakuja wtedy ciagle ten sam adres + moge siedziec tak bez internetu nawet 3dni

Gdzie Ty tych bajek sie naczytales ?
    Kto by chciał marnować środki aby Cię atakować DDoS. Takie ataki odpiera operator ja już, a nie twój routerek za kilka złotych. Widoczność twojego IP nic nie zmieni
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 20152124
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    @Bródka
    Czy to odbieram ja czy operator mniejsza o to chodzi o to ze siedzisz bez neta i nie masz co z tym zrobic a co do tego kto by chcial srodki marnowac to to juz jest najmniejszy problem dla takich osob

Dodano po 2 [minuty]:

@Bródka
    W np takim orange resetujesz tylko router i juz masz inne ip wiec jak ktos przeprowadza atak ddos na ip np. 192.168.10.20 (twoje ip) resetujesz router i po resecie masz juz ip np. 192.168.40.70
  • #9 20152132
    Bródka
    Poziom 42  
    MIFOREQ napisał:
    Czy to odbieram ja czy operator mniejsza o to chodzi o to ze siedzisz bez neta i nie masz co z tym zrobic a co do tego kto by chcial srodki marnowac to to juz jest najmniejszy problem dla takich osob

Żadnego ataku DDoS nikt na ciebie nie wykona...
    MIFOREQ napisał:
    W np takim orange resetujesz tylko router i juz masz inne ip wiec jak ktos przeprowadza atak ddos na ip np. 192.168.10.20 (twoje ip) resetujesz router i po resecie masz juz ip np. 192.168.40.70

To tak nie działa i nie zawsze reset routera powoduje zmianie IP bo sesja na routerze brzegowym może być nadal utrzymana i na to wpływu nie masz. Operator ma zakres IP w danym rejonie który się nie zmienia. Zmiana IP nic Ci nie da, za dużo filmów się naoglądałeś.
    Chcesz mieć złudzenie bezpieczeństwa i inne IP to łącz się z VPN'ami bądź wykup jakiś i zmieniaj sobie co chwile inny serwer
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20152140
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    Bródka napisał:
    MIFOREQ napisał:

[quote=Żadnego ataku DDoS nikt na ciebie nie wykona...

Niestety raz juz takim oberwalem

[quote=To tak nie działa i nie zawsze reset routera powoduje zmianie IP bo sesja na routerze brzegowym może być nadal utrzymana i na to wpływu nie masz. Operator ma zakres IP w danym rejonie który się nie zmienia.[/quote]

Mi chodzi bardziej o reset np na 10-15min wiem ze wtedy ip sie zmienia wiec jak ktos bedzie nas ddosowal po starym ip to nic mu to przecierz nie da[/quote]
  • #11 20152146
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20152147
    Bródka
    Poziom 42  
    MIFOREQ napisał:
    Niestety raz juz takim oberwalem

No bardzo Ciekawe, może szczegóły ?
    Operator się z tobą kontaktował ?
    Poczytaj sobie:
    https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/co-to-jest-atak-ddos
    MIFOREQ napisał:
    Mi chodzi bardziej o reset np na 10-15min wiem ze wtedy ip sie zmienia wiec jak ktos bedzie nas ddosowal po starym ip to nic mu to przecierz nie da

Czytasz co sie do Ciebie pisze ? - Nie będziesz dostawał w nieskończoność co 10 minut nowego adresu IP
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20152150
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20152160
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    @erbit
    Podejrzewam ze byl to ddos pojiewaz jak siedzialem ze znajomymi na discordzie to nagle jakis gosc wszedl do nas zaczal gadac ze zaraz bede siedzial bez neta wyslal moie IP mi na chacie prywatnym i jakos 5min po tym wywalilo mi internet po prostu discorda mi wywalilo gre tez jak nakierowalem sobie w prawym dolnym rogu na internet mialem napisane "brak internetu"

Dodano po 1 [minuty]:

@erbit
    Co prawda byl to atak trwajacy 3 minuty i koniec (mieli maszynke do przeprowadzania takich atakow)

Dodano po 2 [minuty]:

@erbit
    Problem w tym ze vectra blokuje swoim uzytkownikow wogole mozliwosc logowania sie do konfiguracji routera masz moze jakies fajne serwery proxy?

Dodano po 5 [minuty]:

Erbit napisał:

Nie jestem tego taki pewien. Każdy "musi mieć publiczne IP" bo inaczej nie mógłby się komunikować z netem. Rzecz w tym czy ten adres publiczne jest na Twoim routerze czy nie. Możesz to sprawdzić podglądając w konfiguracji routera adres IP strony WAN. Jeśli jest on taki sam jak na np. tu -> https://www.moje-ip.eu/ to masz adres publiczny na swoim routerze i go nie zmienisz!
    Tak naprawdę to w to wątpię... a szczegóły możesz ustalić u swojego operatora.

Jeśli rzeczywiście masz adres publiczny to go nie zmienisz. Wystarczy jednak, że użyjesz proxy albo jakiegoś VPN i "inni" będą Cię wydzieli na innym adresie niż Twój.

Nie zmienia to faktu, że Kolega @Bródka ma rację - naczytałeś się bzdur, których nie rozumiesz i wyciągasz błędne wnioski.

Znajomy po resecie routera na 10min do 20max ma inne ip na stronce moje-ip.eu

Raz mialem cos takiego ze mi tez sie zmienilo na moje-ip.eu na poczatku bylo xx.xxx.143.xxx
    A potem
    Xx.xxx.48.xxx
  • REKLAMA
  • #15 20152177
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    MIFOREQ napisał:

I znajomy też jest w Vectra... ;-)
  • #16 20152179
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    artaa napisał:
    MIFOREQ napisał:

I znajomy też jest w Vectra... ;-)

Tego nie powiedzialem on jest akurat w netii
  • #17 20152183
    artaa
    Poziom 43  
    I na tym możesz skończyć temat ;-)

Wszystkie odpowiedzi dostałeś,

Jak dalej nie wiesz co masz zrobić - to proszę - idź po Internet do Neti ;-)
  • #18 20152190
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    @artaa
    2 razy mialem cos takiego ze i w vectrze mi sie zmianilo

Pierwszy raz z xx.xxx.143.xxx
    Na xx.xxx.48.xxx

Drugi raz zmienilo sie z xx.xxx.143.xxx
    Tez na xx.xxx.48.xxx

Dlatego wlasnie pytam czy da sie je jakos zmienic skoro te 2 razy taka zmiana zaszla
  • #19 20152193
    artaa
    Poziom 43  
    Zaszła bo Vectra "chciała", czyli np. robiła jakieś zmiany i tak Ci przy okazji wyszło.
  • #20 20152198
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    artaa napisał:
    Zaszła bo Vectra "chciała", czyli np. robiła jakieś zmiany i tak Ci przy okazji wyszło.

Wszystko ok tylko czemu zmienilo 2 razy na ten sam IP?
  • #21 20152203
    artaa
    Poziom 43  
    Bo pewnie taki jest przypisany w konfiguracji, a inne IP wskakują tylko przy pracach na sieci, np wymieniają/rekonfigurują jakieś urządzenia.
  • #22 20152204
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    @erbit
    Erbit napisał:

MIFOREQ napisał:
    @KOCUREK1970
    ....
    KOCUREK1970 napisał:
    @MIFOREQ

Publiczne

Nie jestem tego taki pewien. Każdy "musi mieć publiczne IP" bo inaczej nie mógłby się komunikować z netem. Rzecz w tym czy ten adres publiczne jest na Twoim routerze czy nie. Możesz to sprawdzić podglądając w konfiguracji routera adres IP strony WAN. Jeśli jest on taki sam jak na np. tu -> https://www.moje-ip.eu/ to masz adres publiczny na swoim routerze i go nie zmienisz!
    Tak naprawdę to w to wątpię... a szczegóły możesz ustalić u swojego operatora.

Jeśli rzeczywiście masz adres publiczny to go nie zmienisz. Wystarczy jednak, że użyjesz proxy albo jakiegoś VPN i "inni" będą Cię wydzieli na innym adresie niż Twój.

Nie zmienia to faktu, że Kolega @Bródka ma rację - naczytałeś się bzdur, których nie rozumiesz i wyciągasz błędne wnioski.

Mam jeszcze pytanie co do tego publicznego IP co to zmienia czy mam publiczne czy prywatne no i piszesz ze kazdy musi miec publiczne IP to jak to w koncu jest?
  • #23 20152207
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20152214
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    @erbit
    Ake jesli ktos ma do tego maszynke specjalna to idzie to zrobic czy nie bo ja juz na prawde nie wiem czy to orzez vectre czy rzeczywiscie oberwalem i jak mozesz to zobacz wiadomosc wyzej ode mnie przy ktorej cie oznaczylem
  • #25 20152231
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 20152236
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    @erbit
    Czyli rozumuem ze o zadne ataki sie nie trzeba bac i ewentualnie zmienic siec xD
  • #27 20152253
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 20152280
    KOCUREK1970
    MIFOREQ napisał:
    tylko czemu zmienilo 2 razy na ten sam IP?

Adresy IP są przypisywane do danej lokalizacji, i operator płaci za nie ciężkie pieniądze.
    Jeżeli jeden adres IP zostanie zaatakowany, to myślisz, że operator go likwiduje tracąc pieniądze?
    Taki adres za jakiś czas dostanie ktoś inny, może ponownie również Ty.

A jesteś najlepszym przykładem, że włazisz w jakieś przepraszam za określenie gówniane miejsca na gówniane platformy i jesteś zdziwiony, że ci robią w koło pióra.
    Tak samo ludzie grają na prywatnych serwerach które tworzą sami gracze, a potem zdziwieni że im ktoś wykrada dane.
  • #29 20152451
    MIFOREQ
    Poziom 9  
    @KOCUREK1970
    Discord to nie jest jakies gówniane muehsce zwykla platforma do rozmowy przy graniu itd. Teraz mogą ci IP nawet w grze namierzyc :
  • #30 20152484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zmiany adresu IP w sieci Vectra, korzystając z routera Technicolor CGA2121. W odpowiedziach wyjaśniono, że adres IP WAN jest przypisywany przez dostawcę usług internetowych i nie można go zmienić samodzielnie. Użytkownik próbował zmieniać adres MAC oraz resetować router, ale nie przyniosło to efektów. Wskazano, że zmiana routera również nie wpłynie na adres IP, ponieważ to operator decyduje o przydzielanym adresie. Użytkownik obawia się o bezpieczeństwo swojego IP w kontekście potencjalnych ataków DDoS. Wskazano, że zmiana IP może być możliwa poprzez długotrwały reset routera, ale nie ma gwarancji, że adres się zmieni. Użytkownik dowiedział się, że Vectra najprawdopodobniej przydziela prywatne IP, co ogranicza jego widoczność w sieci. W końcu, po zastosowaniu hard resetu, użytkownikowi udało się uzyskać nowy adres IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA