logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie i filtracja dla silników EC 230V 90W EBM w centrali wentylacyjnej DIY

Lukasz2010 22 Sie 2022 10:08 456 4
REKLAMA
  • #1 20155116
    Lukasz2010
    Poziom 2  
    Cześć,

Przymierzam się do budowy centrali wentylacyjnej (rekuperatora), a ponieważ części do niego już skopały mój portfel dlatego zwracam się do szanownego grona forumowiczów by wsparli mnie wiedzą zanim uszkodzę coś drogiego.

Rekuperator będzie napędzany dwoma silnikami EC (230V 90W) marki EBM, które steruje się napięciem 0-10V.
    Sterowanie będzie realizowane przez mikrokontroler marki STM z osobnym zasilaniem.

Elektryka i elektronika budowanego rekuperatora będzie zabezpieczona wyłącznikiem nadprądowym B16.

Czy powinienem dodatkowo zabezpieczyć silniki przed uszkodzeniem za pomocą dodatkowego obwodu np. filtrującego ?
  • REKLAMA
  • #2 20155124
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Przy silnikach jakiego typu ewentualne uszkodzenie prognozujesz?
  • REKLAMA
  • #3 20155157
    Lukasz2010
    Poziom 2  
    Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie i właśnie dlatego powstał ten wątek.
    Zakładam że wentylatory EC mają własne zabezpieczenia i nic więcej nie potrzeba, ale gdzieś tam w mrocznych zakamarkach mojej głowy pamiętam że kiedyś dokładało się kondensatory rozruchowe...

Z moim domem sąsiadują trzy budynki ,które mają zamontowane panele fotowoltaiczne co może skutkować wahaniami napięcia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20155311
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Na wahania napięcia można zastosować przekaźnik napięciowy, ale on tylko odłącza zasilanie jeżeli napięcie przekroczy zadane progi minimalny i maksymalny, więc w jakiś sposób zabezpieczy, bo nie dopuści do ewentualnego uszkodzenia. Co do dodatkowych zabezpieczeń silników, to powinny być wyposażone fabrycznie lub powinna być taka informacja w instrukcji albo należy skontaktowćc się z producentem/dystrybutorem urządzenia.
  • #5 20158238
    Lukasz2010
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc.
REKLAMA