logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MikroTik - Aktualizacja - MikroTik mANTBox 2 12s i MikroTik SXTsq Lite2

Rick69 24 Sie 2022 19:35 579 11
REKLAMA
  • #1 20159094
    Rick69
    Poziom 5  
    Ocena: 69
    Dzień dobry,
    posiadam urządzenie MikroTik mANTBox 2 12s i MikroTik SXTsq Lite2.

MikroTik mANTBox 2 12s działa na sofcie:
    MikroTik - Aktualizacja - MikroTik mANTBox 2 12s i MikroTik SXTsq Lite2

MikroTik SXTsq Lite2 działa na sofcie:

Urządzenia nie posiadają dostępu do sieci - muszę zaktualizować je ręcznie do tej samej wersji oprogramowania.
    Żeby nie popełnić błędu chciałbym uzyskać informację czy wykonuję to poprawnie.

1. Na stronie producenta widnieją dwie wersje oprogramowania:
    Czy mogę wybrać najnowszą tj. v7?

2. Dla obu urządzeń poprawna wersja to MIPSBE - pytanie czy mam pobrać Main package czy Extra packages ?

3. Po pobraniu odpowiednich plików przenoszę je do zakładki File List
    a następnie wykonuję kroki jak na filmie od 3:22 do 3:48?
    https://www.youtube.com/watch?v=2dbc5aCUnxI

Z góry dziękuję za wsparcie.
    Standardowo za pomoc odwdzięczę się punktami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20159163
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Pobierz plik zip "Extra packages". Wewnątrz archiwum znajdziesz kilka plików, między innymi "system". Nie piszesz nic o dodatkowych funkcjach ale jeśli radia są w odseparowanej podsieci to proponuję jako podstawę:
    - system
    - wireless
    - security
    - advanced-tools
    - dhcp (jeśli używasz)

Co do wersji - aktualna jest 6.49.6 oraz 7.4.1. Przyznam że sam dopiero jakieś dwa tygodnie temu przesiadłem się na soft v7. Uznałem że v6 jest już nie za bardzo rozwijaną gałęzią i czas na zmianę. Na chwilę obecną nie zauważyłem żadnych problemów z v7.4.1.

Pliki przenosisz (drag&drop) do okna "files" w winbox i restartujesz router (system->reboot).
    Pamiętaj żeby zaktualizować firmware! system->routerBOARD->Upgrade->Yes

Co zmusiło Cię do aktualizacji?
  • #3 20159181
    Rick69
    Poziom 5  
    dj_volt napisał:
    Pobierz plik zip "Extra packages". Wewnątrz archiwum znajdziesz kilka plików, między innymi "system". Nie piszesz nic o dodatkowych funkcjach ale jeśli radia są w odseparowanej podsieci to proponuję jako podstawę:
    - system
    - wireless
    - security
    - advanced-tools
    - dhcp (jeśli używasz)

Co do wersji - aktualna jest 6.49.6 oraz 7.4.1. Przyznam że sam dopiero jakieś dwa tygodnie temu przesiadłem się na soft v7. Uznałem że v6 jest już nie za bardzo rozwijaną gałęzią i czas na zmianę. Na chwilę obecną nie zauważyłem żadnych problemów z v7.4.1.

Pliki przenosisz (drag&drop) do okna "files" w winbox i restartujesz router (system->reboot).
    Pamiętaj żeby zaktualizować firmware! system->routerBOARD->Upgrade->Yes

Co zmusiło Cię do aktualizacji?

"Pamiętaj żeby zaktualizować firmware! system->routerBOARD->Upgrade->Yes" - wykonuję to po drag&drop i restarcie routera?

Mam rozumieć, że nie muszę robić aktualizacji każdej wersji po kolei?

"Co zmusiło Cię do aktualizacji?" - Testy urządzeń tj. most radiowy. Podobno działają lepiej jeżeli każde urządzenie jest na tym samym OS - pytanie ile w tym prawdy..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20159213
    dj_volt
    Poziom 26  
    Możesz od razu wrzucić pliki v7.4.1. Nie musisz po kolei. Najpierw wrzucasz pliki nowej wersji, restart, jak wstanie (z nowym RouterOS) to dopiero upgrade firmware'u. I ponowny restart.
    Zapomniałem - dla bezpieczeństwa zrób sobie backup konfiguracji: w konsoli wpisz "system backup save name=nazwa_pliku" i Enter. Najlepiej pobierz ten plik, albo za pomocą okna "Files" albo np. poprzez FTP.

Co do ujednolicania softu - zgadzam się, zawsze dążę do tego żeby wszystkie urządzenia miały w miarę aktualny soft, koniecznie w tej samej wersji.
  • #5 20159236
    Rick69
    Poziom 5  
    dj_volt napisał:
    Możesz od razu wrzucić pliki v7.4.1. Nie musisz po kolei. Najpierw wrzucasz pliki nowej wersji, restart, jak wstanie (z nowym RouterOS) to dopiero upgrade firmware'u. I ponowny restart.
    Zapomniałem - dla bezpieczeństwa zrób sobie backup konfiguracji: w konsoli wpisz "system backup save name=nazwa_pliku" i Enter. Najlepiej pobierz ten plik, albo za pomocą okna "Files" albo np. poprzez FTP.

Co do ujednolicania softu - zgadzam się, zawsze dążę do tego żeby wszystkie urządzenia miały w miarę aktualny soft, koniecznie w tej samej wersji.

Rozumiem.

Zastanawia mnie jeszcze ilość plików dla wersji v7.
    Jest ich zdecydowanie mniej niż dla wersji v6.
    Piszę tutaj o wersji - Stable - Extra packages.
    Nie powinienem się tym przejmować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20159285
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @Rick69
    Po co plik zip, wybrać tylko npk i tylko to wrzucić.
    Potem podwójny reboot - bo jeden wprowadzi nowego softa a drugi podmieni firmware sprzętowe.

MT ma tak fajnie, że "chwytasz" plik i przenosisz go do Files i tam "puszczasz" - samo się przekopiuje, albo Files i zakładka upload.

A z tym wgrywaniem z buta najnowszej wersji to uważaj - była z tym afera.
    na forum MT są wyjaśnienia jak upgradowac z której wersji do której - bo jak od razu finalne, to masa MT wylatywała w kosmos.

Zrób tak - upgrade wszystko z wersji 6 do wersji 7, a dopiero od wersji 7 uderzaj na 7.4.1
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20159302
    dj_volt
    Poziom 26  
    KOCUREK1970 napisał:
    @Rick69
    Po co plik zip, wybrać tylko npk i tylko to wrzucić...

Tak, ale wtedy zainstalujesz sam system, bez dodatkowych funkcji.
    A podwójny reboot nie zainstaluje "z automatu" nowego firmware, trzeba klepnąć komendę jak pisałem wyżej.

:arrow: Rick69
    Wrzuć te pliki o których pisałem. Chyba że masz Hotspot, UPS, NTP albo korzystasz z jakiś innych funkcji. Możesz wrzucić wszystkie pliki ale po co Ci np. IoT i LCD skoro urządzenia te nie mają bluetooth'a ani wyświetlacza. Tak samo GPS, LoRa i tak dalej.
  • Pomocny post
    #8 20159333
    KOCUREK1970
    dj_volt napisał:
    Tak, ale wtedy zainstalujesz sam system, bez dodatkowych funkcji.

Skoro reszta zostaje jak była, po co podmienić składniki - tu mało się dzieje.
    No chyba, że coś się faktycznie dzieje i są zmiany, to wtedy tak - ale jak zmian nie ma to po co.
    dj_volt napisał:
    A podwójny reboot nie zainstaluje "z automatu" nowego firmware, trzeba klepnąć komendę jak pisałem wyżej.

Podwójny reboot i załatwia to sprawę - w sekcji RouterBOARD można ewentualnie klapnąć upgrade, ale ja nawet tego nie robię.
    Wgrywam plik npk, 2xreboot, done.

KOCUREK1970 napisał:
    w sekcji RouterBOARD można ewentualnie klapnąć upgrade, ale ja nawet tego nie robię.
    Wgrywam plik npk, 2xreboot, done.

O przepraszam, tak mam u siebie zaznaczone i reszta jak wyżej:

• #9 20159401
    Rick69
    Poziom 5  
    Czy wersja v7 wprowadza sporo usprawnień?
  • Pomocny post
    #10 20159405
    KOCUREK1970
    Rick69 napisał:
    Czy wersja v7 wprowadza sporo usprawnień?

Tu mają piękną rozpiskę i nawet podzielona na poziomej belce dana rewizja:
    https://mikrotik.com/download/changelogs
  • #11 20159486
    Rick69
    Poziom 5  
    Wszystko się udało.
    Bardzo wam dziękuję.

• #12 20159526
    Rick69
    Poziom 5  
    Urządzenia zaktualizowane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada urządzenia MikroTik mANTBox 2 12s oraz MikroTik SXTsq Lite2, które wymagają ręcznej aktualizacji oprogramowania. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru wersji oprogramowania, gdzie zalecano pobranie najnowszej wersji v7.4.1 oraz odpowiednich pakietów (Main i Extra). Użytkownicy podkreślili, że nie ma potrzeby aktualizacji do każdej wersji po kolei, a wystarczy zainstalować najnowszą wersję. Zwrócono uwagę na konieczność wykonania kopii zapasowej konfiguracji przed aktualizacją oraz na proces aktualizacji firmware'u. Użytkownik z powodzeniem zaktualizował swoje urządzenia, co potwierdził w końcowych postach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA