logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nivona Caferomantica 788 - pryska mlekiem, nie podaje powietrza

zbo3q 24 Sie 2022 19:55 2286 9
REKLAMA
  • #1 20159138
    zbo3q
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, borykam się z problemem w ekspresie, mianowicie pryska mlekiem i nie podaje powietrza do dyszy. Co zrobiłem do tej pory:
    1. Rozebrałem zawór zwrotny, wszystko ok, nie puszcza pary dołem podczas spieniania.
    2. Rozbierałem zawór ceramiczny, nic to nie daje, silniczek ładnie pracuje. Nieważne w jakiej pozycji go skręcę, to zawsze się ustawia do pozycji domyślnej. Dziurka w blaszce w grzybku drożna.
    3. Nic się nie skrapla i nie paruje do tacki podczas spieniania.
    4. Kawa wychodzi normalna, może trochę mniej niż powinno.
    5. Brak wycieków niestandardowych do tacki.
    5. Najważniejsze, podczas spieniania, zatykałem palcem grzybek na głowicy zaworu i nic to nie zmieniło. Zupełnie jakby w ogóle tamtędy nie pobierało powietrza a co za tym idzie, z dyszy w wylewce również nie podaje powietrza, to również sprawdziłem.

Czy ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć jeszcze co może być przyczyną nie zasysania ?. Próbuję znaleźć przyczynę od kilku dni już, przeglądnąłem wszystkie wątki i skończyły mi się pomysły :(. Ekspres mam rozebrany, mogę wrzucić jakiś filmik jak to wygląda u mnie.

Update:
    Czy ktoś z forumowiczów wie, jak powinna wyglądać dziurka wewnątrz głowicy multizaworu ?. Na górze jest blaszka z jedną dziurką, ale nie wiem jak wygląda prawidłowe połączenie wewnątrz głowicy do zaworu ceramicznego(podejrzewam defekt nowej głowicy). Czy tam jest taki otwór jak w innych odejściach, czy też malutkie dziurki ?
  • REKLAMA
  • #2 20162380
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1802
    Jaki model NICR.
  • REKLAMA
  • #3 20162922
    zbo3q
    Poziom 10  
    Model to NICR 788.
    Wczoraj po doszkoleniu się jak działa napowietrzanie i zasysanie mleka, zorientowałem się, że jeżeli wogóle nie zasysa mleka, tzn, że albo za mało pary, albo lewe powietrze dochodzi. Po kilkagodzinnych testach wychodzi na to, że powietrze dochodzi bokiem do gumy spieniacza. Więc zakleilem dolot powietrza i nałożyłem gumę i zassalo mleko, tylko oczywiście bez spieniania. Gumę czyscilem, sprawdzałem, wszystko wygląda dobrze, szczelna jest w całości więc pozostaje tylko kwestia zbyt luźnego usadowienia na dyszy powietrza jako, że zatykanie dziurki w głowicy zaworu nic nie dało. Wymienię tą gumę i dam znać, trochę wiedzy dla potomności.

Update
    Jeszcze chwilę się pomordowalem i założyłem wężyk na wylot powietrza co by sprawdzić szczelności. Bez podawania mleka jest przelot dosyć luźny. Podczas spieniania stawia duży opór, czyli proobuje zassać z główki z dziurką. Muszę go otworzyć i jeszcze raz obadać przejścia, czy jak zatkam wtedy palcem to będzie szczelne.
  • #4 20167881
    zbo3q
    Poziom 10  
    Ok, nieważne, znalazłem przyczynę. Nie powiem, ciężko było zlokalizować. Okazało się, że jest nieszczelna głowica w miejscu łączenia korpusu z nóżką wylotową powietrza, co wiadomo zasysało lewe powietrze. Znalazłem dopiero robiąc nadciśnienie pomiędzy nóżką a dziurką wylotową z głowicy. (Wykorzystałem do tego wężyk gumowy od mleka). Żeby było ciekawej, to głowica jest po wymianie i przyszła uszkodzona od nowości....
  • REKLAMA
  • #5 20176433
    zbo3q
    Poziom 10  
    Wymiana głowicy zaworu ceramicznego
  • #6 20182935
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Temat odblokowano na wniosek autora.
  • #7 20182955
    zbo3q
    Poziom 10  
    Witam ponownie :-)
    Nowy problem, co kilka kaw, lub czasem zaraz po włożeniu zaparzacza, woda zamiast do zaparzacza wylewa się na łączeniu kolanka zaparzacza z zaworem drenazowym. Widać to dobrze jak w trakcie robienia kawy poświęcę do środka. I teraz, kolanko było wymienione bo pękło, zawór drenażowy jest nowy, uszczelka na kolanku czy nowa czy stara to jest ta sama sytuacja. Zupełnie jakby od czasu do czasu, kolanko nie dochodziło do końca i nie siadało dobrze w zaworze.
    Zaparzacz pracuje prawidłowo, sprawdziłem w rękach, uszczelka tłoka wymieniona. Zawór drenażowy również trzyma prawidłowo, odpuszcza dopiero na końcu zaparzania i widać jak resztki się wylewaja do tacki.
    Jakieś pomysły ?
  • #8 20183560
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1802
    Nalezalo by sprobowac sprawdzic na innym zaparzaczu dla 100% pewnosci.Jezeli zaparzacz jet w porzatku to uszkodzenie bedzie na napedzie ze nie dochodzi do konca mikrowlaczniki.
  • REKLAMA
  • #9 20187520
    zbo3q
    Poziom 10  
    Kurde, jak bym miał dostęp do drugiego ekspresu to bym "naprawił" za 50zł a nie za 400 :-). Być może sprawę by rozwiązała troszkę grubsza uszczelka na kolanku ale nie mam dostępu do takich żeby coś dopasować.
  • #10 20199827
    zbo3q
    Poziom 10  
    Zmieniłem na dwie cieńsze uszczelki które razem lepiej siadają w zaworze spustowym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Nivona Caferomantica 788, który nie podaje powietrza do dyszy spieniającej, co skutkuje pryskaniem mleka. Po rozebraniu zaworu zwrotnego i ceramicznego, oraz sprawdzeniu szczelności, zidentyfikowano nieszczelność w głowicy, która powodowała zasysanie powietrza z zewnątrz. Po wymianie uszkodzonej głowicy problem został rozwiązany. Użytkownik następnie napotkał nowy problem z wyciekiem wody z kolanka zaparzacza, co może być spowodowane niewłaściwym osadzeniem kolanka w zaworze drenażowym. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie uszczelek oraz ewentualną wymianę na grubsze uszczelki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA