logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nivona Caferomatica 767 – źle spienia mleko, za dużo powietrza

1tomtom 21 Mar 2019 22:44 4500 10
REKLAMA
  • #1 17858939
    1tomtom
    Poziom 10  
    Ocena: 67
    W ekspresie wymieniony zawór ceramiczny, zaworek przy nim również sprawdzony, elementy spieniacza wymienione. Spienia mleko 1-2 sek prawidłowo, następnie zaczyna chlapać mlekiem, jakby podawał za dużo powietrza. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 18613541
    sweet_punk
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam, mam podobny problem. Wszystko wyczyszczone, a ekspres zachowuje się tak jakby nie mógł mleka pobrac i wtedy pryska. Czy twój problem został rozwiązany?
  • #3 18615675
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 401
    Witam . Zazwyczaj jeśli chlapie to jest niewystarczająca objętość pary w przyłączu spieniacza. Część pary przedostaje się do tacy za co odpowiada zawór między bojlerem a zaworem drenażowych . Pytanie czy był wymieniony na oryginalny? Z tego co pamiętam były na różne ciśnienie i podczas podawania pary może się po chwili uchylać. Można zdjąć maskownice czołową z tacy, zblokować mikrusa i zaobserwować czy para nie przedostaje się cały czas do tacy w trakcie spieniania. Warto sprawdzić też przyłącza spieniacza w wylewce czy nie są zanieczyszczone. Panowie i jeszcze jedno. Na multi zaworze jest mały grzybek z trzema zatrzaskami - wewnątrz jest uszczelka i cieniutka blaszka z mikroskopijnym otworkiem- to zaworek od napowietrzania.
  • REKLAMA
  • #4 20158213
    zbo3q
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, trochę odkopię temat.
    Ja borykam się z pryskającym mlekiem i wszystko co napisałeś już zweryfikowałem.
    1. Dziurka w blaszce drożna.
    2. Zawór zwrotny nie przepuszcza, brak pary od dołu podczas spieniania.
    3. Wszystkie wężyki drożne do wylewki.
    4. Przy zdjętej gumie spieniającej z przodu, para leci bardzo mocnym strumieniem. Gumy te wszystkie drożne i wyglądają na sprawne.

Wymieniana była głowica multizaworu i zastanawiam się, czy jest możliwe, że jest źle ustawiona i akurat spienianie nie działa a pozostałe funkcje w normie. ?
    Czy ktokolwiek wie jak powinien być ustawiony multizawór podczas składania ?
  • #5 21290722
    radeks1968
    Poziom 13  
    Ocena: 419
    zbo3q napisał:
    Witam, trochę odkopię temat.
    Ja borykam się z pryskającym mlekiem i wszystko co napisałeś już zweryfikowałem.
    1. Dziurka w blaszce drożna.
    2. Zawór zwrotny nie przepuszcza, brak pary od dołu podczas spieniania.
    3. Wszystkie wężyki drożne do wylewki.
    4. Przy zdjętej gumie spieniającej z przodu, para leci bardzo mocnym strumieniem. Gumy te wszystkie drożne i wyglądają na sprawne.

Wymieniana była głowica multizaworu i zastanawiam się, czy jest możliwe, że jest źle ustawiona i akurat spienianie nie działa a pozostałe funkcje w normie. ?
    Czy ktokolwiek wie jak powinien być ustawiony multizawór podczas składania ?

Czy udało się zrobić . Też wymieniłem głowice i lecą wielkie bąble
  • #6 21290732
    zbo3q
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Z tego co pamiętam, to winna była głowica elektrozaworu, ta plastikowa. Objawiło się to dopiero jak dmuchałem do środka i blokowałem palcami wyloty.
  • REKLAMA
  • #8 21291884
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1799
    Gdzies jest nieszczelnosc.
  • REKLAMA
  • #10 21294290
    kulek855
    Poziom 13  
    Ocena: 123
    >>21292008
    Gdy masz rozebrany ekspres to podczas spieniania mleka spróbuj przytkać palcem zaworek napowietrzacza na zaworze caramicznym jeżeli pomoże to możliwe że blaszaka napowietrzacza ma za dużą dziurkę, jeżeli dobrze pamiętam to powinna być blaszka z napisem 22.
    Przyjrzyj się też adapterowi dyszy pary - nad wylewką się znajduje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o problemie z ekspresem Nivona Caferomatica 767, który źle spienia mleko, wprowadzając zbyt dużo powietrza. Wymieniono zawór ceramiczny oraz elementy spieniacza, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być nieszczelności, niewystarczająca objętość pary, zanieczyszczone przyłącza spieniacza, lub źle ustawiona głowica multizaworu. Wskazują również na możliwość uszkodzenia zaworu napowietrzającego oraz konieczność sprawdzenia drożności wszystkich wężyków. Niektórzy użytkownicy poddali się, twierdząc, że mimo wymiany części problem nie został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA