logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE dobrać do Internetu z Orange Biurowy?

czorson 25 Sie 2022 10:09 900 5
REKLAMA
  • #1 20159903
    czorson
    Poziom 2  
    Hej mam internet z Orange i mój ojciec wziął go chyba z 5 może więcej lat temu jak orange do biura bez limitu w konkretnej lokacji. Nie mam zielonego pojęcia gdzie jest umowa i jak to sprawdzić po takim czasie na necie co to dokładnie jest no ale. Dostaliśmy go z małym routerem alcatel. Stacja wygląda tak i mam do niej z 2.5km z górka i lasem pomiędzy: Jaki router LTE dobrać do Internetu z Orange Biurowy?

Jaki router można by było dobrać do tego, żeby był mniej więcej stały. W nocy na tym acatel (kilka lat temu jak jeszcze byl w lepszym stanie) osiągał jakieś 3/4mb/s i by mi to wystarczyło w zupełności. Nie wiem jakie są też limity na tej karcie co do prędkości wiem jedynie że jest bez limitu. Jestem laikiem więc jeżeli muszę coś przesłać jeszcze to mówcie. Budżet to najlepiej 300 jak będzie trzeba to 500 zł nie chce też wydawać nie wiadomo ile bo aktualnie mam światłowód ale u rodziców w domu na wsi przydało by się coś lepszego nawet choćby do oglądania netflixa na TV dla ojca.
  • REKLAMA
  • #2 20159982
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    Co do oferty - zadzwoń na infolinię, to Ci powiedzą jaka oferta i czym się charakteryzuje. Wysla Ci też ewentualnie kopie dokumentów, choć nie wiem czy kopia będzie bezpłatna.
    Co do routera - karta SIM w miarę nowoczesny telefon z Androidem, aplikacja NetMonster i pomiary na zewnątrz od strony nadajnika. Do każdego pomiaru speedtest. Wrzucić tu zdjęcia i porządnie je opisać co jest gdzie robione.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20160143
    czorson
    Poziom 2  
    i tu się zaczynają schody bo nie mam pinu żeby sprawdzić kartę i chyba i tak będe musiał dzwonić o te dokumenty albo zapytać o pin.
  • REKLAMA
  • #4 20160186
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5770
    Oferta Biurowy w Orange to z reguły 999GB na m-c, sprzet masz do tego tragiczny, nigdy nie powinien trafic do takiej oferty , tym bardziej w taich warunkach. Podaj lokalizacje gdzie korzystasz z Orange, 3-5Mb/s to dramat, tym bardziej w nocy gdy nikt z BTS-a nie korzysta. Stacja NetWorks z agregacją 4 pasm LTE dla Orange ma spory potencjał, mozna zapewne uzyskać dobre prędkości ale trzeba spełnić kilka warunków, test na telefonie z kartą Orange i screen z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US , test na zewnatrz i speedtest.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20161096
    czorson
    Poziom 2  
    Trochę późno no ale Jaki router LTE dobrać do Internetu z Orange Biurowy? Jaki router LTE dobrać do Internetu z Orange Biurowy?
    Zakładam, że o to chodzi. Testy robione o ~14. Było robione kilka, ale wstawiam z najlepszego miejsca. Co do miejsca Stare Gardzienice 1.

Obawiałem się czy będzie jakaś okropna blokada na prędkość ale 200mb/s w pobliżu masztu to chyba niezły wynik przynajmniej dla mnie.
  • #6 20202586
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    Ty nie masz robić testu obok masztu tylko w miejscu gdzie mieszkasz, oczywiście na zewnątrz no i nie o 14 tylko między 19 a 23.
REKLAMA