logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Okablowanie LAN w domku: podłączenie 6 kamer, TV, komputerów i AP - switch vs patch panel

Waozksy 30 Sie 2022 18:00 1338 16
  • #1 20168227
    Waozksy
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam, będę w domku jednorodzinnym stawiał sieć LAN, moje pytanie brzmi, czy do podłączenia 6 kamer, telewizora, komputerów oraz acces pointa wystarczy switch czy do tego switcha potrzebuje jeszcze patch panel? Okablowanie będzie iść do gniazd w ścianach i nie wiem czy można ze switcha podpiąć kabel do gniazda rj-45 i wtedy patchcordem do urządzeń, czy to będzie działać?
  • Pomocny post
    #2 20168232
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15522
    Szafę RACK przewidujesz że chcesz montować patchpanel?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 20168249
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2515
    Twój plan będzie działać, ale mogą być nieprzewidziane awarie w przyszłości, np napręży się żyła we wtyczce RJ i będzie niestabilne połączenie, a Ty będziesz przez miesiąc szukał przyczyny. Lepiej mieć szafkę krosową i patchpanel a do tego połączenia do switcha giętkimi fabrycznymi patchcordami.
    Nie oszczędzaj na przewodach. Daj ich więcej niż potrzebujesz. Minimum po dwa do każdego pomieszczenia a do salonu cztery. Taki układ gwarantuje Ci działanie sieci, newsy jeśli za dziesięć lat przewiercisz jeden z przewodów do pomieszczenia (a w pełni skutecznej naprawy takich przewodów nie ma, tylko zalecana wymiana). Poza tym przewód kosztuje niewiele w porównaniu z potrzebą późniejszych montaży switchy itd.
    Przewody do pomieszczeń kat 6A, do kamer wystarczy 5e. Żadne marketowe śmieci, tylko renomowani producenci. Do tego pamiętaj o alarmie, automatyce budynkowej, piecu, sterowniku podłogówki itd. Teraz wszystko chce dostępu do Internetu.
    Dobrze też poprowadzić do newralgicznych miejsc w domu (kotłownia, strych itp) puste rury fi 28. Nigdy nie wiadomo czy za 15 lat nie będą potrzebne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20168278
    Waozksy
    Poziom 4  
    sosarek napisał:
    Szafę RACK przewidujesz że chcesz montować patchpanel?

Właśnie chyba będę stawiać szafę rackową tylko raczej na 6u nie więcej

Dodano po 2 [minuty]:

IC_Current napisał:
    Twój plan będzie działać, ale mogą być nieprzewidziane awarie w przyszłości, np napręży się żyła we wtyczce RJ i będzie niestabilne połączenie, a Ty będziesz przez miesiąc szukał przyczyny. Lepiej mieć szafkę krosową i patchpanel a do tego połączenia do switcha giętkimi fabrycznymi patchcordami.
    Nie oszczędzaj na przewodach. Daj ich więcej niż potrzebujesz. Minimum po dwa do każdego pomieszczenia a do salonu cztery. Taki układ gwarantuje Ci działanie sieci, newsy jeśli za dziesięć lat przewiercisz jeden z przewodów do pomieszczenia (a w pełni skutecznej naprawy takich przewodów nie ma, tylko zalecana wymiana). Poza tym przewód kosztuje niewiele w porównaniu z potrzebą późniejszych montaży switchy itd.
    Przewody do pomieszczeń kat 6A, do kamer wystarczy 5e. Żadne marketowe śmieci, tylko renomowani producenci. Do tego pamiętaj o alarmie, automatyce budynkowej, piecu, sterowniku podłogówki itd. Teraz wszystko chce dostępu do Internetu.
    Dobrze też poprowadzić do newralgicznych miejsc w domu (kotłownia, strych itp) puste rury fi 28. Nigdy nie wiadomo czy za 15 lat nie będą potrzebne.

Mam rozumieć, że jak ze switcha poprawadzę patchcord do gniazd, skręce je to będzie wszystko działać, ale lepiej dodać do tego planu patchpanel i ze switcha do patchpanelu i później patchcord z patchpanelu do gniazda, skręcić gniazdko i później już kolejny patchcord do urządzeń?
    Nie wliczam kamer bo one gniazd nie będą potrzebować, sam kabel
  • Pomocny post
    #5 20168287
    IC_Current
    Waozksy napisał:

Zawsze jak masz miejsce na poddaszu lub garażu, to lepiej dać z zapasem. Szafy się szybko zapełniają a czasem można w nich wepchnąć NAS, czy UPS.
    Tak jak sobie dokładnie wyliczysz ile trzeba, to daj x2. Nigdy nie jest za dużo.

Dodano po 1 [minuty]:

Waozksy napisał:
    Mam rozumieć, że jak ze switcha poprawadzę patchcord do gniazd, skręce je to będzie wszystko działać, ale lepiej dodać do tego planu patchpanel i ze switcha do patchpanelu i później patchcord z patchpanelu do gniazda, skręcić gniazdko i później już kolejny patchcord do urządzeń?

Dokładnie tak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20168299
    Waozksy
    Poziom 4  
    IC_Current napisał:
    Waozksy napisał:

Zawsze jak masz miejsce na poddaszu lub garażu, to lepiej dać z zapasem. Szafy się szybko zapełniają a czasem można w nich wepchnąć NAS, czy UPS.
    Tak jak sobie dokładnie wyliczysz ile trzeba, to daj x2. Nigdy nie jest za dużo.

Dodano po 1 [minuty]:

Waozksy napisał:

Dokładnie tak.

Dobra, w takim razie szafa rackowa na 6u, do tego wchodzi switch z patch panelem i od patchpanelu zaczyna się cała zabawa. Dziękuje ślicznie za nakierowanie :D
  • Pomocny post
    #7 20168311
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15522
    Instalacja rzecz jasna w gwiazdę.
    Pamiętaj o promieniach gięcia.
    Nie kupuj kabli CCA tylko CCU.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 20168479
    KOCUREK1970
    Ocena: 5467
    @Waozksy
    Każdy przewód czy to koncentryczny, czy skrętka czy światłowód, rozprowadzamy na tzw gwiazdę - wszystkie one się schodzą razem w jakiejś skrzynce teletechnicznej/skrzynce rack.
    Kabel koncentryczny: TriSet PROFI (choć ten, jest trudno dostać), TRISET B2CA, RG-6 TRI-SHIELD.
    Skrętka: Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NETSET, NEKU, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi, drut (w ściany), linka (pozostałe zastosowania), najlepiej cat6a, UTP.
    Światłowód: włókno G652D, można też zastosować G.657A2.
    Do każdego punktu gdzie chcemy gniazdko: po 2 przewody koncentryczne (ja bym dał 2, jeden wykorzystamy, a drugi w razie W), po 2 skrętki i 1 światłowód.
    Skrętkę warto też rozprowadzić na suficie w każdym pomieszczeniu, by można było ewentualnie powieść tam AP.
    Zamiast drogich gniazdek sieciowych RJ45, znacznie tańsze a dające taki sam efekt: ramki i keystony.
    Dobre keystony robi A-LANTEC, lub ich submarka Q-LANTEC.
    Do tego (jeśli są w planach) odpowiednie przewody, do wszystkich urządzeń typu: alarm, monitoring, piec co, domofon, fotowoltaika/panele, inteligentne sterownie domem itd.
    Przewodów koncentrycznych, sieciowych, światłowodu, nie wolno zginać pod kątem 90st, nie wolno łamać pod jeszcze mniejszym kątem, zaginać, wciskać w narożniki pomieszczenia. Jeśli się tylko da łagodne łuki, lub linia prosta.
    Jeśli będzie skrzynka teletechniczna/skrzynka rack:
    - montujemy przynajmniej jedno gniazdko prądowe,
    - zadbajmy, by była odpowiedniej wielkości, by ewentualne graty tam pomieścić (ewentualny router, switch, UPS itd),
    - pamiętajmy też o wentylacji takiej skrzynki,
    - no i o jakimś UPS pod newralgiczne elementy sieci w tej skrzynce (pod ewentualny router, switch...).
  • #9 20168497
    Waozksy
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    @Waozksy
    Każdy przewód czy to koncentryczny, czy skrętka czy światłowód, rozprowadzamy na tzw gwiazdę - wszystkie one się schodzą razem w jakiejś skrzynce teletechnicznej/skrzynce rack.
    Kabel koncentryczny: TriSet PROFI (choć ten, jest trudno dostać), TRISET B2CA, RG-6 TRI-SHIELD.
    Skrętka: Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NETSET, NEKU, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi, drut (w ściany), linka (pozostałe zastosowania), najlepiej cat6a, UTP.
    Światłowód: włókno G652D, można też zastosować G.657A2.
    Do każdego punktu gdzie chcemy gniazdko: po 2 przewody koncentryczne (ja bym dał 2, jeden wykorzystamy, a drugi w razie W), po 2 skrętki i 1 światłowód.
    Skrętkę warto też rozprowadzić na suficie w każdym pomieszczeniu, by można było ewentualnie powieść tam AP.
    Zamiast drogich gniazdek sieciowych RJ45, znacznie tańsze a dające taki sam efekt: ramki i keystony.
    Dobre keystony robi A-LANTEC, lub ich submarka Q-LANTEC.
    Do tego (jeśli są w planach) odpowiednie przewody, do wszystkich urządzeń typu: alarm, monitoring, piec co, domofon, fotowoltaika/panele, inteligentne sterownie domem itd.
    Przewodów koncentrycznych, sieciowych, światłowodu, nie wolno zginać pod kątem 90st, nie wolno łamać pod jeszcze mniejszym kątem, zaginać, wciskać w narożniki pomieszczenia. Jeśli się tylko da łagodne łuki, lub linia prosta.
    Jeśli będzie skrzynka teletechniczna/skrzynka rack:
    - montujemy przynajmniej jedno gniazdko prądowe,
    - zadbajmy, by była odpowiedniej wielkości, by ewentualne graty tam pomieścić (ewentualny router, switch, UPS itd),
    - pamiętajmy też o wentylacji takiej skrzynki,
    - no i o jakimś UPS pod newralgiczne elementy sieci w tej skrzynce (pod ewentualny router, switch...).

Dziękuje za informacje, bardzo mi się przyda info o gniazdkach bo te nie powiem swoje kosztują

Dodano po 4 [godziny] 59 [minuty]:

Jeszcze mam do was pytanie apropos access point'a. Jest to urządzenie, które umożliwi mi przejście sygnału Wi-Fi tam gdzie ono jest mniejsze, tzn. Na parterze stoi router i jest dobry zasięg a na 1-wszym piętrze zasięg maleje i nie jest tak dobry jak na dole i po to ono jest, żeby na oby dwóch piętrach było podobne, tak? I ten access point mogę też poprowadzić tak, że podłączam skrętkę do patch panelu i do gniazdka rj-45 później do AP czy mam bezpośrednio ze switcha do AP? Jest jakaś różnica między tymi rozwiązaniami?
  • #10 20168777
    KOCUREK1970
    Waozksy napisał:
    Jeszcze mam do was pytanie apropos access point'a.

Z grubsza właśnie tak.
    Choć podobnie nie będzie, bo zależy to od wielu czynników zewnętrznych, tłumienia ścian, mebli i tak dalej.
    Waozksy napisał:
    ten access point mogę też poprowadzić tak, że podłączam skrętkę do patch panelu i do gniazdka rj-45 później do AP czy mam bezpośrednio ze switcha do AP?

To nie takie proste, bo musisz przecież czymś te Access Pointy zasilić, czyli gdzieś po drodze trzeba wpiąć zasilacze PoE, albo switch ale też PoE.
  • #11 20168786
    Waozksy
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    Waozksy napisał:
    Jeszcze mam do was pytanie apropos access point'a.

Z grubsza właśnie tak.
    Choć podobnie nie będzie, bo zależy to od wielu czynników zewnętrznych, tłumienia ścian, mebli i tak dalej.
    Waozksy napisał:
    ten access point mogę też poprowadzić tak, że podłączam skrętkę do patch panelu i do gniazdka rj-45 później do AP czy mam bezpośrednio ze switcha do AP?

To nie takie proste, bo musisz przecież czymś te Access Pointy zasilić, czyli gdzieś po drodze trzeba wpiąć zasilacze PoE, albo switch ale też PoE.

Tutaj chciałem to rozłożyć tak, że zasilacz osobno do gniazda (nie przez PoE) i osobno internet przez skrętkę i zastanawiam się czy to "przeniesie" mi ten zasięg na 1-wsze piętro czy mam coś innego zrobić.
  • Pomocny post
    #12 20168838
    IC_Current
    Co do WiFi, to nie takie proste. Zależy czy chcesz mieć tylko jakiś "zasięg", czy jeszcze przyzwoite transfery i szybki roaming przechodząc między AP.
    Zasięg szybkiej sieci WiFi na 5GHz to pomieszczenie z AP i pomieszczenie za jedną ścianą, reszta to marne transfery na paśmie 2,4GHz, choć "kresek pięć na wyświetlaczu". Może się więc okazać, że potrzebujesz więcej punktów dostępu niż dwa na cały dom.
    Jeśli chciałbyś żeby telefon miał szybkie przełączenie (np rozmawiasz na komunikatorach lub przez VoWiFi i nie chciałbyś przerw w rozmowie) i dodatkowo klient był przełączany do AP o najlepszej aktualnie sile sygnału automatycznie, to musisz mieć urządzenia z obsługą 802.11k,v,r. Wtedy wszystkie AP w domu muszą być jednego producenta i jednej serii i obsługujące 802.11k,v,r. AP w routerze musi być wyłączone i zastąpione AP systemowym.

Co do patchpanela - WSZYSTKIE przewody na patchpanel, te od kamer, alarmu i AP też.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20168897
    KOCUREK1970
    Waozksy napisał:
    Tutaj chciałem to rozłożyć tak, że zasilacz osobno do gniazda (nie przez PoE) i osobno internet przez skrętkę

Access Point najczęściej montuje się na suficie.
    Te zasilacze musiałyby mieć chyba przewody między 3 a 5 m?
    Zasilacze sieciowe generują prąd stały (w tym wypadku), czyli na końcu takiego pięciometrowego przewodu, będzie spadek napięcia i Access Point może się restartować.
  • #14 20170823
    Waozksy
    Poziom 4  
    Witam, mam jeszcze takie może głupie pytanie, ale czy jeśli wszystko złożę "do kupy" to podpinając tester skrętką do gniazdka oraz do patchpanelu to wszystko powinno się działać?
  • Pomocny post
    #15 20172110
    KOCUREK1970
    Waozksy napisał:
    czy jeśli wszystko złożę "do kupy" to podpinając tester skrętką do gniazdka oraz do patchpanelu to wszystko powinno się działać?

Pytanie trochę takie akademickie - nie popełnisz błędu przy montażu, a będzie działać.

Tu tylko nadmienię, że w każdym miejscu łączenia, w każdym miejscu styku tych przewodów sieciowych wzajemnie jak i szkieletu sieci - łączymy w standardzie T568B.
  • #16 20180024
    Waozksy
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    Waozksy napisał:
    czy jeśli wszystko złożę "do kupy" to podpinając tester skrętką do gniazdka oraz do patchpanelu to wszystko powinno się działać?

Pytanie trochę takie akademickie - nie popełnisz błędu przy montażu, a będzie działać.

Tu tylko nadmienię, że w każdym miejscu łączenia, w każdym miejscu styku tych przewodów sieciowych wzajemnie jak i szkieletu sieci - łączymy w standardzie T568B.

Jasna sprawa, w takim razie dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
  • #17 21099274
    Waozksy
    Poziom 4  
    Wszystko fajnie wytłumaczone.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię budowy sieci LAN w domku jednorodzinnym, w tym podłączenia 6 kamer, telewizora, komputerów oraz punktu dostępowego (AP). Użytkownik zapytał, czy wystarczy switch, czy potrzebny jest także patch panel. Odpowiedzi sugerowały, że lepiej jest zainwestować w patch panel, aby uniknąć problemów z połączeniami w przyszłości. Zalecano również stosowanie kabli kategorii 6A do gniazd oraz 5e do kamer, a także unikanie tanich produktów. Wskazano na znaczenie odpowiedniego rozplanowania okablowania w układzie gwiazdy oraz na konieczność zasilania AP, co może wymagać zastosowania zasilaczy PoE. Użytkownik potwierdził plan montażu racka 6U z patch panelem i switchem, a także zadał pytania dotyczące zasięgu Wi-Fi i sposobu podłączenia AP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA