logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra - Kluczyk: Pojemność brakującego kondensatora, oscylator Epcos 7201

jurand87sca 03 Wrz 2022 15:21 762 6
REKLAMA
  • #1 20173447
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w rozszyfrowaniu pojemności brakującego kondensatora. W kluczyku oberwane gniazdo baterii, zdjęło ten element z płyty. A raczej jest on potrzebny, bo wpięty w szeregu między oscylatorem "Epcos 7201" a anteną. Foto zapożyczone z forum, element zaznaczony strzałką. Z góry dziękuje i pozdrawiam..;)
    Załączniki:
    • Opel Astra - Kluczyk: Pojemność brakującego kondensatora, oscylator Epcos 7201 opel.jpg (38.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20216932
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    jurand87sca napisał:
    W kluczyku oberwane gniazdo baterii, zdjęło ten element z płyty.
    jurand87sca napisał:
    Foto zapożyczone z forum
    .... i foto zapożyczone też bez kondensatora?
    Skoro Twojego nie ma, i komuś z zapożyczonego zdjęcia też kondensator urwało, bo pady tylko są.... to jakaś epidemia w tych kluczykach?
    Jedyna szansa, jeśli ktoś posiadający taki diwajs, np z demobilu, rozbierze odlutuje i pomierzy. Możesz nawet próbować sam zdobyć ze szrotu.
    Takiego kondensatora smd z widoku na zdjęciu nie ocenisz, bo nie posiada żadnych oznaczeń.
    Jak w szeregu z anteną to bym obstawiał coś w zakresie pojedynczych pF.

Wiem że niewiele pomogłem, ale ze szklanej kuli nie wyciśniemy wiele więcej pomysłów.
  • REKLAMA
  • #3 20511135
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Witam. Zamiast losowania wyniku w szklanej kuli, po cichu myślałem że któryś posiadacz mógł by go zmierzyć dla potomnych.. ;) Celowałem w wartości pF, jednak nie byłem pewien czy z nie odpowiednia wartością będzie nadawał w odpowiednim paśmie. Tak, czy inaczej udało się zdobyć drugi kluczyk i zmierzyć jego pojemność która wynosi 10pF. Po przelutowaniu pilot "coś tam" nadaje, "sprawdzone" skanerem KF - jednak nie współpracuje z pojazdem. Profesjonalnej aparatury do takich robót niestety nie posiadam.
  • #4 20514163
    mbr1111
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witaj, nie obraź się przypadkiem, ale dla porządku zapytam czy wiesz o tym, że po wyciągnięciu baterii te kluczyki się rozprogramowują i trzeba je na nowo zaprogramować w samochodzie. Trzeba przekręcić kluczyk aż zaświecą się kontrolki i nacisnąć na kluczyku przycisk zamknięcia. Drzwi się zamykają i otwierają i kluczyk jest zaprogramowany.
    A te koszyczki na baterię po latach odpadają notorycznie, sam lutowałem już je w swoich dwóch kluczykach.
  • REKLAMA
  • #5 20514296
    jurand87sca
    Poziom 31  
    O próbie "przyuczenia" nie pisałem, bo wydawało mi się to oczywiste. Też kilka razy znajomym przelutowywałem koszyk baterii, i działało bez większych problemów Astra z tematu jest kolegi. Na dwóch pilotach oryginalnym, i dodatkowy nie udało się dopisać. Słyszałem że można spróbować jakimś "opcom-em" lub innym komputerem diagnostycznym, jednak dostępu do takiego nie posiadam.
  • REKLAMA
  • #6 20514352
    mbr1111
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Nie jestem żadnym specjalistą od tego, ale z tego co mi wiadomo to opcomem czy innym programem dopisuje się na pewno transponder immobilisera, ale to w sytuacji gdybyś chciał mieć np. dodatkowy kluczyk którym można odpalić auto, transponder nie ma nic wspólnego z pilotem. Pilota chyba też trzeba dopisać programem, jeśli np. kupiliśmy używkę z innego auta i chcemy żeby teraz pilot działał w naszym. Jakoś nie mogę zrozumieć z Twojej wypowiedzi, czy tu chodzi o pilot który już działał wcześniej w tym aucie tylko się uszkodził i po uszkodzeniu przestał działać czy to jest właśnie pilot od innego auta, który chciałbyś przypisać teraz do tego auta? Bo jeśli pilot już w tym aucie wcześniej działał to teoretycznie nie powinno być potrzeby dopisywania go. Chyba, że faktycznie jakieś parametry np. tego kondensatora są źle dobrane i przez to pilot generuje inny sygnał niż wcześniej? Może ktoś się bardziej zna to jeszcze się wypowie?
  • #7 20884571
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Dzięki "fachowym poradą" poddałem się w temacie.. ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem brakującego kondensatora w kluczyku do Opla Astry, który został usunięty wraz z gniazdem baterii. Użytkownik poszukiwał informacji na temat pojemności kondensatora, który znajduje się w szeregu między oscylatorem Epcos 7201 a anteną. Ostatecznie, po zdobyciu drugiego kluczyka, zmierzono pojemność kondensatora, która wyniosła 10pF. Użytkownik zauważył, że mimo przelutowania kondensatora, pilot nie współpracuje z pojazdem, co może być związane z koniecznością ponownego zaprogramowania kluczyka po wyjęciu baterii. Wskazano również, że kluczyki Opla często mają problemy z koszykami na baterie, które odpadają po latach użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA