logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferroli DOMItech F 24 - rosnące ciśnienie w układzie C.O.

exaykos 06 Wrz 2022 19:23 1296 4
  • #1 20177998
    exaykos
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Proszę o pomoc/podpowiedź cokolwiek co naprowadzi mnie na właściwy trop.
    Posiadam piecy Ferroli DOMItech F 24. Od jakiegoś czasu rośnie w nim ciśnienie do wartości ponad 3 bar, aż zaczyna kapać woda z zaworu.
    Pierwsza myśl to, że zawór napełniania instalacji jest nieszczelny - bo niby skąd więcej ta woda by się miała brać. Zakupiłem używany, ale z zapewnieniem że sprawny i wymieniłem. Niestety problem pozostał. Pierwsza myśl, że otrzymałem uszkodzony. Obróciłem tak zawór, że przyłącze do pompy nie jest podłączone, więc jakakolwiek nieszczelność od razu byłaby widoczna. Otworzyłem zawór doprowadzający wodę do piecyka i co mnie dziwi kapie z pompy do której nie jest doprowadzona w tej chwili żadna woda. Woda z obwodu oczywiście spuszczona.
    Na schemacie wygląda to tak:
    - otwieram 9 - czyli wlot wody użytkowej
    - 74 jest zamknięte i odłączone od obwodu C.O.
    - pomimo tego z otwartego obwodu C.O. poprzez przyłącze z pompy kapie non stop woda - kapie tyle, że to na pewno nie jest woda z obwodu bo przecież została spuszczone. Pojawia się w chwili otwarcia zaworu 9.
    POMOCY

Ferroli DOMItech F 24 - rosnące ciśnienie w układzie C.O.
  • #2 20178020
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Witam. Nie znam kompletnie kotła,ale sądząc po jego schemacie to winny jest wymiennik, który pewnie spełnia dwie funkcje i na nim masz przebicie z obwodu CWU na CO.
  • #3 20178268
    exaykos
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Wyprowadź mnie z błędu jak źle rozumiem - zaznaczam kompletnie nie znam się na piecach, po prostu biorę na logikę działania. Do wymiennika oddzielnymi rurami trafia woda z C.O. i C.W.U. Jednak są blisko siebie/może mają wspólną ściankę nawet fragmentami - jak to może i schemat obrazuje i gdzieś powstała dziura z jakiegoś powodu i w związku z tym, że ciśnienie w C.W.U jest większe niż w C.O. to woda przechodzi z obwodu C.W.U do C.O i stąd rosnące ciśnienie w C.O.?
  • #4 20178284
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Dokładnie tak jak piszesz. Nie wiem z czego jest ten wymiennik i jaką ma konstrukcję,ale tylko w nim następuje przeciek i raczej jest do wymiany, co podejrzewam, że tanie nie będzie i czy się opłaca?
    Może jeszcze któryś z kolegów,kto zna ten kocioł się wypowie,ale ja osobiście myślał bym o wymianie, jeżeli ten już lata młodości ma za sobą.
  • #5 20178757
    exaykos
    Poziom 2  
    Jeszcze raz dziękuję. To musi być to, bo znalazłem, że to dość częsta usterka. Piec ma ponad 10 lat. Poza tym wszystko działa. Ale pewnie koszt naprawy tani nie będzie. Raczej będę wymieniał już na kondensacyjny, bo bez szans na znalezienie sprawnego wymiennika w rozsądnej cenie.
REKLAMA