Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

intercom samochodowy

fantasta 13 Nov 2005 22:40 1699 13
    fantasta
    Level 29  
    Witam.
    Musze zrobic wlasnie cos w tym stylu. Do komunikacji dwoch osob w aucie na rajdach. Chodzi o to zeby bylo to najmniejszym kosztem. Myslalem zeby polaczyc w jakis sposob 2 pary sluchawek takich komputerowych z mikrtofonem. Nie musi to byc zadne stereo.
    Poprostu sluchawki gdzies wpinane i zeby jeden slyszal drugiego i w druga strone.

Jakies pomysly ??
    przema72
    Level 19  
    można by wykożystać wzmacniacz stereo tda 2822 jest to tani mały wzmacniacz stereo czyli 2 mono. R1 R2 wyregulować wzmocnienie. zasilić przez stabilizator 5v , i trzeba spolaryzować mikrofon w słuchawkach nap 5v
    fantasta
    Level 29  
    No oki, widze. Mam dwa mikrofony i cztery sluchawaki. Ale czy dzwiek z jednego mikrofonu bedzie tak samo slyszalny w sluchawkach tego co mowi jak w sluchawkach drugiego ??
    przema72
    Level 19  
    ok poprawiłem teraz nie będziesz słyszał co muwisz
    fantasta
    Level 29  
    Czyli rozumiem na kanale pierwszym jest mikrofon 1 i sluchawki 2 a na kanale drugim mikrofon 2 i sluchawki 1 tak ?? :idea: I wtedy dzwiek z mikrofonu 1 wzmacniany jest i podawany na sluchawki 2 i na odwrot.
  • Helpful post
    przema72
    Level 19  
    własnie tak
    fantasta
    Level 29  
    Super. Dziala tak jak powinno :)

I jeszcze pytanko. Czy te kondensatory 100uF przed mikrofonami maja jakas ustalona polaryzacje ?? Czy cos sie stanie jezeli wepne je odwrotnie ??
    przema72
    Level 19  
    tak te kondensatory mają polaryzację bo to elektrolityczne "-" to ta czarna kreska a "+" to kreska pusta w srodku , jak podłączysz ogwrotnie to nic się nie stanie ale układ będzie miał gorsze parametry , napisałeś że działa czyli mniemam że już go uruchomiłeś :?:
    fantasta
    Level 29  
    przema72 wrote:
    tak te kondensatory mają polaryzację bo to elektrolityczne "-" to ta czarna kreska a "+" to kreska pusta w srodku , jak podłączysz ogwrotnie to nic się nie stanie ale układ będzie miał gorsze parametry , napisałeś że działa czyli mniemam że już go uruchomiłeś :?:

Hehe, takie rzeczy to ja wiem, spoko ;)

Chodzi mi o te dwa przy mikrofonie bo tam polaryzacji nie zaznaczyles.
    A uklad podlaczylem i dziala a te kondensatory podlaczylem na logike czyli plus od mikrofonu i minusem do wejscia wzmacniacza i dziala ;)
    przema72
    Level 19  
    a sorki z pracy dopiero wruciłem i mam przed oczyma linki uziemiające srednicy 10mm :D te kondensatory to plus w stronę zasilania micro a minus w stronę układu czyli tak jak napisałeś
    sadek22b
    Level 2  
    Gdyby ktoś tu jeszcze zaglądał to proszę powiedzcie skąd wziąć ten układ wzmacniacza. Przeszukałem wszystkie sklepy jakie znam i nie mogę tego dostać (śląsk). Jeśli możecie podać jego dokładniejsze parametry albo jakiś zamiennik to będę bardzo wdzięczny...

Do tych którzy już używają intercomu - jak zabudowaliście głośniki w kasku, czy może po prostu zakładacie kask na słuchawki :P

Dzięki wszystkim za uwagę...
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sadek22b taki układ zrobisz na każdym wzmacniaczu małej mocy. Wystarczy byś spytał w sklepie o jakikolwiek układ wzmacniacza o mocy 1- 2 w (stereo lub mono - wtedy dwa takie układziki) i wystarczy, że podłączysz go według noty aplikacyjnej, którą sobie ściągniesz z netu. Układ taki możesz nawet wymontować ze starego walkmana.
    ryborz
    Level 23  
    Chyba jest jeszcze w jablu j-245. W nikompie kit 11zł.
    sadek22b
    Level 2  
    Super! dzięki wielkie za odpowiedź. Nie jestem na tyle sprytny w elektronice żeby samemu sobie zastąpić układ. W każdym razie teraz zbieram części i do pracy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź... :]