logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty, przewodowy interkom full duplex do auta rajdowego?

faster99 08 Sty 2011 15:35 4713 11
REKLAMA
  • #1 8976831
    faster99
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Potrzebuję zrobić jak najprostszy interkom. Ma być on używany w aucie rajdowym także może być przewodowy. Najlepiej jakby posiadał funkcje full dupleks. Ma być to jak najprostsza i najtańsza konstrukcja . Jakoś nie mogę znaleźć nigdzie schematów, szukałem już trochę jest parę konstrukcji ale nie ma opisanej budowy czy schematu połączeń. Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

[M]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8976952
    faster99
    Poziom 13  
    Widziałem to, lecz jest tam tylko schemat przedwzmacniacza( nawet nie mogę otworzyć tego formatu). Ogólnie idea jest dobra i takie coś by było ok. Tylko co i jak stwarza mi problem.
  • REKLAMA
  • #4 8977016
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8977056
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Najprościej jak się da - DWA zestawy: mikrofon , wzmacniacz, słuchawki i łączysz to tak, by w jednym kasku był mikrofon od zestawu pierwszego, a słuchawki od drugiego i na odwrót. A to, czy wzmacniacz zrobisz sobie na tranzystorach, dwóch układach, czy jednym podwójnym, to już tylko twoja sprawa. Schematów prostych wzmacniaczy masz zatrzęsienie.
  • #6 9309754
    faster99
    Poziom 13  
    Błażej napisał:
    Najprościej jak się da - DWA zestawy: mikrofon , wzmacniacz, słuchawki i łączysz to tak, by w jednym kasku był mikrofon od zestawu pierwszego, a słuchawki od drugiego i na odwrót. A to, czy wzmacniacz zrobisz sobie na tranzystorach, dwóch układach, czy jednym podwójnym, to już tylko twoja sprawa. Schematów prostych wzmacniaczy masz zatrzęsienie.

Czy mają być to dwa identyczne zestawy??? Kolega chcę jeszcze dać do tego gniazdo żeby podłączyć mp3. Da się zrobić???
  • #7 9309855
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    1. Dwa wzmacniacze mono lub jeden stereo.
    2. Dwa potencjometry głośności, do tego dodatkowe wejście z regulacją (to do podłączenia źródła zewnętrznego.
    3. Dwa zestawy - słuchawki, mikrofon.
    Ewentualnie jakiś mały regulator. Do zrobienia w jedno popołudnie, nawet z gotowych zestawów.
  • REKLAMA
  • #8 9317817
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Kolego zamiast bawić się w kity czy własnoręczne składanie kup gotowy na allegro za 39zł ...
    Jak zbudować prosty, przewodowy interkom full duplex do auta rajdowego? Jak zbudować prosty, przewodowy interkom full duplex do auta rajdowego?
  • #9 9334099
    faster99
    Poziom 13  
    Mam takie pytanie. Co do zestawu słuchawki mikrofon. Otóż mam schemat przedwzmacniacza i tam jest podłączony ten mikrofon. Nie można kupić samych słuchawek i osobno w elektronicznym mikrofonu elektretowego??? Właśnie co do wypowiedzi wyżej miałem pytać czy takie układy z allegro za 40zł będą coś warte sam na to patrzyłem i gadałem z kumplem ale on obawia się jakości takich zestawów.
  • #10 13858836
    gaaf
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przepraszam za odkopanie. Jestem kompletnie zielony w elektronice, chciałbym złożyć coś podobnego w systemie full duplex. Ktoś byłby tak miły i powiedział mi o czym mam poczytać oraz co będę potrzebował do stworzenia takiego cuda? Czasu mam sporo. Z góry dziękuje.

@Edit.
    Chyba, że od razu z góry założyć, że zielony kompletnie nie zrobi takiego czegoś? Odpuścić sobie i kupić gotowca?
  • #11 13859082
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 716
    Gaaf, odkopałeś całkiem stary temat, niedawno był podobny problem:
    Interkom przewodowy - komunikacja kierowca -> pilot
    Bratu do motocykla zrobiłem w sposób jaki opisałem w tamtym temacie, na ścigaczu (niska owiewka) do 100km/h jest zrozumiale, na enduro (wysoka owiewka) przy 120km/h bez zakłóceń.
    Ja użyłem wzmacniacza z głośników komputerowych, zasiliłem z 9V baterii. Trasa 12h, i brak zmian w działaniu. Prąd przy maksymalnym obciążeniu (szumy i dmuchanie w mikrofon) osiągał 20mA, a normalnie ok 7mA.
  • #12 13859095
    gaaf
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Właśnie chodzi o to, że jestem kompletnie zielony w tych sprawach. Jest jakiś taki sklep interetowy żebym mógł zaleźć te przedwzmacniacze i wzmacniacze? Szukam też jakiegoś schematu, takiego abym go zrozumiał.. Gdzie co przylutować itp.

Aha i zasilanie bezpośrednio z akumulatora auta czyli 12V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje prostego, przewodowego interkomu full duplex do auta rajdowego. W odpowiedziach zasugerowano użycie dwóch zestawów składających się z mikrofonu, wzmacniacza i słuchawek, z możliwością podłączenia dodatkowego źródła dźwięku, jak MP3. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie wzmacniaczy mono lub stereo oraz potencjometrów głośności. Wskazano również na dostępność gotowych zestawów na Allegro, co może być tańszą alternatywą dla samodzielnego montażu. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z budową interkomów, podkreślając znaczenie schematów oraz jakości komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA