logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników STX i TESLA do kolumn z b-r 38l, zwrotnica, Yamaha 100W

ulciakos 13 Lis 2005 23:56 4973 36
Najlepsze odpowiedzi

Jak dobrać głośniki i zwrotnicę do 3-drożnych kolumn 38 l z bass-refleksem, mając amplituner Yamaha 100 W, tak aby uzyskać dynamiczny, wyrównany dźwięk i nie mieszać impedancji 4 Ω z 8 Ω?

Najlepiej dobrać głośniki o tej samej impedancji i możliwie zbliżonej skuteczności; mieszanie basu 4 Ω z średnim i wysokim 8 Ω nie jest zalecane, a do domowego zastosowania lepszy będzie cały zestaw 8 Ω [#1999866][#2036409] Do takiego zestawu nie ma gotowej, uniwersalnej zwrotnicy — trzeba ją policzyć pod konkretne przetworniki, więc kupna zwrotnica STX/Janbo pasuje tylko po dopasowaniu do wersji 4 Ω albo 8 Ω [#1999866][#2042704] Przy GDWK-11-200-8-AJ cięcie 3,5 kHz uznano za zbyt niskie; lepiej podnieść je co najmniej do ok. 4 kHz, a w jednym z konkretnych rozpisanych układów dla 8 Ω tweeter startuje od ok. 8 kHz przy C=1,5 µF i L=280 µH [#2000490][#2029266] Dla sekcji średnio-wysokotonowej sugerowano odwrócenie polaryzacji średniotonowca przy filtrach 12 dB/okt. [#2029926] Nie ma potrzeby robić basu 4 Ω tylko po to, żeby „lepiej grał” — skuteczność basu nie zależy od samej impedancji, a 8 Ω zwykle upraszcza zestrojenie i eliminuje potrzebę dodatkowych tłumików [#2036409]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1986198
    ulciakos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czy to dobrze dobrane głośniki?
    Co ze zwrotnicą?

Już o to pytałem ale nie dostałem odpowiedzi. Mam amlituner Yamahy-100W. Kolumny będą z b-r, ok.38l, jaka dł.b-r jeszcze nie wiem.

Zastanawiam się czy dobrze dobrałem głośniki, jeszcze ich nie kupiłem(mam tylko wysokie), więc prosze o porade. Nie wiem czy wysokie nie będą za ciche w stosunku do średnich?( wolałbym żeby było odwrotnie)
    Zależy mi na dynamicznym, przejrzystym i przestrzennym dźwięku, szczegulnie w zakresie średnich i wysokich. Chciałbym uzyskać szybki i mocny, nie zdudniający się i zamulony bas. Nie wiem czy dobrze dobrałem charakterystyki. Chce by pasmo przechodziło płynnie i żeby nie było spadków w charakterystyce częstotliwości. Dźwięk ma być płynny i zrównoważony, w miare jednolity. Wysokie tony mogą delikatnie przeważać, ale nie chce by były zbyt agresywne i męczące(wyższe wysokie, przetważające cykacze, to chyba pasmo powyżej 10kHz). Basu ma być dużo, ale bez przebasowań-chodzi o mocny i szybki bas dobrze wypełniający przestrzeń i nisko schodzący(chyba za dużo wymagam od tych STX-ów). Zależy mi też na mocnym uderzeniu stopy i werbla też. średnie raczej zrównoważone. Chce uzyskać neutralny , czysty i czytelny dzwięk z dobrą przestrzenią. Nadadzą się te Tesle??? Jak nie to poradźcie coś innego. Jaką zwrotnice zastosować żeby grało odpowiednio(raczej kupną bo na zwrotnicach to się raczej nie znam i sam chyba nie zmontuje). Jak to jest z tymi efektywnościami i średnimi tonami, odwrottnm połączeniem średnich, gdzieś wyczytałem że mają mieć mniej o chyba 3db od basu-jak to jest???Jaki musi być stosunek efektywności poszczegulnych głoś.? Czy potrzebna jest jakaś specjalna zwrotnica gdy gł. różnią się impedancją-bas-4Ω, reszta 8Ω? Jeśli chodzi o średnice to ma ona znaczenie(duża różnica między basem a średnim 27 i 10cm)?

Mam zwrotnice 4Ω, jeśli chodzi o podział śr.-wysokie to chyba jest odpowiedni 3.5kHz, nie wiem jak z bas-śr.-800Hz. Nie wiem jaka stromość cięć-dobrze jak by było 12db/okt. Nie wiem czy nie ma ona jakichś przyciszaczy, ale chyba nie? Moge ją użyć, może trzeba ją przerobić? Jakie cięcia radzicie? Proszę o rady!

Dodano po 9 [minuty]:

Niestety nie chce się schemat dodać, pokombinuje z tym jutro, może dla tego że to pdf?
    Załączniki:
    • TLX-5000.pdf (132.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1999036
    ulciakos
    Poziom 11  
    No co jest...odpowie ktoś w końcu?
    Jaką dać zwrotnice?
  • #3 1999866
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Podstawową zasadą przy doborze głośników jest ich jednakowa impedancja i jak najbardziej zbliżona efektywność.
    Nie są to zasady bezwzględne ale Tobie radziłbym je zachować.
    Wybrałeś basowy 4Ω, pozostałe 8Ω.
    A do jakiego obciążenia przystosowana jest Twoja Yamaha-100W.

Czy taki zestaw głośników spełni oczekiwania? - trudno powiedzieć.
    Basowe stx na ogół są chwalone. ARZ4608 (gdzie go znalazłeś?) mimo małej urody ma całkiem-całkiem parametry. Wokół kopółki GDWK-11-200-8-AJ panuje cisza ale producent ją zachwala, myślę że warto wypróbować.

Cytat:
    Chce by pasmo przechodziło płynnie i żeby nie było spadków w charakterystyce częstotliwości
    I tu się pojawia problem zwrotnicy.
    W zasadzie dla każdego modelu głośnika zwrotnica powinna być policzona indywidualnie. I pomierzona w zestawieniu wszystkich głośników. Mało prawdopodobne aby ktoś już zaprojektował i sprawdził zwrotnicę dla STX 27-300-4SC,TESLA ARZ4608,STX GDWK-11-200-8-AJ nie licz więc że otrzymasz gotowy schemat.

Cytat:
    Mam zwrotnice 4Ω, jeśli chodzi o podział śr.-wysokie to chyba jest odpowiedni 3.5kHz, nie wiem jak z bas-śr.-800Hz.
    Filtr średniotonowego nietypowy, dopasowany do konkretnego głośnika, a podział dla GDWK-11-200-8-AJ nieco za niski.

Cytat:
    Jeśli chodzi o średnice to ma ona znaczenie(duża różnica między basem a średnim 27 i 10cm
    Nie ma znaczenia.

Cytat:
    (średnie) mają mieć mniej o chyba 3db od basu
    Nieprawda.

Cytat:
    Czy potrzebna jest jakaś specjalna zwrotnica gdy gł. różnią się impedancją-bas-4Ω, reszta 8Ω
    Tak.

Proponuję Ci więc dać wszystkie głośniki jednakowe (4 lub 8Ω). Kupić w stx lub janbo gotową zwrotnicę, jeśli nie chcesz jej robić.

I jeszcze raz: do jakiego obciążenia przystosowana jest Twoja Yamaha-100W?
  • REKLAMA
  • #4 2000046
    ulciakos
    Poziom 11  
    W ogule dzięki za odpowiedź.

Jeśli chodzi o Yamah-e to jest to 100W na kanał jak pisałem, impedancja 4Ω, lub 8Ω(można ustawić).

Jeśli chodzi o cięcie 3,5kHz to wydaje mi się że jest odpowiednie, dlatego bo mam pod nie podłączonego GDWK i gra dobrze, nie pali się i chyba nie powinien, poz tym Tesla ma duży skok efektywności powyżej 4kHz, którego chciał bym uniknąć. Charakterystyka GDWK w tym miejscu jest najmniej pofałdowana.

Jeśli chodzi o impedancję to jakoś wolał bym 4Ω, szczególnie przy basie. Podobnież może tak być z tym że ten w 8Ω musi mieć większą efektywność. Jeśli chodzi o zwrotnicę to jedni mówią że potrzebna specjalna, inni że nie. Niektóre zwrotnice są na 4 i 8Ω(na przykład stx). Najlepiej było by mieć tą Tesle w 4Ω, ale chyba takiej nie ma? Jest? Polecasz mi zrobić wszystkie gł. o tej samej impedancji prawdopodobnie dla tego bo będzie łatwiej ze zwrotnicą i pewnie masz rację. Ale jeśli miał bym odpowiednio zaprojektowaną zwrotkę czy nie lepiej grał by bas w 4Ω?Odp. Może lepiej nie upierać się i kupić 27-300-8-SC?

ZWROTNICA-czyli najważniejsza część pytania. Jak ją zaprojektować, bo niezbyt się na tym znam. Jak pociąc itd. Czy ktoś mógłby mi pomuc i ją zaprojektować. Może pasowała by stx-owa np.3D-12-bi(tylko że ona jest strasznie skomplikowana a to nie dobrze). Proszę o pomoc z tą zwrotnicą!
  • #5 2000344
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    ulciakos napisał:
    "...Jeśli chodzi o impedancję to jakoś wolał bym 4Ω, szczególnie przy basie. Podobnież może tak być z tym że ten w 8Ω musi mieć większą efektywność. Jeśli chodzi o zwrotnicę to jedni mówią że potrzebna specjalna, inni że nie. Niektóre zwrotnice są na 4 i 8Ω(na przykład stx)..."

Nie jest na 4Ω i 8Ω, tylko możesz zamówić zwrotnice w wersji na 4Ω lub 8Ω. Dla porównania, aby przerobić zwrotnice z 4 na 8Ω musisz dać o połowe mniejsze kondensatory i 2x większe cewki, znowu przerabiając zwrotnice z 8 na 4Ω potrzebujesz dać o połowe mniejsze cewki i dwa razy większe kondensatory.
  • #6 2000399
    ulciakos
    Poziom 11  
    a jaka jest różnica w dźwięku między tym samym basem w 4 i8Ω i czy opłaca się robić tak jak ja to wymyśliłem- bas 4Ω, reszta 8Ω?
  • #7 2000490
    piórko
    Poziom 30  
    luke666 dobrze mówi.
    Wersja -BI zwrotnic oznacza oddzielenie elektryczne części basowej od pozostałych. Daje to możliwość zasilenia basu osobnym przewodem.

Cytat:
    Jeśli chodzi o cięcie 3,5kHz to wydaje mi się że jest odpowiednie
    Dobrze, ale głośnik ma rezonans przy 1kHz i tak na wszelki wypadek podniósłbym cięcie do przynajmniej 4kilo.

Jakość basu NIE zależy od tego czy głośnik ma 4 czy 8Ω.

Zrób kolumny 8Ω jako bardziej uniwersalne w domowych zastosowaniach.
    ARZ4608 w wersji 4Ω nie ma. Zobacz - może spodoba Ci się ARX-130-20/4 lub 8 jako średni.

STX 27-300-4SC mi osobiście jakoś "nie podchodzi", ale mówię tylko symulacjach a nie o testach.

Może więc w sumie taki komplecik:
    2xGDN-25-100-4-SC :idea: albo GDN-32-300-8-SC,
    ARX-130-20/8
    GDWK-11-200-8-AJ

A o zwrotnicy pogadamy jak wybierzesz już głośniki.

Dodano po 1 [minuty]:

Cytat:
    czy opłaca się robić tak jak ja to wymyśliłem- bas 4Ω, reszta 8Ω?
    Nie widzę potrzeby. A czy zrobiłbyś do tego specjalną zwrotnicę?

......................

Miałem na myśli ARX-130-20/8 http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=110&catit=158&catg=27 , poprawiłem.
    A tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic363835.html jest jego fotka "redukcja jako obudowa.JPG"
  • #8 2000560
    ulciakos
    Poziom 11  
    Raczej bardziej jestem przekonany do tego 27-300-4\8-SC i wolał bym jeden bas.
    Co do Tesli to o ile dobrze kojarze ten głośnik ARX 130-00, to chyba wole ARZ4608.
    Więc co sądzicie o:
    GDN-27-300-8-SC
    ARZ4608
    GDWK-11-200-8-AJ

Dodano po 6 [minuty]:

Co do tego ARX-130-00/4 to pomylił mi się on z innym Tesli,masz na niego jakiś namiar gdzie można znaleźć parametry?

Dodano po 13 [minuty]:

Mam takie pytanie poza konkursem(sory za upierdliwość ale ciekawi mnie to):
    dlaczego 8Ω jest bardziej uniwersalny i po co robi się te same gł. o różnych impedancjach skoro brzmią tak samo?

Dodano po 41 [minuty]:

Sprawdziłem go i jestem zdecydowanie za ARZ4608.

pomysł z dwoma GDN-25-100-4 jest niezły i jeszcze się nad tym zastanowie, chociaż chyba wole jeden 27-300-4, i pytanie najważniejsze:

JAKĄ MA EFEKTYWNOŚĆ TEN GDWK-11-200-8 I CZY NIE BĘDZIE ZA CICHY WZGŁĘDEM TESLI? PRODUCENT PODAJE 93-PRAWDA TO???
  • #9 2003793
    ulciakos
    Poziom 11  
    no i znowu temat został zawieszony.
    czy mógłby ktoś poradzić mi jaką dać zwrotnice do zestawu:
    STX GDN-27-300-8-SC
    TESLA ARZ 4608
    STX GDWK-11-200-8-AJ
    Proszę o odpowiedź.

może taką?:
    podział 600/4000Hz 12db/okt. wszędzie
  • #10 2004004
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    nie znam charakterystyki 4608, ale pewnie poszarpana, raczej, jakby nie uciąć to nie poprawimy za wiele. Jesli to możliwę uciąłbym wyżej wysokotonowca.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 2004158
    ulciakos
    Poziom 11  
    właśnie o to chodzi że nie taka poszarpana

myślałem że ją dołączyłem, w każdym razie robie to teraz
    Załączniki:
    • Dobór głośników STX i TESLA do kolumn z b-r 38l, zwrotnica, Yamaha 100W tesla 120w.gif (19.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 2004174
    ulciakos
    Poziom 11  
    chodzi mi o to żeby uniknąć tego podbicia powyżej 4 kHz
    może by tak rozsunąć pasmo o 500Hz i zrobić filtr- 4kHz-4,5kHz czy 3,5kHz-4kHz, albo uciąć średniego trzecim rzędem

Co z fazowością - trzeba obrócić fazę średniotonowca? Podobnież właśnie różne stromości filtra mają dobry wpływ na wyrównanie faz?

Trzeba przyciszyć wysokotonowca? Producent podaje 93db z hakiem z charaktertystyk wychodzi troszkę(!)mniej?
  • #13 2004404
    piórko
    Poziom 30  
    Dlaczego ulciakos tak się uparłeś na GDN-27-300? Widziałeś jakąś konstrukcję z nim albo choćby symulację?

Zwrotnicę chcesz w końcu zrobić sam czy kupić?

GDWK-11-200-8-AJ nawet jeśli miałby tylko 90 dB to wystarczy.

Daj linkę do ARZ4608 i napisz gdzie go można kupić.

O biegunowości podłączenia średniego różnie mówią różne szkoły. Na ogół w przypadku 12 dB jest odwracana.
  • #14 2004690
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    tego ARZ widzę często na allegro.
    a nie lepiej ARP ?

co do tego GDWK - chyba bym wolał wybrać tańszą tesle a sprawdzoną.
    Przy tym GTWK sporo się płaci za ładny kosz i filtr magnetyczny membrana zapewne jest ta sama.
  • #15 2004900
    Tremolo
    Poziom 43  
    Rezonans jest około 5 kHz - mozna to naprawić przez filter pasmowo przepustowy o płytkiej charakterystycę.. No i Cięcie na wysokości 6 kHz to stłumisz rezonans około 8 kHz

Generalnie możesz ciąć spokojnie -6dB (jeden kondensator) od 4 kHz, wtedy mimo tłumienia głosnik będzie grał do 8 kHz wtedy spokojnie możesz dać wysokotonowy i 8500 Hz

Wówczas z rezonansu 5kHz zostanie może 92dB a z 8kHz też około 2,3dB..

Jesli zdecydujesz się na Cięcie -12dB wysokotonowy można dać wcześniej.

Nevon to nie membrana, a kopułka...

Jeśli na wysokie bierzesz STX i na basy, to nie masz sobie głowy co zawracać średniotonowcem, bo STX pewnie na wysokich ma większe nierówności (pamiętaj że mają układ pomiarowy automatyczny, a nie komore bezechową) .

Jesli chcesz pięknie podśrubowac tanie głosniki, koszt obruci Ci się w drogie, dokładnę elementy zwrotnicy, gotowa zwrotnica odpada w przedbiegach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 2010371
    ulciakos
    Poziom 11  
    Dokładnie - kupić go można na allegro, ale ja kupiłem go już dzisiaj na warszawskim wolumenie za 50zł/2szt. He! i jestem z niego zadowolony, polecam. Co do tego czy nie lepszy ARP to nie wydaje mi się. Co do tego czy nie lepsza tesla od GDWK ...nie wiem, wiem że tesle może i lepiej brzmią (tego też nie jestem pewien bo dawno ich nie słyszałem)ale są delikatne i łatwo się palą, a kopułki w nich nie są te same, bo są trzy razy droższe! Mam zresztą Tesle 104-01-4.

Co do tego czy się uparłem na 27-300-8SC- wcale się nie uparłem ale wydaje się on najbardziej odpowiedni(Spl,qts,bl,moc,charakterystyka itd.), poza tym jest chwalony na forum(tylko że w zastosowaniu subuferowym). czy uważaszpiórko że się nie nadaje do kolumn trzydrożnych? Jeśli tak to dlaczego. Mówisz że nawet go nie słyszałeś, może jednak sie nada. Czy ktoś jeszcze uważa że się nie nadaje?

Dobra przejćmy do tematu najważniejszego - zwrotnica.
    -co to jest ten filtr pasmowo przepustowy o płytkiej charakterystyce?
    -naprawdę można ciąć pierwszym rzędem tak wysoko(4kHz) i wysokotonowca uciąć na 8,5kHz? Jeśli 12db. to wysokotonowca gdzie uciąć?
    które rozwiązanie polecasz, (bo chyba lepsze będzie to pierwsze) i co z podziałem dolnym, może tam średniego też 1-szym rzędem uciąć? ale gdzie? Czy rzeczywiście ten wysoki jest taki poszarpany? Może warto dać tę Tesle i tłumik?

Dodano po 11 [minuty]:

zresztą na tego GDWK też daje tłumik ok. 2db, a pytałem o jego efektywność dla tego bo chciałem wiedzieć jaki tłumik dać. Producent podaje efektywność 93,7 - 2,83V/m/10kHz, czyli jest to efektywność napiięciowa. Czy mocowa jest taka sama, jeśli tak to tłumi trzeba dać 3-4 db.?
  • REKLAMA
  • #17 2013386
    ulciakos
    Poziom 11  
    jeśli utne pierwszym rzędem średniego, drugim rzędem wysokiego to nie będę musiał odwrócić wysokiego?

na średniego muszę dać korektor impedancji, a na wysokiego nie?

jakim filtrem- Butterwotrh czy Linkwitz-Riley?

Zastanawiam się czy ta Tesla będzie odpowiednia do cięcia 1-rzędem, bo z tego co wiem to używa się takiego cięcia przy dobrych głośnikach z wyrównaną charakterystyką, ale niemniej pomysł ten wydaje się dobry, tylko ucioł bym niżej, ale nie jestem znawcą i zrobie jak mi poradzicie.

Co z dolnym cięciem (gdzie, jaka stromość, jaki filtr, czy potrzebny korektor imp.)
  • #18 2013550
    Tremolo
    Poziom 43  
    jesli pierwszy rząd to Linkwitz Rilley (tak to się nazywa).

Najlepiej zrobić wersję oszczednościową czyli na basie zakladasz filtr dolnoprzepustowy pierwszego rzędu (Linkwitz Rilleya -6dB) po czym od strony basu jesli się boisz o średniaka dajesz -12 dB Linkwitz Rilleya... i od góry go tniesz -6dB a wysokotonowiec od dołu -12dB na oktawę, w celu jakoby pierwotnego zabezpieczenia przed przesterem czy tez "nadmiarem mocy idacym na tony wysokie podcas sprzężenia itd.

Głośniki rzadko mają równe pasma, warto nalezy zwrocić uwagę na końcówki pasm, można je wykorzystać do dodatkowego wyselekcjonowania odpowiednich pasm przenoszenia, dodatkowe tłumienie. jesli pod koniec pasma głosnika jest rezonans tłumienie można zrealizować wczesniej i zrobić dość duż odstep miedzy glośnikami jesli chodzi o odcięćie nawet 1000Hz
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 2013597
    ulciakos
    Poziom 11  
    ale na jakiej częstotliwości polecasz odciąć bas , a na jakiej średniaka od dołu (żeby tez nie pracował w zbyt szerokim paśmie)
  • #20 2013618
    Nevon
    Poziom 22  
    trudne pytania kolega zadaje :/

nie jestem jeszcze specjalista ale miałem doczynienia z 3way i tym basowcem więc powiem jak ja uważam :

charakterystyka GDN mi się już nie podoba od 500 a tego ARZ od 6500
    ale taki GDWK jak przeglądałem projekty SW to idzie dość równo na 90dB
    czy przydało by sie ciać trochę przed 4K (żeby nie było podbicia) co do stromości : myśle że lepiej 12/12/12/12 albo nieco porozsuwać i 6/12/6/12

wracając do GDWK - oglądałem go w konstrukcji z GDN-18-120-6-sw i miał przed sobą rezystor 2Ohm więc dławik się przyda ale trudno mi powiedzieć jaki... hmm 2dB napewno jeśli nie więcej

w momencie pisania Tremolo też sporo napisał i chciałem prawi identycznie dać ;)

co do korektora impetencji - mam mieszane uczucia - próbowałem coś takiego zrobić ale jedyne co udało mi się zrobić to grzałkę w kolumnie - narazie wstrzymam sie z tym urządzeniem i Tobie też polecam ;)
  • #21 2013647
    ulciakos
    Poziom 11  
    to co może uciąć go na 600 1-wszym rzędem?

Dodano po 3 [minuty]:

może lepiej byłoby drugim, ale nie obetne średniego z dwóch stron 1-rzędem przy takim zakresie pracy, a chce wymieszać jak powiedziałeś
  • #22 2013667
    Nevon
    Poziom 22  
    cięcia (i tu proszę o ewentualne poprawki bo jeszcze w te klocki nie jestem dobry ) :
    bas 400 na 6dB/okt.
    średni dół 550 12 dB/okt. bieguny odwrotnie
    góra 3,5 K 6db/okt.
    GDW od 4,5 na 12

trochę nisko nie ??
    znając życie i tak będziesz kilka razy zwrotnice zmieniał (a może tak by zagrało lepiej albo tak.. wiadomo)

poczekaj na opinie specjalistów....
  • #23 2013704
    ulciakos
    Poziom 11  
    Co do sromości cięć to mam taką samą koncepcje, ale nie chce spuszczać tak nisko średniaka. Jeśli chodzi o górę to też bym ucią na 3,5, ale jak powiedziałeś - poczekam na opinie ekspertów.

Dodano po 4 [minuty]:

tylko nie wiem po co bieguny odwrotnie w średniaku skoro cięcie wymieszane, a wysokie, jak twierdzi tremolo uciąć trzeba wyżej.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeśli chodzi o dół to może lepiej 2* GDN22-120-4
  • #24 2013841
    Nevon
    Poziom 22  
    basu niby będzie tyle samo... sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem :D
    chyba kwestja gustu - czy 2 wąskie słupki czy 2 szawki
    czemu średni bieguny odwrotnie ?? złapałem po książkę doc.mgr inż Aleksandra Wiort'a "głośniki i zespoły głośnikowe" i była tam taka zwrotnica 6/12/6/12 (3 cewki 2 kondesatorky) i wyraźnie zaznaczone że średnio tonowy odwrotnie bieguny.

co do cięcia wysokiego... jest podbicie (którego chcemy uniknąc) na jakieś 3dB czyli całe pół oktany możemy ciąć dalej i wychodzi typowe cięcie dla 3way - 5000 :D

do Tremolo a kopółka to nie rodzaj membrany ? ........
  • #25 2026111
    ulciakos
    Poziom 11  
    Wybiore raczej 27-300 bo ma lepsze parametry - niskie Fs i qts (20 i 0,18)(choć 22-120 też ma wystarczająco mały qts -0,25), wysokie Bl -14, 22-120 podobnież ma za to dobry impuls i liniowość, ale ustalmy że wybrałem 27-300 (może że ktoś mnie przekona że lepiej by zagrały dwa 22-120). Przejćmy więc do tematu zwrotnicy.
    Stromość cięć 6/12/6/12, średni cięty na górze 4kHz, wysoki 8,5kHz.
    Wydaje mi się że bas można uciąć przy 600Hz bo tu akurat zaczyna się spadek, gdzie uciąć średniaka, przy 700Hz?
    Jeśli utne średniego przy 3,5Khz, to gdzie uciąć wysokiego?
    Co z tą polaryzacją -odwracać średniego czy nie. Jeśli odwruce to rozsuwać bardziej cięcia. Czy da się wcześniej to sprawdzić(jaka będzie faza średniego z tą zwrotnicą)?
  • #26 2029266
    Tremolo
    Poziom 43  
    Zaraz Ci rozpisze tą zwrotnicę, nie mogę jej rozrysować, bo mnie ręka boli

Dobra to tak zacznijmy od 8-omowego GDWK - co daje nam kombinacje elementów C i L : (8kHz) C=1,5uF (na przykład 1uF równolegle z 470nF (powiedzmy na 160-250Volt) i cewka 280uH

Na średni będziemy mieli tak, Cięcie od dołu kondensator 19uF + cewka 3,6 mH (bliżej głośnika) i górnozaporowy 320 uH cewka

basowiec to cewka 1200uH=1,2mH

Do cewki 3,6mH możesz dać równolegle rezystor 30Ω
    Załączniki:
    • Dobór głośników STX i TESLA do kolumn z b-r 38l, zwrotnica, Yamaha 100W Clipboard02.gif (12.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 2029407
    ulciakos
    Poziom 11  
    Dzięki za szybką odpowiedź i za schemat. Przed tym chciałem się zapytać co myślisz o dolnym cięciu, bo ja się na tym słabo znam i nie wiem czy dobrze to wymyśliłem-bas ucięty na 600Hz, średni na 700Hz. Czy to dobre rozsunięcie cięć i czy to dobry pomysł by uciąć bas w tym miejscu?
  • #29 2029434
    ulciakos
    Poziom 11  
    oczywiście rozmawiamy o cięciu dla głośnika 27-300-8-SC

Dodano po 2 [minuty]:

Ok.
    Czy nie trzeba dać korektorów impedancji tam gdzie cięcia są 6db?

Dodano po 4 [minuty]:

...a i co ze zrównaniem fazy?
  • #30 2029926
    Tremolo
    Poziom 43  
    No to tak no korektora nie ma co dawać tam gdzie jest sama ceweczka, przynajmniej czegoś takiego nie widziałem.

Średniotonowca możesz obrocić o 180 stopni.

Nie wiem czy warto coś bardziej kombinowac filtr który ja zaproponowałem wysokotonowca obraca o -90stopni czym chyba się przy tak taniej konstrukcji nie ma co zawracać

Wysokotonową zwrotnicę można jesli się uparles oprzec o układ 3-ego rzedu: 1.8uF | 130uH do masy | 5.3uH.

Pokombinuj jak chcesz ja tam w korektory impedancji się nie bawie chyba że rzeczywiście coś nie tak robi się z podbiciami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników STX i TESLA do kolumn o objętości około 38 litrów z bass-refleksem oraz zwrotnicy do wzmacniacza Yamaha 100W. Podkreślono konieczność dopasowania impedancji i efektywności głośników, aby uzyskać spójne brzmienie. Wskazano, że głośniki basowe STX (np. GDN-27-300-8-SC lub 4Ω) oraz średniotonowe TESLA ARZ4608 i wysokotonowe STX GDWK-11-200-8-AJ są rozważanymi modelami, choć brak jest gotowych zwrotnic dla takiego zestawu i konieczne jest indywidualne projektowanie filtrów. Omówiono różnice między zwrotnicami na 4Ω i 8Ω, wpływ na wielkość cewek i kondensatorów oraz zalecenia, by kolumny miały jednakową impedancję dla łatwiejszej konstrukcji zwrotnicy. Proponowane cięcia częstotliwości to około 400-600 Hz dla basu, 3,5-4 kHz dla średniego i 8,5 kHz dla wysokiego, z filtrami o stromiości 6/12 dB na oktawę, najczęściej Butterworth lub Linkwitz-Riley. Dyskutowano o konieczności odwrócenia fazy średniotonowca i stosowaniu tłumików (rezystorów) na wysokotonowcu w celu wyrównania poziomów głośności. Poruszono temat charakterystyki częstotliwościowej głośników, rezonansów i ich tłumienia za pomocą filtrów pasmowo-przepustowych. Wskazano, że głośniki TESLA mogą być delikatne, a STX oferuje lepsze parametry basowe. Wskazano, że dobór zwrotnicy wymaga pomiarów i testów, a gotowe rozwiązania są rzadko dostępne dla takiego zestawu. Ostatecznie rekomendowano wersję 8Ω dla wszystkich głośników, z indywidualnie zaprojektowaną zwrotnicą, uwzględniającą charakterystyki i efektywności poszczególnych przetworników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA