logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola C550 - jak naprawić brak dźwięku?

Shel 14 Lis 2005 08:32 1932 19
REKLAMA
  • #1 1986857
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    nom wlasnie i nie wiem za co sie zabrac??
  • REKLAMA
  • #2 1986888
    daro74
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Przedewszystkim napisz jakiego dzwięku, czy we wkładce czy też w głośniku od dzwonków.
  • #3 1986998
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    o ile dobrze pamietam oba glosniczki sa tam na elastomerach wiec na poczatek czyszczonko a jak nie pomoze to wymianka
  • #5 1988152
    hub7777
    Poziom 14  
    odrazu polecam wymianke koszt do 10 zl max!
  • REKLAMA
  • #6 1994308
    darko12
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Często występują przerwy na płycie głównej nie mam zdjęcia żeby zaznaczyć gdzie trzeba połączyć Jak ktoś podrzuci zdjęcia na email płyty z dwóch stron najlepiej bez puszki dolnej (pierwszej od dołu ) to pokaże POZDRAWIAM
  • #7 1997356
    djartus4
    Poziom 12  
    Zobacz na to. Może Ci to pomoże.
    Załączniki:
    • Motorola C550 - jak naprawić brak dźwięku? c550_audio_solucja.jpg (25.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2008083
    Shel
    Poziom 27  
    teraz jestem przekonany ze to przerwa tylko nie wiem zabardzo gdzie szukac? aha mam pytanie czy plyan glowna telefonu jest wielowarstwowa i czy mozna znalesc jakis schemat tej motki??

Dodano po 1 [minuty]:

aha dodaje ze caly czas chodzi mi o glosnik od dzwonkow ten z tylu telefonu

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

mam prozbe do kolegi darko12 zaby zaznaczyl mi na scheemacie o jaka przerwe mu chodzi ??
    Załączniki:
    • aa.JPG (289.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SCH_8403574B1_P01_C550_A2_C_L3_V1[1].1.pdf (906.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2008555
    Shel
    Poziom 27  
    sory ale nie wiem jak ustawuc zeby nie pobieral punktow za dolaczony plik cos jest nie tak z moim kontem

Dodano po 1 [minuty]:

moge przeslac na pw jesli kogos zainteresuje
  • #10 2023126
    angus27
    Poziom 11  
    zmierz rezystancję na stykach dzwonka powinno byc około 55k Ohm. Jeżeli będzie ok. to masz mały problem. przelutuj seaweda to ten czarny ukł. pod dolnym (koło sim) ekranem i oki (to ten błyszczący), dalej jest procesor (ekran wyżej). Jeżeli nie pomoże to mogą być kondensatory koło seaweda.
  • REKLAMA
  • #17 2183105
    sphenops
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Schemat już posiadam , sporo jest sprawdzania , może zaznaczył byś mi na schemacie najważniejsze rzeczy odpowiadające za dzwięk w telefonie bo on można powiedzieć ze jest martwy, bo nawet mikrofon nie działa jedynie smsa można z tego telu wysłać , a jeszcze na dodatek w menu Dzwonki jak chce zmienić szczegóły np. głośnego dzwonka to gdy chce wejść w tą opcje to mi po prostu powraca do menu głównego, zastanawiałem się czy nie jest to wina oprogramowania .
  • #18 2183343
    Shel
    Poziom 27  
    aha
    wiec jednak zaczolbym od wgrania nowego softu, bo chyba bawiles sie z telefonem? np. czy wgrywales jakies dzwonki??
  • #19 2183900
    sphenops
    Poziom 11  
    ten telefon należy do mnie od niedawna dostałem go w taki stanie jak teraz, a spewnością stary właściciel grzebał sobie w nim i też podejżewam ze zostało zmieniony soft w tym telefonie , mam pytanie czy ten kabel do 5510 można nim zmieniać soft???

Dodano po 3 [minuty]:

a jeszcze jaki soft maiłbym mu wgrać (najlepszy) mógłbyś mi podać jego link albo nazwę
  • #20 2187849
    sphenops
    Poziom 11  
    Pomogło mi wgranie pliku gain table.bin i wszystko prawie dział , rozmawiać można już jedynie głośnik dzwonka nie dział ale to jest spowodowane chyba tym plikiem gain table.bin bo podobnosz on nie jest sprawny do końca , a te szczegóły dzwonka zrobiłem tak :

1. Podłączamy telefom do komputera i uruchamiamy program PST.
    2. Klikamy menu New i wybieramy Feature File.
    3. Klikamy ikonkę Read Phone
    4. We wszystkich profilach ustawiamy wszystko na 0 (zero), a beepy na OFF .
    5. Klikamy ikonkę Write Phone
    6. Po zapisaniu ustawień klikamy ikonkę Restart Phone
    7. Po restarcie wyłączamy program
    8. Następnie uruchamiamy program P2kman lub inny menadżer plików
    9. Odszukujemy pliki MyToneDB.db oraz TempToneDB.db
    10. Usuwamy wyżej wymienione pliki i klikamy Restart
    11. Po restarcie wyłączamy program i odłączamy kabel

Od tej chwili mamy działające profile dzwonków.

Więc mam prożbe czy ktoś niema tego pliku gain table.bin do motoroli C550

Dodano po 56 [minuty]:

A jeszcze dodaje programy do zrobienia wyżej wyjasnionego problemu
    Załączniki:
    • PST_7_1_1.part09.rar (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PST_7_1_1.part08.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PST_7_1_1.part07.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PST_7_1_1.part06.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PST_7_1_1.part05.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PST_7_1_1.part04.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PST_7_1_1.part03.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PST_7_1_1.part02.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PST_7_1_1.part01.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • P2KTools.rar (899.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu braku dźwięku w telefonie Motorola C550, głównie w głośniku od dzwonków. Sugerowano sprawdzenie stanu elastomerów łączących głośniki oraz czyszczenie lub wymianę głośnika, której koszt nie powinien przekroczyć 10 zł. Wskazano możliwość przerw na płycie głównej, które mogą powodować brak dźwięku, a także konieczność pomiaru rezystancji na stykach głośnika (około 55 kΩ). Zalecano przelutowanie układu Seaweda i sprawdzenie kondensatorów w jego okolicy. W przypadku braku efektów proponowano podgrzewanie płyty głównej za pomocą grzałki na ciepłe powietrze w celu naprawy połączeń. Poruszono także temat możliwych problemów z oprogramowaniem telefonu, w tym konieczność wgrania nowego softu oraz pliku gain table.bin, który wpływa na działanie profili dźwiękowych. Opisano procedurę resetowania profili dźwiękowych za pomocą programów PST i P2kman oraz usuwania plików MyToneDB.db i TempToneDB.db. Wskazano, że telefon może mieć wielowarstwową płytę główną i poszukiwano schematów serwisowych do diagnozy przerw i uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA