logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie piwnicy 3x4m w starym bloku na pokój gamingowy: monitoring, alarm, drzwi, okna

Janusz1992r 16 Wrz 2022 15:30 1287 7
REKLAMA
  • #1 20193062
    Janusz1992r
    Poziom 3  
    Mieszkam w bloku, mam piwnicę ok 3x4m. Blok jest stary, na klatce nie ma domofonu, każdy może wejść. Chciałbym w tej piwnicy zrobić sobie taki "pokój gamingowy", znieść tam tv, pc, zestaw simracingowy i inną cenną elektronikę. Zdarzały się już kradzieże w piwnicach, ludziom ginęły rowery itd. Chciałbym się zabezpieczyć przed kradzieżą.
    Skrzynkę od światłowodu mam w odległości kilku metrów od drzwi piwnicy. Myślałem żeby przeciągnąć światłowód do mojej piwnicy i zainstalować monitoring (wysyłany internetem do mieszkania), plus alarm na drzwi, ale to zły pomysł. Przecięcie kabelka na korytarzu spowoduje wyłączenie monitoringu. Monitoring zapisywany na miejscu bez streamingu to też zły pomysł bo jak mi wszystko ukradną, wraz z centralką monitoringu to i tak nic nie zrobię. Są jakieś sprawdzone rozwiązania w tej sytuacji?
    Może połączenie wifi od skrzynki do mojej piwnicy (jeden router w skrzynce, drugi w piwnicy)?
    W oknach oczywiście kratka i mocne drzwi wejściowe. A może jakieś drzwi "nie do przejścia"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20193108
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Co ci dadzą kamery jak przyjdą w kapturach?
    Mocne drzwi (najlepiej podwójne) i alarm z powiadomieniem.
    Oczywiście jak ściany są solidne co w piwnicy nie zawsze jest oczywiste.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20193115
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Pójdę pod prąd. Nie zabezpieczysz mienia technicznymi środkami. Złodzieje to dobrzy ekonomiści i niby może ich odstraszać koszt "skoku" w stosunku do "uzysku", ale ta zasada coraz mniej się sprawdza. Nie zachowasz konspiry z tym, że masz w piwnicy na bogato i prędzej czy później ogolą Cię do zera. Tym bardziej, że administracja Twojego bloku olewa zabezpieczenie wejścia do budynku.

Tu jest moja opinia "na przekór": W zasadzie tylko ubezpieczenie majątkowe pozwala odtworzyć mienie w przypadku kradzieży lub zniszczenia od przyczyn losowych. Jednak to jest dobre w działalności gospodarczej, ewentualnie dla podstawowego wyposażenia gospodarstwa domowego. Hobby itp. sprzęty - raczej według uznania lub po rachunku ryzyka.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20193176
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Niestety ale ubezpieczyciel nie prowadzi charytatywnej działalności.
    Można połączyć alarm z ubezpieczeniem, składka powinna być niższa i większe szanse iż do kradzieży nie dojdzie. I polecam podwójne drzwi pierwsze mogą być delikatne drugie solidniejsze. powinno to dać czas na uruchomienia alarmu przed wejściem do piwnicy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20193209
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Jeszcze jedna rada: Jeżeli już zdecydujesz zrobić drzwi przeciwwłamaniowe, to ukryte pod jakąś siermięgą z sosnowych, nieheblowanych desek. Nic tak dobrze nie krzyczy "okradnij tutaj", jak wypasione, kłujące w oczy, stale szlachetne, super-zawiasy, super-zamki i czym tam jeszcze można zaszpanować. Opinia na podstawie sąsiedzkich doświadczeń, a klatka schodowa zabezpieczona domofonem i wścibskimi lokatorami.

Krzysztof Podstawa
  • Pomocny post
    #6 20193353
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1698
    A jak chcesz podciągnąć zasilanie do tej piwnicy?
    Jeśli chcesz wykorzystać instalację oświetleniową, to administracja bardzo szybko wykryje, kto "ciągnie prąd" i polecą po kieszeni lub okaże się, że oświetlenie jest nie na 230V a na 24V.
    Druga sprawa, to jak ogrzewane są mieszkania?
    Jeśli z miejskiej sieci, to problemu nie ma (w piwnicach jest zazwyczaj ciepło).
    Jeśli każde mieszkanie ma własne ogrzewanie (w kuchni kocioł gazowy lub na paliwo stałe), to twoje sprzęty będą mieć problem z dużą wilgotnością w nieogrzewanej piwnicy - zwłaszcza zimą.
  • Pomocny post
    #7 20195814
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Janusz1992r napisał:
    Mieszkam w bloku

W blokach prawie zawsze montowane są "wyłączniki przeciążeniowe" ustawiane na niewiele większą moc niż jest potrzebna na oświetlenie. Wtedy podłączenie czegokolwiek pod oświetlenie będzie niemożliwe.
  • Pomocny post
    #8 20195930
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2033
    Ja już widziałem w piwnicy takie zabezpieczenie.
    Zabezpieczenie piwnicy 3x4m w starym bloku na pokój gamingowy: monitoring, alarm, drzwi, okna Ale co dalej to nie wiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przekształcić piwnicę o wymiarach 3x4m w starym bloku na pokój gamingowy, jednak obawia się kradzieży, ponieważ w przeszłości miały miejsce incydenty kradzieży w piwnicach. Proponowane rozwiązania obejmują zainstalowanie mocnych drzwi (najlepiej podwójnych) oraz alarmu z powiadomieniem. Wskazano również na konieczność zabezpieczenia okien kratkami. Użytkownicy podkreślają, że techniczne środki zabezpieczeń mogą nie wystarczyć, a ubezpieczenie mienia może być skutecznym rozwiązaniem. Zwrócono uwagę na problemy z podłączeniem zasilania i monitoringu, sugerując, że instalacja powinna być przemyślana, aby uniknąć wykrycia przez administrację budynku. Wskazano na ryzyko związane z wilgotnością w piwnicy oraz na konieczność ukrycia zabezpieczeń, aby nie przyciągały złodziei.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA